ΧΑA: Ογδοη μέρα πτώσης με ολίγη… ανάδυση

Δημοσιεύθηκε: 11 Φεβρουαρίου 2016 – 18:00

ΧΑ: Ογδοη μέρα πτώσης με ολίγη… ανάδυση

Παραδομένη στις αβεβαιότητες τόσο στο εσωτερικό (διαπραγμάτευση-προσφυγικό), όσο και στο εξωτερικό (διεθνής πτώση) η εγχώρια αγορά. Σε χαμηλά 317 μηνών(!) το ΧΑ με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Μεγάλα σκαμπανεβάσματα στα blue chip και ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες.

Όγδοη συνεχόμενη συνεδριάση, υπεροπλίας των πωλητών, στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ το “gap” που άφησε σήμερα ο Δείκτης στην περιοχή των 449,37 – 446,58 μονάδων, αν δεν είναι “gap” εκτόνωσης και είναι “gap” εκκίνησης, σηματοδοτεί την έναρξη νέου πτωτικού κύματος, που θα σπρώξει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 370 και 340 μονάδες.

Απόλυτα θεωρητική η τεχνική προσέγγιση για την περίπτωση του FTSE25, που δεν παρέλειψε να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σε ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, δίνει ένα πρώτο αγοραστικό σήμα μόνο με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 121 μονάδων.

Στατιστικά, πάντως, όταν ένας ή παραπάνω βασικοί δείκτες πραγματοποιούν νέα χαμηλά, ακολουθούν στη πορεία και οι εναπομείναντες. Έτσι όταν στην παρούσα φάση έχουμε τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να πραγματοποιεί όχι απλώς νέα χαμηλά, αλλά νέα ιστορικά χαμηλά, είναι πολύ φυσικό σε κάποιο χρονικό σημείο να σύρει στην καθοδική “περιδίνηση” και τον Γενικό Δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά 317 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/9/1989 (440,5 μονάδες), ενώ τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αθροίζουν οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 20,87% και 48,74% αντίστοιχα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Γυρίζοντας αρκετά πίσω, οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει να “επιδείξει” από το διάστημα 28/7 έως και 8/8/2014, όταν και είχε συμπληρώσει δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, ο Φεβρουάριος έχει να επιδείξει μόλις μία θετική συνεδρίαση (1/2), ενώ από την αρχή του χρόνου ο “λογαριασμός” είναι 21 πτωτικές συνεδριάσεις έναντι μόλις επτά ανοδικών.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, τρείς είναι οι κυριότεροι λόγοι του νέου κύματος πωλήσεων (εκτός τους διεθνούς κλίματος), που παρά την “καταστροφή” των αποτιμήσεων τίποτα δεν δείχνει ότι η ταλαιπωρία φθάνει στο τέλος της.

Ασφαλώς και το σύνθημα για νέες επιθετικές πωλήσεις δόθηκε χθες και μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τους παράγοντες της Αγοράς να επισημαίνουν ότι η Κυβέρνηση άνοιξε νέο μέτωπο με τις τηλεοπτικές άδειες.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη του Κώστα Φέγγου (Versal ΑΕΠΕΥ), που επισημαίνει ότι “Σε αυτό το αρνητικό διεθνές κλίμα η Ελλάδα αποφάσισε να μπει πάλι σε διαδικασία ‘διαπραγμάτευσης’, για τα ίδια ανεδαφικά αιτήματα που μας έφεραν ως εδώ. Δηλαδή τη διατήρηση ενός συγκριτικά τεράστιου Δημόσιου Τομέα, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις που έχει αυτό στον χειμαζόμενο Ιδιωτικό Τομέα και η επιλογή της ‘απομείωσης’ του χρέους, σαν πανάκεια για ‘κάθε ασθένεια’.

Πιστεύω ότι οι Οικονομίες βρίσκουν ρευστότητα και έρχονται σε ανάπτυξη, όταν παίρνουν καλές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ό,τι και να πιστεύει κανείς για αυτή τη διαδικασία, αυτή είναι και είτε την αποδέχεσαι είτε γίνεσαι Βόρεια Κορέα. Το βασικό που θέλουν οι καλές αξιολογήσεις είναι αξιοπιστία και στήριξη από δυνατούς παίκτες της Διεθνούς Οικονομίας. Όταν αυτά δεν υπάρχουν, τα αποτελέσματα είναι προφανή και η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα του τι συμβαίνει σε όποιον βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα και το άλλο πόδι έξω από το ‘σύστημα’. Περιστασιακές ανοδικές αντιδράσεις μπορεί να δώσουν κάποια κέρδη σε όσους έχουν ρευστότητα αυτή την περίοδο, αλλά αν η Χώρα δεν μπει πάλι σε κάποιο αξιόπιστο πρόγραμμα που να είναι κατανοητό στους Διεθνείς Αξιολογητές, τα πράγματα έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολα και επικίνδυνα”.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων επανέλαβε τις δηλώσεις Μουζάλα πως “πρέπει σαν Χώρα να είμαστε έτοιμοι για όλα, ακόμη και για αποφάσεις που δεν θα είναι αυτές που πρέπει να είναι. Το κλείσιμο των συνόρων είναι προς το παρόν ένα υποθετικό σενάριο, το οποίο για κάποιους μήνες θα πρέπει να διαχειριστούμε”.

Αρνητική χροιά είχε και η είδηση που “είδε το φως της δημοσιότητας” μετά την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης και η οποία αναφερόταν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τραπεζιτώνγια τα κόκκινα δάνεια.

Από την άλλη, ίσως πρέπει να σημειωθούν τα συνεχή “ΑΜΕΜ” που σημειώθηκαν στο Τραπεζικό ταμπλώ, κάτι που δυσκόλεψε σημαντικότατα τις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, που δεν έβρισκαν ικανοποιητικό “bid” και δεν αποκλείεται να περιμένουν να “γεμίσουν” οι εντολές αγοράς, πριν εξαπολύσουν το επόμενο κύμα πωλήσεων.

Σε αυτή την λογική και στο «διάβασμα» των δηλώσεων που έγιναν από υπουργούς κατά την προσέλευσή τους στο Eurogroup αποδίδουν οι περισσότεροι αναλυτές την ανάκαμψη αρκετών Δεικτοβαρών μετοχών από τα χαμηλά ημέρας, κάτι που θα κληθούν να επιβεβαιώσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Να σημειωθεί ότι στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 420,82 (-6,35%) μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 17,93 μονάδες (-20,91%).

Ο τίτλος της Alpha Bank “γλίστρησε” μέχρι τα 0,9490 ευρώ (-18,19%), της Εθνικής μέχρι τα 0,099 (-22,05%), της Eurobank μέχρι τα 0,241 (-28,06%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,067 (-25,56%) και της ΔΕΗ μέχρι τα 2,34 ευρώ (-11,36%).

Οι παραπάνω τίτλοι ήταν, από το ταμπλώ του FTSE25, αυτοί που έφτασαν σε διψήφιες ενδοσυνεδριακές απώλειες.
Από εκεί και πέρα, “πάτημα” για τους αγοραστές έδωσαν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε. Πιο συγκεκριμένα,

“Έχει γίνει πολλή δουλειά με την Ελλάδα. Στο Eurogroup θα εξετάσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί”, υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. “Η Ευρωζώνη θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του προγράμματος”, υπογράμμισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν ότι το σημερινό Eurogroup, σε συνδυασμό με το διεθνές κλίμα και τον μεταμεσονύκτιο “χρησμό” του MSCI (ο MSCI Standard Index για την Ελλάδα περιλαμβάνει 10 μετοχές: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Folli Follie Group, Jumbo, Τιτάν και ΔΕΗ), βραχυπρόθεσμα, θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.

Από τους τίτλους με διψήφιο, ενδοσυνεδριακό, ποσοστό υποχώρησης, πρόλαβαν να γυρίσουν σε θετικό έδαφος οι Alpha Bank (μέχρι τα 1,20 ευρώ, +3,45%), Εθνική (μέχρι τα 0,13 ευρώ, +2,35%) και ΔΕΗ (μέχρι τα 2,8 ευρώ, +6,06%), κινήσεις που επιχορηγήθηκαν από αξιοπρόσεκτο “short covering” και έδωσαν αξιοσέβαστο “μεροκάματο” στους θαρραλέους traders που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στα “δύσκολα” της ημέρας, τις καλύτερες αμυντικές επιδόσεις, για μία ακόμα συνεδρίαση επέδειξαν οι Motor Oil (-0,36%) και Jumbo (-1,45%), παρά το γεγονός ότι δεν εξασφάλισαν θετικό τελικό πρόσημο, ενώ στην ανοδική αντίδραση ακολούθησαν και οι Viohalco (+4,78%), ΔΕΗ (+1,52%), Ελλάκτωρ (+1,49%), ΕΥΔΑΠ (+4,23%), ΕΧΑΕ (+2,7%) και Μυτιληναίος (+1,03%).

Από εκεί και πέρα και αν το σημερινό Eurogroup και τα βραδινά μηνύματα από τον MSCI, δεν εμπεριέχουν αποφασιστικούς καταλύτες, δεν υπάρχει αμφιβολία πως μοναδικό στήριγμα των εναπομεινάντων αισιόδοξων, είναι η υπερπουλημένη εικόνα στο Χ.Α.

Αντίθετα, οι “short”, εκτός από την ψυχολογία που είναι στα ύψη, έχουν με το μέρος τους το αρνητικό διεθνές κλίμα (οι υποστηρικτικές δηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες συνεχίζουν να μην πείθουν τους επενδυτές), την συνεχιζόμενη καθυστέρηση αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας και βέβαια κανείς δεν ξέρει πως θα ανοίξουν την Δευτέρα οι Αγορές στην Κίνα, μετά την εβδομαδιαία αργία για την έλευση του νέου Κινέζικου έτους.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, η ένταση των αρχικών πωλήσεων διατήρησε σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές στην Αγοράς Παραγώγων, ενώ δεν παρατηρήθηκαν διαθέσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων (αντίθετα ενισχύθηκαν οι αποδόσεις για το 10ετες), στην Αγορά ομολόγων: 2ετες 14,71%, 5ετες 14,59% και 10ετες 11,59%.

Δεν έλειψαν και τα “τεχνικά” προβλήματα από τις τελικές δημοπρασίες, που άφησαν σημαντικές εκκρεμότητες για την αυριανή συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις των Alpha Bank (0%), Εθνικής (-5,51%), Πειραιώς (-10%), Eurobank (-12,24%), ΔΕΗ (+1,52%) και Ελ. Πετρελαίων (-3,33%), επειδή το “project price” που διαμορφωνόταν ήταν υψηλότερο του 3% από την τιμή της τελευταίας πράξης ενεργοποιήθηκε και δεύτερο “ΑΜΕΜ”. Όμως για “ατυχία” των “όψιμων” αγοραστών ενεργοποιήθηκε, εκ νέου, η διάταξη που θέλει “σε περίπτωση που η τιμή κλεισίματος που προκύπτει από τις τελικές δημοπρασίες έχει διαφορά μεγαλύτερη του 3% από την τελευταία πράξη και μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου ‘ΑΜΕΜ’, η τιμή κλεισίματος διαμορφώνεται μεσοσταθμικά, εκτός και αν ο όγκος των δημοπρασιών είναι μεγαλύτερος του 30% του ημερήσιου όγκου.

Έτσι οι Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ και Ελ. Πετρέλαια έκλεισαν στο “κόκκινο” και με βαριές απώλειες, αλλά και σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών, αφήνοντας πιθανότητες, αυριανής, ανοδικής εκκίνησης, αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα και η τρέχουσα ειδησεογραφία.

Το ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

Χρειάζεται προσοχή, καθώς το “έργο έχει ξαναπαιχτεί” και μετά το ανοδικό ξεκίνημα, οι πωλητές έκαναν την επανεμφάνισή τους και το αποτέλεσμα ήταν ένα ακόμα κλείσιμο στο “βαθύ κόκκινο” (!)

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Αττικής, Τραπεζικός δείκτης και FTSE25, έκλεισαν σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό.

* ,