Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Capital.gr

Επιχείρηση συσσώρευσης καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα και κίνηση μεταξύ του εύρους των 570-580 μονάδων, ενόψει της λήξης του πρώτου τριμήνου του έτους.

ΧΑ: Πέφτουν οι τράπεζες, εξισορροπούν τα blue chips

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,18% στις 577,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 160,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,88% στις 44,31 μονάδες.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, δεδομένου ότι τα κέρδη που “μετρούν” οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (που επηρεάζουν μάλιστα κατά κόρον τον Γενικό Δείκτη) από τις 11 Φεβρουαρίου, ήτοι την έναρξη της ανοδικής αντίδρασης, είναι εντυπωσιακά, με αρκετές από αυτές να αποδίδουν ήδη τριψήφια ποσοστά κέρδους στους μετόχους τους, δεν αποκλείεται να δούμε σήμερα ένα περιορισμένο profit taking.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν θα αποτελούσε έκπληξη στη σημερινή συνεδρίαση να δούμε μια συντονισμένη κίνηση κατοχύρωσης κερδών, χωρίς όμως να απειληθεί το τεχνικό επίπεδο των 570-580 μονάδων. Άλλωστε, στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών δεν έχουμε εξελίξεις που μπορούν να οδηγήσουν την αγορά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, επομένως κάθε κίνηση επηρεάζεται από “εσωτερικούς” παράγοντες.

Ένας από τους βασικούς αυτούς παράγοντες είναι άλλωστε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2015, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να μην έχουν προκαλέσει κάποια έκπληξη. Είτε θετική είτε αρνητική. Μάλλον ικανοποιητικά χαρακτηρίζουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα οι αναλυτές, που πάντα στις εκθέσεις τους τονίζουν το δύσκολο περιβάλλον που κλήθηκαν να λειτουργήσουν οι εισηγμένες, επισημαίνοντας ότι όσες είχαν κάνει σωστή διαχείριση στην εξαετία της ύφεσης ήδη απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών τους.

Παράλληλα, το νέο τρίμηνο ξεκινά αύριο, Παρασκευή, με τους επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr έχει προγραμματιστεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group (EWG) προκειμένου να οριστικοποιηθεί η “θέση” των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών οι οποίοι μία ημέρα μετά, το Σάββατο 2 Απριλίου, έχει προγραμματιστεί να επιστρέψουν στην Αθήνα, διατηρώντας τις μεταξύ τους διαφωνίες (σ.σ. με το ΔΝΤ να ζητά πιο πολλά μέτρα), αμφισβητώντας την απόδοση κάποιων από τις παρεμβάσεις 5,4 δισ. ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και διατηρώντας τεράστιες αποστάσεις στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα πρόσημα στο ταμπλό είναι μοιρασμένα, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο “κόκκινο”, μετά από την εντυπωσιακή άνοδο των τελευταίων ημερών. Η Alpha Bank και η Πειραιώς καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΜΕΤΚΑ, Grivalia, Folli Follie και Eurobank.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι μετοχές των Jumbo, Εθνικής, Μυτιληναίος, ενώ η Βιοχαλκο, η οποία εντυπωσίασε με την άνοδο του προηγούμενου διημέρου, πασχίζει να μη διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος.

Στον αντίποδα, άνω του 2% είναι τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ, ενώ κέρδη πέριξ του 1% καταγράφουν οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.