ΧΑ: Συνεδρίαση δυο όψεων με… παρακαταθήκες [t.stavropoulos@euro2day.gr] - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΧΑ: Συνεδρίαση δυο όψεων με… παρακαταθήκες [t.stavropoulos@euro2day.gr]

06.10.2015 18:26
Δημοσιεύθηκε: 06 Οκτωβρίου 2015 – 17:59

ΧΑ: Συνεδρίαση δυο όψεων με… παρακαταθήκες

 

Στα 41 εκατ. ευρώ έφτασε ο τζίρος σε μια συνεδρίαση που είχε δυο πρόσωπα. Ο ρόλος-κλειδί της Εθνικής η εικόνα του τραπεζικού κλάδου και η απόλυτη απαξίωση των warrants. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.
Συνεδρίαση δύο όψεων, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κυρίως στο Τραπεζικό ταμπλώ και ολοκληρώθηκε σε θετικό έδαφος (σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας), αφήνοντας συγκρατημένες “υποσχέσεις” για την συνέχεια.
Το πρώτο μισό της συνεδρίασης το είχαν προβλέψει στον απόλυτο βαθμό οι γρήγοροι παίκτες και με το ξεκίνημα φρόντισαν να “πάρουν” τα χθεσινά σημαντικά κέρδη τους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσειμέχρι τις 661,78 μονάδες (-0,80%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 193,04 μονάδες (-1,24%).
Εδώ ίσως αξίζει αναφοράς και προσοχής ότι η εικόνα του Τραπεζικού δείκτη δεν “έλεγε την απόλυτη αλήθεια” καθώς στους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους οι απώλειες ήταν σαφώς μεγαλύτερες.
Ο τίτλος της Alpha Bank (+1,74%) υποχώρησε μέχρι τα 0,1090 ευρώ (-5,22%), της Eurobank (0%) μέχρι τα 0,023 ευρώ (-4,17%) και της Πειραιώς (-2,33%) μέχρι τα 0,081 ευρώ (-5,81%).
“Δράστης” της “φτιασιδωμένης” εικόνας του Τραπεζικού δείκτη, ο τίτλος της Εθνικής (+4,55%), ο οποίος αρνήθηκε να κινηθεί σε “κόκκινο έδαφος”, εξαναγκάζοντας όσους προχώρησαν σε πρωινές ρευστοποιήσεις, να “κυνηγήσουν” τις τιμές προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην μετοχή, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος να αναρριχηθεί μέχρι τα 0,4780 ευρώ (+8,64%), για να υποχωρήσει υπό την πίεση νεότερων ρευστοποιήσεων που εμφανίστηκαν μετά τις 16.43 (βλ. διάγραμμα).
Κοντολογίς, η μετοχή “εξέθεσε” τόσο αυτούς που βιάστηκαν να ρευστοποιήσουν, αλλά και αυτούς που κυνήγησαν την τιμή αργότερα.
Δύο είναι οι λόγοι που ο τίτλος της Εθνικής δείχνει να “παίρνει κεφάλι” από το υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλώ.
Ο πρώτος έχει σχέση με τα “πονταρίσματα” όσων περιμένουν θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο της Finansbank, έστω και αν σε δεύτερη ανάγνωση η πώληση της Τουρκικής θυγατρικής θα αφαιρέσει από τον όμιλο της Εθνικής την “κότα με τα χρυσά αβγά”.
Ο δεύτερος, εξ ίσου, σημαντικός λόγος είναι πως όσο η τιμή της μετοχής απομακρύνεται από την ονομαστική της αξία (0,30 ευρώ), τόσο μειώνονται οι ισχυρές πιθανότητες να απαιτηθεί reverse split στην διαδικασία της επικείμενης ΑΜΚ. Και ως γνωστό το reverse split, παραμένει το “φόβητρο” των υφιστάμενων μετόχων.
Τεχνικά ο τίτλος αφού έδωσε διπλό “βυθό” στην περιοχή των 0,35 ευρώ, δείχνει να ανασυντάσσει δυνάμεις για να “αναμετρηθεί” με την δύσκολη ζώνη 0,50 – 0,53 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο για τον τεχνικό στόχο των 0,80 ευρώ.
Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας
Την κίνηση της Εθνικής, προσπάθησε να ακολουθήσει και ο τίτλος της Alpha Bank με “ξεπέταγμα” μέχρι τα 0,122 ευρώ (+6,09%), όμως γρήγορα “έμεινε από δυνάμεις”.
Προσθέτοντας ότι εκτός από την Εθνική, οι άλλοι δύο τίτλοι του 25αρη που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτοί των Ελ. Πετρελαίων (+1,35%) και ΟΠΑΠ (+2,83%), αξίζει να σημειωθεί η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων), λόγω των ρευστοποιήσεων που σημειώθηκαν στο πρώτο μισό της συνεδρίασης.
Τεχνικά, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, ο τίτλος δοκιμάζει μία μεσοπρόθεσμη διάσπαση του πτωτικού του καναλιού, με επόμενο ουσιαστικό επίπεδο αντίστασης τα 9,00 ευρώ.
Σε ημερήσιο γράφημα η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 8,16 ευρώ και το “stop για τους “long” στα 7,96 ευρώ
Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά στοιχεία, Alpha Bank, Εθνική και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 47,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από εκεί και πέρα, αξίζει υποσημείωσης ότι λόγω της σημαντικής βοήθειας της Εθνικής, ο Τραπεζικός δείκτηςγύρισε πρώτος σε θετικό πρόσημο (μετά τις 14.08), ενώ με μία ώρα καθυστέρηση (15.07), “πάτησε” σε θετικό έδαφος και ο Γενικός Δείκτης.
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι με ελάχιστες συναλλαγές ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος (+1,3%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ αντίθετα η Αττικής (-8,57%) δεν φάνηκε να προσελκύει αγοραστές.
Ο “κακός χαμός” στα Τραπεζικά warrants και ίσως αυτό έχει την σημασία του για την συνέχεια και χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank (-28,57%) έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά, της Πειραιώς (22,22%) ισοφάρισε το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο “ever”, ενώ της Εθνικής (-8,57%) έκλεισε μία ανάσα υψηλότερα από το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμό του.
Σχετικά μειωμένες οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη επανεμφάνιση αγοραστών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων και αυτό σε συνδυασμό με την χαμηλή προσφορά έγινε αιτία για αξιοσημείωτη μείωση των αποδόσεων στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (3ετες 8,87%, 5ετες 8,12% και 10ετες 7,57%).
Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, όσο πλησιάζει η μέρα όπου η Αγορά θα πάρει μία “πρώτη γεύση” για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, τόσο ο κλάδος θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των περισσότερων traders, με την “ορατότητα”, μέχρι στιγμής, να παραμένει χαμηλή.
Από την άλλη, η Αγορά δεν φάνηκε να πίστεψε και πολύ περισσότερο να προβληματίστηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, στην Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες οι Τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.
Τεχνικά, οι 675 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 199 – 200 μονάδες για τον FTSE25, είναι οι πρώτοι στόχοι, σε περίπτωση που οι αγοραστές συνεχίσουν να υπερτερούν, έστω και “στα σημεία”.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη 
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης “Intraday position is long” με “stop” τις 185 μονάδες. Πρώτη στήριξη οι 191 μονάδες και δεύτερη οι 189. Σημαντική η αντίσταση στις 205 μονάδες.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017