ΧΑ: Κόντρα στην Ευρώπη συνέχισε το εκρηκτικό ανοδικό του ξέσπασμα

Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε την εκρηκτική του άνοδο, καλύπτοντας πλέον σημαντικό μέρος της πρόσφατης βίαιης διόρθωσης που του στέρησε, προσωρινά όπως φάνηκε, τις 600 μονάδες.

ΧΑ: Κόντρα στην Ευρώπη συνέχισε το ανοδικό ξέσπασμα

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,71% στις 608,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 591,02 μονάδων (+0,76%) και 615,22 μον. (+4,89%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 112,60 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 150,40  εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 5,08 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,72%, στις 1.666,93 μονάδες, ενώ στο +2,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 745,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 8,64% στις 961,13 μονάδες.

Με τη σημερινή άνοδο, το Χ.Α. έχει διανύσει σχεδόν τα δύο τρίτα του δρόμου προς την πλήρη αναίρεση της πρόσφατης διόρθωσης, με το πρώτο βήμα, δηλαδή την κατοχύρωση των 605 μονάδων, να έγινε σήμερα. Μάλιστα η αντίδραση συνεχίστηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κλίμα δεν ήταν υποστηρικτικό, σε αντίθεση με το χθεσινό, όταν και το Χ.Α. ολοκλήρωνε μια ακόμη αργία του έτους.

Δυστυχώς, όπως αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, η πορεία του Χ.Α. θα ξεκαθαρίσει μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ίσως ακόμη καλύτερα μετά τις ισπανικές εκλογές της 26ης Ιουνίου. Και αυτό διότι η εγχώρια αγορά δεν διαθέτει αυτήν την περίοδο κάποιο σοβαρό καταλύτη που να το βοηθήσει να διαφοροποιηθεί από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως, μάλιστα αναφέρει σήμερα ο Π. Στεριώτης της Nuntius ΑΕΠΕΥ, η εβδομαδιαία μεταβλητότητα του δείκτη FTSE-25 βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός έτους, κάτι που προφανώς έχει να κάνει και με την αβεβαιότητα των επενδυτών για το μέλλον της ΕΕ ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος στη Βρετανία και τις εκλογές στην Ισπανία.

Σε τέτοιες συνθήκες πολλοί επενδυτές λειτουργούν σπασμωδικά και στρέφονται σε θεωρητικώς ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, τα οποία βρίσκονται σε ανοδική τάση, μειώνοντας παράλληλα την έκθεσή τους σε μετοχές υψηλού beta.

Βέβαια, η σημερινή συντήρηση της ανοδικής αντίδρασης τείνει να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι η μεσοπρόθεσμη τάση δεν έχει αλλάξει στο Χ.Α., παρά το γεγονός ότι υπήρξε επιδείνωση των τεχνικών του χαρακτηριστικών. Η διόρθωση, η οποία έμεινε στα όρια του 15% προφανώς έδωσε “χώρο” σε χαρτοφυλάκια για τοποθέτηση, ή profit taking και επανατοποθέτηση.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι αύριο, στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να δοθεί το “πράσινο φως” για την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα, με την Τράπεζα της Ελλάδας να εκτιμά ότι τα άμεσα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι στα 400-500 εκατ. ευρώ, παρέχοντας ένα στήριγμα στον κλάδο.

Στο ταμπλό τώρα, ο κλάδος που είχε πιεστεί περισσότερο στη διόρθωση του προηγούμενου διαστήματος, ο τραπεζικός “έσυρε” και πάλι την άνοδο σήμερα, αν και το κλείσιμο των μετοχών του έγινε χαμηλότερα από τις ενδοσυνεδριακές επιδόσεις. Η Alpha Bank και η Εθνική έκλεισαν με κέρδη 10,61% και 10,55% αντίστοιχα, ενώ Πειραιώς και Eurobank ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στο +6,28% και +5,10% αντίστοιχα, ενώ ενδοσυνεδριακά οι δύο τους σημείωναν κέρδη ~15%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό η Jumbo ξεπέρασε τη μεσημεριανή “κοιλιά” και έκλεισε με κέρδη 7,08%, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 5,07% και η Βιοχαλκο βρέθηκε στο +4,62%. Άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Motor Oil, Aegean, Τιτάν και ΕΕΕ, ενώ άνω του 2% η άνοδος σε ΟΛΠ, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΜΕΤΚΑ.

Στον αντίποδα, αίσθηση προκάλεσε το αρνητικό γύρισμα της ΔΕΗ, η οποία αν και έφτασε ενδοσυνεδριακά στο +4,39%, τελικά έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, με απώλειες 1,01%, ενώ αρνητική ήταν και η παρουσία της Λάμδα, η οποία επίσης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, ήτοι στο -3,11%, από το +3,56% ενδοσυνεδριακά. Αδύναμη και η ΓΕΚ Τέρνα, η οποία έκλεισε αμετάβλητη, χωρίς να καταφέρει να κρατήσει τα 2 ευρώ στην τιμή της, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τα 2,10 ευρώ.

Στον Mid Cap, ο Κανάκης, με 17 τεμάχια όγκο, βρέθηκε στο +8,57%, οι μετοχές των Φουρλή και Χαλκόρ έκλεισαν με κέρδη άνω του 6%, η ΜIG στο +5,71%, ενώ άνω του 4% ήταν η άνοδος σε Άνεμος και Αττικής. Στον αντίποδα, ο ΟΛΘ έκλεισε με απώλειες 5,28% και το Ιατρικό υποχώρησε κατά 5,14%.

* ,