Έντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έκλεισε με μικρά κέρδη, το πρόσημο που κυριάρχησε στο ταμπλό του ήταν αυτό της πτώσης.

Χρηματιστήριο: Υπόθεση για… λίγους η σημερινή άνοδος

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 628,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 620-633 μονάδων ή από το -0,87% έως το +1,10%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 89,8 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 2 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,41%, στις 177,33 μονάδες, ενώ στο +0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 747,87 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,46% στις 56,42 μονάδες.

Όπως, αναφέρει η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών, η μεταβλητότητα και η συσσώρευση αναμένεται να συνεχιστεί εωσότου υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Και αυτό διότι για ίσως πρώτη φορά η αξιολόγηση δεν βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της Ελλάδας, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο κατά πόσο μπορούν οι δανειστές να συμφωνήσουν πάνω στο τι ζητούν από την Ελλάδα.

Και δυστυχώς τα μηνύματα που λαμβάνει η αγορά σήμερα δεν είναι ενθαρρυντικά. “Τέτοιο μπέρδεμα (σ.σ. κουβάρι) στην υπόθεση του ελληνικού προβλήματος δεν είχε υπάρξει ακόμα και στις χειρότερες στιγμές στο παρελθόν…”. Με την φράση αυτή περιέγραψε στο Capital.gr Ευρωπαίος αξιωματούχος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα στις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ειδικά μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν στο Capital.gr ότι η κατάσταση είναι τέτοια που “ενδεχομένως η παρέμβαση της κας Merkel να είναι πλέον απαραίτητη” για να βρεθεί μία διέξοδος η οποία “στη συνέχεια θα μπορούσε να υποστηριχθεί τεχνικά” από τις προτάσεις του ESM, του EWG και της Κομισιόν.

Έτσι, παρά την διάχυτη αισιοδοξία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, οι αμφίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και η ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ ότι ο “κόφτης” μένει έξω από το νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, “μύρισαν” και πάλι εμπλοκή στις διαβουλεύσεις.

Πάντως, αν και η ανησυχία δεν λείπει από την αγορά, οι επενδυτές των ελληνικών ομολόγων εμφανίζονται θετικά διακείμενοι στην προοπτική μίας συμφωνίας με τους πιστωτές, η οποία θα μπορούσε να ελαφρύνει επί δεκαετίες τα δάνεια που έχει πάρει η χώρα από την Ευρωζώνη. Η απόδοση των ομολόγων λήξης του 2019, τα οποία είχαν φθάσει σχεδόν στο 20% κατά τη διάρκεια των περυσινών φορτισμένων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, έχει επανέλθει κάτω από το 7,6%.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Alpha Bank κράτησε το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, καθώς έκλεισε με κέρδη 4,35%, ενώ και η ΓΕΚ Τέρνα είχε σήμερα την τιμητική της, κλείνοντας στο +2,76%. Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν τελικά οι ΟΠΑΠ, Motor Oil και Εθνική, αν και ενδοσυνεδριακά αντιμετώπισαν δυσκολίες, ενώ στο +0,98% και +0,71% έκλεισαν οι Jumbo και Βιοχαλκο.

Στον αντίποδα, η Eurobank (-1,87%) ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων βαριδίων της σημερινής συνεδρίασης, καθώς αν και απέσπασε θετικά σχόλια από τους ξένους θεσμικούς για τα αποτελέσματα α’ 3μηνου που ανακοίνωσε, η πλειονότητα εξ αυτών σημείωνε ότι το ράλι ανόδου που έχει καταγράψει από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, λειτουργεί ανασταλτικά για την όποια πιθανότητα συνέχισης της πορείας της.

Απώλειες που ξεπέρασαν ελαφρώς το 1,7% σημείωσαν οι ΟΛΠ, Grivalia και Μυτιληναίος, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Folli Follie, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Η ΕΥΔΑΠ, αν και βρέθηκε ακόμη και στο -3%, έκλεισε τελικά στο -0,6%, όπως και η ΔΕΗ και η Aegean. Ήπια πτωτικά και οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ και Ελλάκτωρ.

Στον Mid Cap, η Χαλκόρ και η Autohellas έκλεισαν με κέρδη άνω του 3%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Ευρωπαϊκή Πίστη, Φουρλής, Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια. Στον αντίποδα, Υγεία και Άνεμος έκλεισαν με απώλειες άνω του 4%.