Χρήστος Φράγκου: Attica Bank – Τρία κλειδιά τ’ αλλάζουν όλα | Mikrometoxos.gr

Χρήστος Φράγκου: Attica Bank – Τρία κλειδιά τ’ αλλάζουν όλα

30.11.2015 10:09
Χρήστος Φράγκου

http://www.sofokleousin.gr/

Attica Bank: Τρια κλειδιά τ’ αλλάζουν όλα

Σε σημείο καμπής η τράπεζα. Προ καταλυτικών αποφάσεων η διοίκηση. Ετοιμοι να μπουν funds και… ΤΧΣ

Δημοσιεύθηκε: 30 Νοεμβρίου 2015, 09:00

Attica Bank: Τρια κλειδιά τ' αλλάζουν όλα

 Τρια κλειδιά χωρίζουν την Attica Bank από την επόμενη ημέρα καθώς η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας εισέρχεται στην τελική ευθεία. Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές μέχρι την Παρασκευή η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διορθώσεις στο business plan, σύμφωνα με τις οδηγίες της DG Comp, ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας. Πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι στη διαδικασία προτίθενται να συμμετάσχουν και funds τα οποία όμως απαιτούν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης της.

Το πρωτο κλειδί που έχει ήδη στα χέρια της η διοίκηση της Attica Bank λέγεται ΤΣΜΕΔΕ και είναι ο βασικός μέτοχος, ο οποίος έχει λάβει απόφαση να καλύψει τη συμμετοχή του εισφέροντας περί τα 311 εκατ.

Δεν είναι μόνο η απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ υποστηρικτική για την Attica Bank αλλά και η μεγάλη κινητοποίηση της κυβέρνησης, καθώς όπως έχει επισημάνει ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, οι μη συστημικές τράπεζες θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής πολιτικής για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ και οι δεδηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης διαμορφώνουν ένα ισχυρό πλέγμα πάνω στο οποίο στηρίζεται το business plan της Attica Bank με το οποίο διεκδικεί ρόλο στην επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο οι περίπλοκες ισορροπίες μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας, του βασικού μετόχου και το ισχυρό κατεστημένο στο εσωτερικό της Attica Bank αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την έλευση επενδυτικών κεφαλαίων.

Αν ωστόσο η διοίκηση λάβει άμεσα στις απαραίτητες αποφάσεις για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής, τον περιορισμό του κόστους και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της τράπεζας τότε είναι πολύ πιθανό να ξεκλειδώσουν κεφάλαια της τάξης των 100 εκατ. τα οποία θα συνεισφέρουν καταλυτικά στην ισόρροπη κάλυψη του βασικού σεναρίου.

Συνολικά η Attica Bank αναζητά 584 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη του βασικού σεναρίου και 748 εκατ. για το δυσμενές σενάριο.

Σύμφωνα με τις μέχρι πληροφορίες το βασικό σενάριο της αύξησης θα καλυφθεί από το ΤΣΜΕΔΕ, ένα fund και ένα φορέα εκτός γενικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των ιδιωτών να υπολογίζεται στα 70 εκατ. Για το δυσμενές θα ενεργοποιηθεί το ΤΧΣ.

Η έλευση επενδυτή αλλά και η συμμετοχή άλλου φορέα στην αμκ οδηγεί σε ντε φάκτο αλλαγή των ισορροπιών στο διοικητικό συμβούλιο, κατάταση η οποία προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της τράπεζας.

Θρυαλλίδα όμως για την εκ βάθρων αναδιάταξη της διοικητικής πυραμίδας της Attica Bank θα αποτελέσει η είσοδος του ΤΧΣ, έστω και με μια μετοχή, καθώς ενεργοποιούνται οι προβλέψεις του νόμου, οι οποίες θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των μελών των εκτελεστικών επιτροπών και των εγκριτικών κλιμακίων.

Αυτό συνεπάγεται την άμεση αποχώρηση περί των 10 ατόμων από το διοικητικό συμβούλιο και την ανώτατη διοίκηση και επιπλέον 25 σε βάθος 6μηνου, ενώ οι θέσεις θα καλυφθούν από στελέχη με τραπεζική εμπειρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017