Συνεχίστηκε και σήμερα η διορθωτική πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από αρκετές μετοχές, συγκράτησε το ποσοστό της πτώσης του σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των στηρίξεων που βρήκε σε ορισμένους δεικτοβαρείς τίτλους.ΧΑ: Στο νήμα επικράτησαν οι πωλητές

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 620,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 619-627 μονάδων ή από το -0,49% έως το +0,75%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,25 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 61,80 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 1,87 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,20%, στις 173,78 μονάδες, ενώ στο +0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 743,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,47% στις 53,62 μονάδες.

Οι συναλλαγές σήμερα κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να δείχνει ότι περιμένει το Eurogroup της 24ης Μαΐου όπου και εκτός απροόπτου θα κλείσει η αξιολόγηση. Τα τρέχοντα επίπεδα, όπως όλα δείχνουν, αποτελούν και το σημείο ισορροπίας με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, με τους traders να προχωρούν σε κινήσεις με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητάς τους.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η κρίση των επενδυτών πλέον θα είναι λίγο πιο αυστηρή, όσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης, ενώ θα αναμένουν και την ψήφιση του εφαρμοστικού νομοσχεδίου για τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να παρουσιαστεί σαφής πρόοδος προγραμματισμένο EuroWorking Group.

Άλλωστε, αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο εν όψει του Eurogroup, και η ψήφισή του προγραμματίζεται για το προσεχές σαββατοκύριακο. Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί πάση θυσία μέχρι την Κυριακή για να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο EWG και να διασφαλιστεί έτσι η έγκριση εκταμίευσης δόσεων έως 10,7-11 δισ. ευρώ, ποσό που αν επιβεβαιωθεί θα δώσει μεγάλη ανάσα ρευστότητας στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε το ίδιο με σήμερα μοτίβο να επαναλαμβάνεται και τις επόμενες ημέρες στην αγορά, εωσότου υπάρχουν ενδείξεις για τα θετικά νέα που αναμένει πολλούς μήνες η αγορά. Διότι, η αξιολόγηση θα δρομολογήσει σημαντικές θετικές εξελίξεις τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα ελληνικά ομόλογα, εξελίξεις που ακόμη η αγορά δεν έχει ενσωματώσει πλήρως.

Στα τεχνικά σημεία της αγοράς τώρα, σύμφωνα με την Fast Finance, ο γενικός δείκτης έχει βραχυπρόθεσμα πιάσει ένα στόχο που τεχνικά θέλει προσοχή αλλά πλέον έχει βάλει τις βάσεις για μία ανοδική πλέον μεσοπρόθεσμη πορεία. Ιδανικό θα ήταν ένα κλείσιμο του μήνα πάνω από τις 610 μονάδες για να πούμε πλέον ότι ο ανοδικός δρόμος έχει ανοίξει με πρώτο επόμενο στόχο τις 750-780 μονάδες. Να προσέξουμε δε πως μετά το κλείσιμο μήνα στα επίπεδα, όποιο βύθισμα στις 570 ή ακόμα και στις 550 μονάδες θα είναι ουσιαστικά ευκαιρία για αγορές.

Στο ταμπλό τώρα, αν και καθυστέρησε σήμερα να διαμορφώσει την πορεία της, η Εθνική ήταν η μεγάλη αρνητική πρωταγωνίστρια, καθώς κατέγραψε απώλειες 3,02%, ενώ διακίνησε και 23,41 εκατ. τεμάχια. Απώλειες που έφτασαν το 3% κατέγραψε και η Folli Follie, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Aegean, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Στο -1,06% έκλεισε η Πειραιώς, στο -0,91% η Alpha Bank, στο -1,01% η ΔΕΗ, ενώ Βιοχαλκο και Eurobank κατέγραψαν απώλειες 1,39% και 1,89% αντίστοιχα. Υπό έλεγχο έθεσαν τις πιέσεις τους οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, ενώ Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

Στον αντίποδα, η ΕΕΕ στάθηκε το “αντίβαρο” της Εθνικής, καθώς σημείωσε κέρδη 4,28%, ενώ στο +2,98% έκλεισε η Jumbo και στο +2,54% η Λάμδα. Άνω του 1% τα κέρδη των Τέρνα Ενεργειακή και ΜΕΤΚΑ.

Στον Mid Cap τώρα… επτά ανοδικές και μόλις μία καθοδική εβδομάδα έχει καταγράψει το τελευταίο δίμηνο ο δείκτης, ο οποίος έχει πετύχει το πρώτο βήμα για την βελτίωση της τεχνικής του εικόνας, δηλαδή την επιστροφή πάνω από την πολλαπλή αντίσταση των 700 μονάδων.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΕΠΕΥ, κρίσιμο τέστ για τον δείκτη είναι η παραμονή του πάνω από την καθοδική γραμμή τάσης η οποία συνδέει το υψηλό ενός έτους και το κλείσιμο του 2015 και η οποία πλέον διέρχεται από τις 720 μονάδες, δηλαδή 3% περίπου χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Στους τίτλους του τώρα, η Αττικής κατέγραψε άλμα 4,30%, μετά το +15,53% της Παρασκευής και το +7,33% της Πέμπτης, ενώ της ακολούθησαν το Ιατρικό (+3,73% και με 1 τεμάχιο συνολικό όγκο) και τα Πλαστικά Θράκης (+2,78% και με 51 τεμάχια συναλλαγές). Στον αντίποδα, η Autohellas έκλεισε με απώλειες 3,90% και η Ιντραλοτ στο -2,65%.