της Αλεξάνδρας Τόμπρα

11:25

Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να προχωρεί στην ενθυλάκωση των κερδών του προηγούμενου ανοδικού 9ημέρου, ενώ παράλληλα παρακολουθεί και τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.

ΧΑ: Μαζικό profit taking και αναδίπλωση στις 550 μονάδες

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,93% στις 552,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,51% καταγράφει ο FTSE 25, στις 150,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6,02% στις 37,65 μονάδες.

Η ημέρα της διόρθωσης της μεγάλης ανοδικής κίνησης έφτασε σήμερα, με τους αναλυτές και τους επενδυτές να τη θεωρούν αναμενόμενη. Άλλωστε, το ΧΑ μετρά κέρδη 18,85% στις τελευταίες εννέα ανοδικές συνεδριάσεις, κατά τις οποίες ξεκίνησε από τις 474 μονάδες και έφτασε στις 563 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση. Το ίδιο διάστημα ο FTSE 25 κερδίζει 22,19%, με μία πτωτική συνεδρίαση στο 9ήμερο (4/3), ενώ τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη ξεπερνούν το 52%, με δύο μάλιστα πτωτικές συνεδριάσεις στο ενδιάμεσο (1/3 και 4/3).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διάρκεια του ανοδικού σερί οφείλεται κυρίως στη διάχυση της κίνησης, με τους πρωταγωνιστές να εναλλάσσονται κάτι που συμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις. Βραχυπρόθεσμα εφιστούν την προσοχή των επενδυτών, με τις 151 μονάδες στον FTSE 25 να μπορεί να μετατραπούν σε take profit σε ώρα, με επόμενη στήριξη τις 149 μονάδες, ενώ οι 158-159 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση.

Στα υπόλοιπα μέτωπα τώρα, η αγορά θα παρακολουθήσει το πρώτο “αναγνωριστικό” ραντεβού της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας των υπουργών Ευκ. Τσακαλώτου  και Γ.  Σταθάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών  έχει οριστεί για σήμερα το μεσημέρι (περί τις 2μμ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του Capital.gr).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένουν πρώτα τα στοιχεία με τα οποία το ΥΠΟΙΚ επιχειρηματολογεί για καλύτερο “κλείσιμο” του 2015 που συνεχίζεται και φέτος με βάση την πορεία του πρώτου διμήνου. Στόχος είναι να αποφασίσουν πόσα θα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να κλείσουν το δημοσιονομικό “κενό” έως το 2018, διατηρώντας τις διαφωνίες τους για το ύψος των αναγκαίων μέτρων.

Στο ταμπλό τώρα, η “4άδα” των συστημικών τραπεζών ηγείται της διόρθωσης, καθώς ήταν ο κλάδος ο οποίος μέτρησε κέρδη που ξεπέρασε το 50% στο προηγούμενο 9ήμερο. Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 8,99%, η Εθνική χάνει 6,03%, η Alpha Bank είναι στο -3,89% ενώ η Eurobank βρίσκεται στο -3,61%.

Απώλειες 2,28% σημειώνει και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, ο ΟΤΕ είναι στο -2,09%, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΔΕΗ, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Υπό έλεγχο συντηρούν τις πιέσεις τους οι Jumbo, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Grivalia, Aegean, Μυτιληναίος και Folli Follie.

Στον αντίποδα, ΕΕΕ και Ελλάκτωρ είναι οι μοναδικές μετοχές του FTSE 25 που κινούνται σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας κέρδη 1,01% και 1,48% αντίστοιχα, ενώ χωρίς μεταβολή παραμένουν οι ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.