ΧΑ: Με τραπεζικό ράλι έκλεισε η προεκλογική περίοδος - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΧΑ: Με τραπεζικό ράλι έκλεισε η προεκλογική περίοδος

18.09.2015 18:02
Δημοσιεύθηκε: 18 Σεπτεμβρίου 2015 – 17:56

ΧΑ: Με τραπεζικό ράλι έκλεισε η προεκλογική περίοδος

Στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο της συνεδρίαση με τον τραπεζικό δείκτη να κερδίζει 7,5%. Αυξημένος ο τζίρος και άνοδος 3,52% για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης η Alpha Bank με άνοδο 14%. Πιέσεις σε ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και της προεκλογικής περιόδου, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι χαρακτηρίστηκε από δύο όψεις, συνεχείς εναλλαγές στο πρόσημο του Γενικού Δείκτη, σχετικά χαμηλό τζίρο και λίγα τελευταία “στοιχήματα” όσον αφορά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να μην σημειωθεί η έξαρση των συναλλαγών που έλαβε μέρος κατά τις τελικές δημοπρασίες, καθαρά στον Τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί “ΑΜΕΜ” στους τίτλους των Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ οι τίτλοι των Εθνικής (+5,17%), Alpha Bank(+14,29%), Eurobank (+5%) έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και λίγο χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό η μετοχή της Πειραιώς (+3,45%).

Χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν την κίνηση της τελευταίας στιγμής οι περισσότεροι από τους εγχώριους επαγγελματίες, άλλοι απέδιδαν το “όψιμο” αγοραστικό ενδιαφέρον που εμφανίστηκε στον Τραπεζικό κλάδο σε “στοιχήματα” της τελευταίας στιγμής και άλλοι σε κάποιο ιδιότυπο rebalancing μεταξύ ξένων χαρτοφυλακίων.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι κατά την τελευταία προεκλογική συνεδρίαση πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, ο Γενικός Δείκτης είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση με κέρδη 6,14% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με κέρδη 9,10%, για να ακολουθήσουν συνεχόμενες “καταστροφικές” μετεκλογικές συνεδριάσεις!

Εκείνο που θεωρείται περισσότερο από σίγουρο, με δεδομένη και την “ποιότητα” των ενεργών χαρτοφυλακίων, είναι ότι η Αγορά θα επιστρέψει εντόκως τα λίγα κέρδη των τελευταίων ημερών, με την κίνηση να αποδεικνύεται “bull trap” για τους traders, αν το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη, δεν είναι κοντά στις προσδοκίες της και ιδιαίτερα αν συνεχίσει να επιβαρύνεται το διεθνές κλίμα από την χθεσινή απόφαση της Fed.

Ξεκινώντας από το μείζον θέμα των τελευταίων μηνών, σταθερά σε μηδενικά επίπεδα κράτησε τα επιτόκια η Fed, εκφράζοντας ανησυχίες για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, αυτή η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας έδειξε ότι η εκτός από την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, η Fed προβληματίζεται (άσχετα αν δεν το είπε) για το κατά πόσο η Αμερικανική Οικονομία και κυρίως οι εξαγωγικές Επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να αντέξουν ένα ισχυρότερο δολάριο, κάτι που έδειξε να φοβίζει και τις περισσότερες από τις διεθνείς Αγορές.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι οι Αγορές μπαίνουν σε μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας, με την Κίνα να αποτελεί έναν επιπλέον αστάθμητο παράγοντα.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση οι Ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου 15μερου, ενώ όσοι προβλέπουν βραχύβια αύξηση της τιμής του ευρώ, πίεσαν περισσότερο τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 3,52%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 5,44%. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 33% και διαμορφώθηκε στα 39,5 εκατ. ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., σε εβδομαδιαία βάση, αυξήθηκε κατά 1,2 δισ ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 15,57% και ο Τραπεζικός απώλειες 70,06%.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017