ΧΑ: Μετεκλογική «χασούρα» 20% στις τράπεζες | Mikrometoxos.gr

ΧΑ: Μετεκλογική «χασούρα» 20% στις τράπεζες

25.09.2015 18:33

ΧΑ: Μετεκλογική «χασούρα» 20% στις τράπεζες

Ανέκαμψαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στέλνοντας τον ΓΔ στις 675 μονάδες. Ωστόσο, ο τζίρος περιορίστηκε μόλις στα 17,5 εκατ. ευρώ. Ανοδική κίνηση για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ. Στο 3,2% οι εβδομαδιαίες απώλειες.
Μπορεί η σημερινή αντίδραση να διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, όμως όλοι όσοι παρακολούθησαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δεν πείστηκαν ότι η “ταλαιπωρία” στο Χ.Α. και κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, φθάνει σε στάδιο τελικής εκτόνωσης.
Τρεις ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν έπεισε η σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.
Πρώτον γιατί αυτή συνετελέσθη με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων).
Δεύτερον διότι παρά την απουσία πωλητών, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας.
Και τρίτον γιατί της αντίδρασης ηγήθηκε ο Τραπεζικός κλάδος, όμως μία προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει ότι η σημερινή προσπάθεια “ανάδυσης”, ήταν περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα και αποτέλεσμα “ανακωχής” πωλήσεων και πολύ λιγότερο επιστροφή ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Αυτό το τελευταίο “προδόθηκε” από τον όγκο συναλλαγών στους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.
Έτσι, ενώ στις προηγούμενες τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις ο τίτλος της Alpha Bank, διακίνησε κατά μέσο όρο 30133018 τεμάχια, κατά την σημερινή αντίδραση κέρδισε 8,87% με όγκο μόλις 10381756 τεμάχια.
Στο 4,42% τα ημερήσια κέρδη της Εθνικής, με συναλλαγές 2137856 τεμαχίων, όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων είχε διαμορφωθεί στα 5524891 τεμάχια.
Στο ιδιαίτερα υψηλό νούμερο των 85316107 τεμαχίων διαμορφώθηκε ο όγκος των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων για την Eurobank, με τον τίτλο να καταγράφει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά (σε κλείσιμο). Σήμερα σημείωσε κέρδη 6,9%, ενώ οι συναλλαγές περιορίστηκαν στα 43877020 τεμάχια.
Μία από τα ίδια και στην Πειραιώς (+5,62%), όπου σήμερα άλλαξαν χέρια 12268505 τεμάχια, όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων τεσσάρων, πτωτικών, συνεδριάσεων, διαμορφώθηκε στα 27042211 τεμάχια.
Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινοί ελαχιστότατοι αγοραστές, έδειξαν τις διαθέσεις τους από την αρχή της συνεδρίασης.
Με “ΑΜΕΜ” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση, οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ και ΜΕΤΚ, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών που προερχόταν από αθροιστικές απώλειες 24,47%, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 234,41 μονάδες (+7,79%), για να υποχωρήσει ελαφρώς στην συνέχεια. Στις 17.00 βρέθηκε στις 231,20 (+6,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 230,83 μονάδες με κέρδη 6,15%.
Μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη από τον κλαδικό τους δείκτη, σημείωσαν οι Alpha Bank (έως 11,29%) και Πειραιώς (έως 8,99%).
Ένα ακόμα στοιχείο της απόλυτης επιφύλαξης που επικράτησε κατά την σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι την κίνηση – αντίδραση των Τραπεζικών τίτλων δεν ακολούθησαν τα Τραπεζικά warrants.
Οι παραστατικοί τίτλοι των Alpha Bank και Πειραιώς ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση χωρίς μεταβολή, ενώ μόνο το warrant της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 6,52%.
Επέκταση της συναλλακτικής απαξίωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να επιλέγουν την στάση της αποστασιοποίησης, μην μπορώντας να εκτιμήσουν την πορεία της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης.
Μικρή επιστροφή αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, είχε σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (3ετες 10,38%, 5ετες 9,25% και 10ετες 8,16%).
Για όσους επιμένουν να δραστηριοποιούνται στην απόλυτα “ρηχή” Αγορά ομολόγων, απόλυτα ενδεικτικό το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι “η διαδικασία συμπερίληψης των ομολόγων της Ελληνικής Κυβέρνησης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα πάρει χρόνο, καθώς μπορεί να ανακύψουν προβλήματα από ενδεχόμενη ανικανότητα της νέας Κυβέρνησης να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί”, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των διαχειριστών.
Ασφαλώς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα, όμως “αγόρασε” κάποιο χρόνο για το Χ.Α., που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ιδιαίτερα αν η ανοδική αντίδραση επεκταθεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, στην επιχείρηση “window dressing” λόγω επερχόμενου τέλους χρηματιστηριακού εννεαμήνου.
Έτσι, για την περίπτωση του FTSE25, οι 193 – 191 μονάδες παραμένουν πρώτη ζώνη στήριξης, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 187 μονάδες, όπου παραμένει και το “stop” για τους “long”. Διατήρηση του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 197 μονάδων, αφήνει μικρά περιθώρια αισιοδοξίας, μήπως και επαναδοκιμαστούν οι 199, 201, 203 και 205 μονάδες.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, η πλαγιολισθητική κίνηση των τελευταίων ημερών έχει ισχυροποιήσει τηνζώνη αντίστασης 700 – 710, ενώ “νοτιότερα”, όλα θα παιχτούν στην ζώνη 656 – 650.
Μένοντας στο ταμπλό του 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται ο τεχνικός προβληματισμός για τον τίτλο του ΟΤΕ (-0,25%), καθώς ο τελευταίος συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, κλείνοντας χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.
Το διάγραμμα της ΕΛΒΑΛ από την αρχή του έτους
Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων και με τέσσερις στις πέντε συνεδριάσεις πτωτικές, αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 3,21%, από τον Τραπεζικό δείκτη 19,83%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., μειώθηκε κατά 1,5 δισ ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 18,28% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 76%.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017