ΧΑ: Φυσιολογική αντίδραση μετά από 7 ημέρες πτώσης

ΧΑ: Αντίδραση μετά από 7 ημέρες πτώσης

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

capital.gr

Σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος, ανακτά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από επτά ημέρες έντονης διολίσθησης, με τις συνολικές απώλειες να αγγίζουν το 14,9%, καταφέρνει σήμερα να αντιδράσει ανοδικά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,80% στις 572,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 3,79% καταγράφει ο FTSE 25, στις 153,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 8,06% στις 40,91 μονάδες.

Οι απώλειες που σημειώθηκαν τις προηγούμενες επτά συνεδριάσεις άγγιξαν το 14,9%, με την αγορά να βρίσκεται στο μεταίχμιο της διολίσθησης σε μια νέα bear market εν μέσω μάλιστα ενός ιδιαιτέρως αρνητικού διεθνούς κλίματος. Η “ρηχότητα”, αλλά και το έλλειμμα σταθερών μακροπρόθεσμων επενδυτών, δεν του επέτρεψαν να ενεργοποιήσει τις στηρίξεις εκείνες που απαιτούνταν για να περιορίσει τις συνέπειες της risk off στρατηγικής που ακολουθούν ισχυρά χαρτοφυλάκια των ευρω-τίτλων.

Μετά όμως από την επταήμερη πτώση, σήμερα το Χ.Α. δείχνει να έχει ενεργοποιηθεί, και μάλιστα πολύ ζωηρά. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η άνοδος δεν μπορεί να ενταχθεί κάπου αλλού εκτός της ανοδικής αντίδρασης μετά τη μεγάλη πτώση, καθώς ούτε οι ανησυχίες για το Brexit έχουν καμφθεί, αλλά ούτε και τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία έχουν φύγει. Άλλωστε σήμερα έχουμε και δυο εξελίξεις που μπορεί να επιδρούν θετικά στην αγορά: Τη λήξη των παραγώγων με πολλούς traders να σπεύδουν να κλείσουν θέσεις και την αναπροσαρμογή του FTSE 25 στο δεκαπλάσιο της τιμής του, μετά τη λήξη.

Στην τελευταία περίπτωση, όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, η αναπροσαρμογή του FTSE 25 ευνοεί τους επενδυτές μειώνοντας το δυσβάσταχτο κόστος λόγω χαμηλής αξίας, ενώ μπορεί να ενδυναμώσει σημαντικά την εμπορευσιμότητα μιας και θα προσελκύσει περισσότερους traders  Έλληνες και ξένους  που τόσο ανάγκη έχει η αγορά μας. Εκτός των άλλων η αντιστάθμιση θα έχει μικρότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν μιας και με πολύ μικρότερο αριθμό συμβολαίων κάποιος θα μπορεί να κινηθεί αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. αποφάσισε την αναπροσαρμογή του FTSE 25 στο δεκαπλάσιο της τιμής του από 21/6/2016, ενώ αντίστοιχα θα υπάρξει αναπροσαρμογή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης καθώς και στα δικαιώματα προαίρεσης. Ουσιαστικά στο συμβόλαιο ο πολλαπλασιαστής αλλάζει και από 5 γίνεται 2 ενώ παράλληλα η τιμή τουFTSE 25 δεκαπλασιάζεται.

Στο ταμπλό τώρα, η “4άδα” των τραπεζικών μετοχών ενισχύεται σήμερα μετά από τις σοβαρές απώλειες που σημείωσαν τις προηγούμενες ημέρες. Η Alpha Bank ενισχύεται κατά 8,82%, η Εθνική είναι στο +7,39%, η Πειραιώς κερδίζει 5,81% και η Eurobank βρίσκεται στο +4,71%.

Άνω του 4% είναι τα κέρδη σε Λάμδα, Βιοχαλκο και Grivalia, ο ΟΛΠ είναι στο +3,27%, ενώ άνω του 2% είναι η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΕΕΕ. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Folli Follie, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

* ,