ΧΑA: Η ”χρυσή” ενδεκάδα μετοχών του 2016!

Η χρηματιστηριακή αγορά, ξεκίνησε τη νέα χρονιά με πτώση, επηρεαζόμενη αρχικά από αρνητικά γεγονότα στην Κίνα και μετέπειτα σε Γερμανία και ΗΠΑ, με κυριότερο φόβο μία νέα παγκόσμια κρίση. Παρά το αρνητικό ξεκίνημα, όμως, το ”S&B” πιστεύει ότι και εφέτος το ΧΑA έχει μετοχές που αξίζουν της προσοχής θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, Ελλήνων και ξένων.

Με καθαρό, λοιπόν, τον επηρεασμό της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, κυρίως από διεθνή και λιγότερο από εσωτερικά προβλήματα, έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί το γεγονός ότι οι μεν ξένοι επενδυτές βγαίνουν καθαρά ως αγοραστές στο ΧΑA, τα ελληνικά χαρτοφυλάκια θεσμικών και ιδιωτών, βρίσκονται στην πλευρά των πωλητών καθημερινά!

Το πλέον χαρακτηριστικό δε είναι το ότι ρευστοποιούν μη τραπεζικούς τίτλους – αδιακρίτως! – για να τοποθετηθούν σε τραπεζικούς, επιβεβαιώνοντας έτσι την άποψη ότι ”τα χούγια” δεν κόβονται εύκολα και ότι τράπεζες και ακίνητα εξακολουθούν να αποτελούν τις κατ΄εξοχήν προτιμήσεις και προτεραιότητες του Έλληνα επενδυτή… Χωρίς αυτό βέβαια να συνιστά την οποιαδήποτε ”μομφή” κατά των τραπεζικών τίτλων, ιδίως στα σημερινά τους επίπεδα. (Ίσως μάλιστα να αποτελούσε ένα καλό μάθημα, το να αποφασίσουν να δουν το κινηματογραφικό έργο ‘‘το μεγάλο σορτάρισμα”, που παίζεται αυτό το διάστημα στις κινηματογραφικές αίθουσες).

Το ”S&B”, λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος θα σας παρουσιάσει την, κατά την άποψή του, ”χρυσή” ενδεκάδα εισηγμένων μετοχών, λαμβάνοντας υπόψη δύο καίρια γνωρίσματα, ως βασικά κριτήρια επιλογής:

1ον) Ότι είναι βαθιά υποτιμημένες (στην ίδια κατηγορία ανήκουν πολλές, μεν…) και

2ον) ‘Οτι έχουν εμπορευσιμότητα (γιατί είναι πολλές, που δυστυχώς δεν έχουν, δε…).

Από σήμερα, λοιπόν και με τον Γενικό Δείκτη στις 573,92 μονάδες, σταδιακές τοποθετήσεις, χωρίς φόβο και με γνώμωνα την επίτευξη της καλύτερης δυνατής τιμής, καθώς ο στόχος είναι να χτιστούν θέσεις, ει δυνατόν κάτω από τις τρέχουσες τιμές, σε όλους τους προτεινόμενους τίτλους.

Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι πεποίθησή μας είναι ότι το ΧAΑ θα πάει καλύτερα εφέτος, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά για τη χώρα, ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τον βραχνά του χρέους και ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν, με την αντίστοιχη του 10ετούς να υποχωρεί στο 5,5%.

Συμπερασματικά, η επιδίωξη θα πρέπει να στοχεύει σε τοποθετήσεις εταιρειών Grecovery play, κατά το πλείστον, αλλά και σε εξωστρεφείς εισηγμένες επιχειρήσεις.

Iδού, λοιπόν, η προτεινόμενη ”χρυσή” ενδεκάδα, με την σειρά παράθεσης να είναιτυχαία και να μην ”υπακούει” σε κάποια προτιμησιακά κριτήρια:

1) Ελληνικά Πετρέλαια, στην τιμή των 3,67 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση του 1,121 δισ. ευρώ

2) ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, στην τιμή του 1,39 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 143,3 εκατ. ευρώ

3) Μυτιληναίος, στην τιμή των 3,11 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 363,6 εκατ. ευρώ

4) ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην τιμή των 2,30 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 251,4 εκατ. ευρώ

5) ΕΥΔΑΠ, στα 4,80 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 511,2 εκατ. ευρώ

6) Aegean, στα 6,96 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 497 εκατ. ευρώ

7) Φουρλής, στα 2,74 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 139,7 εκατ. ευρώ

Στις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις της ενδεκάδας, περιλαμβάνονται μετοχές – για πρώτη φορά – και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς οι τιμές τους βρίσκονται σε… επίπεδα δαπέδου και η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους, έχει δικαιολογημένα καλλιεργήσει ελπίδες αισθητής ανάκαμψης κατά την τρέχουσα χρήση.

8) Eurobank, στα 0,95 ευρώ (κάτω από την τιμή του 1 ευρώ, μετά το reverse split) και στην κεφαλαιοποίση των 2,076 δισ. ευρώ

9) Eθνική, στα 0,2880 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 2,634 δισ. ευρώ

10) Πειραιώς, στα 0,2470 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 2,157 δισ. ευρώ και

11) Alpha, στα 2,15 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 3,304 εκατ. ευρώ (σημειωτέον ότι παίζει πάνω από την τιμή της αύξησης, αρκετοί συνεπώς κερδίζουν και για τον λόγο αυτό προτιμότερη η αναμονή πέριξ των 2 ευρώ).

—————————————————–

(σ.σ.: Οι προτάσεις μετοχών που αναφέρονται, αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής ανάλυσης και επεξεργασίας και δεν συνιστούν επ ουδενί προτροπή προς αγοραπωλησία τους, αλλά πρόσθετο υλικό γνώσης, για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο).

——————————————————

Καλή Χρονιά, σε όλες και όλους σας!

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ