Της Αλεξάνδρας ΤόμπραΜετά από ένα ασφυκτικό pressing πέντε συνεχόμενων συνεδριάσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα δεν κατάφερε να κρατήσει τη στήριξη των 560 μονάδων υποκύπτοντας στις πιέσεις του συνόλου των δεικτοβαρών μετοχών του, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.

ΧΑ: Κλείνει πέντε ημέρες πτώσης και απραξίας

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,27% στις 554,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 553-562 μονάδων ή από το -1,41% έως το +0,29%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,18 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 69,27 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 1,59 εκατ. τεμάχια μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,70%, στις 150,66 μονάδες, ενώ στο -0,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 608,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,04% στις 39,92 μονάδες.

Αν και σήμερα το Χ.Α. προσπάθησε να αντισταθεί στην αβεβαιότητα, τελικά υπέκυψε χάνοντας τα επίπεδα των 560 μονάδων, τα οποία με τόσο κόπο υπερασπίστηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Άλλωστε ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς ο βασικός καταλύτης της αγοράς, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν έχει ακόμη “ενεργοποιηθεί” για να δώσει την πολυπόθητη ώθηση στην αγορά.

Έτσι σήμερα ήταν η πέμπτη σερί πτωτική συνεδρίαση, κατά την οποία τροφοδοτήθηκε και πάλι ένα αρνητικό sentiment. Ο γενικός δείκτης έχασε τις 560 μονάδες, ο FTSE 25 έκλεισε στις 150 μονάδες και ο τραπεζικός απώλεσε τις 41 μονάδες. Αυτός είναι ο τεχνικός απολογισμός της πενθήμερης πτώσης, η οποία δεν θα “διακοπεί” εάν δεν έχουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, μπορεί η αξιολόγηση να μην κάνει τη μεγάλη διαφορά στην οικονομία, αλλά θα βοηθήσει να ισορροπήσει ο τραπεζικός κλάδος μπαίνοντας στο waver και πιθανόν η χώρα να συμπεριληφθεί στο QE εξέλιξη που θα της δώσει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές και να μην εξαρτάται από τους δανειστές στις λήξεις των ομολόγων της.

Έτσι, το Χ.Α. θα βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας την ροή πληροφοριών σε ημερήσια βάση, προκειμένου να “διορθώνει” τις θέσεις του κατά περίπτωση. Εάν δεν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την αξιολόγηση, και αυτή καθυστερήσει πέραν του δέοντος, τότε το Χ.Α. αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να μπει σε νέες περιπέτειες.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν τελικά οι τελευταίες εξελίξεις επισπεύσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τότε η εγχώρια αγορά θα αποτυπώσει στο ταμπλό την “ανακούφισή” της, καθώς αυτό το σενάριο θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην οικονομία.

Στο ταμπλό τώρα, οι μετοχές που δέχτηκαν την μεγαλύτερη πίεση ήταν αυτές του Ελλάκτωρ και του ΟΠΑΠ, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες άνω του 4%. Η αγορά αποτύπωσε τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις με την εμπλοκή του μεγαλομετόχου της πρώτης σε σκάνδαλα στην Κύπρο, ενώ ο ΟΠΑΠ δέχτηκε πιέσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ζήτημα της επιβολής έκτακτου τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα αποτελέσει παρελθόν. Ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση προωθεί την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος επί των μικτών κερδών του Οργανισμού. Σήμερα ισχύει φόρος 30% επί του GGR (μικτό κέρδος), ένα από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

Απώλειες που έφτασαν το 3,39% κατέγραψε η Alpha Bank, ενώ στο -3,33% έκλεισαν οι Πειραιώς και η ΔΕΗ. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Eurobank, Εθνική και Βιοχαλκο. Πιέσεις, επίσης, δέχτηκαν και οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ και Folli Follie, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%, ενώ ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και ΕΕΕ περιόρισαν σημαντικά τις απώλειες τους στο κλείσιμο.

Θετική διαφορά, στον αντίποδα, έκανε σήμερα η μετοχή της Aegean, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,14%, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η αεροπορική έχει δύο βασικούς θετικούς καταλύτες φέτος, την αυξημένη τουριστική κίνηση της χώρας και τις χαμηλές τιμές πετρελαίου. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia και Τιτάν.

Στον Mid Cap η Frigoglass εξακολουθεί να ζαλίζει με τις διακυμάνσεις της, καθώς μετά το χθεσινό -16,4% σήμερα έκλεισε με κέρδη 13%. Με ένα μόλις τεμάχιο ημερήσιο όγκο, η Τράστορ έκλεισε με κέρδη 9,76%, ενώ η Ιντραλοτ, η οποία σήμερα ανακοίνωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Eurobet, περιορίστηκε στο πενιχρό +0,93%. Στον αντίποδα, MIG και Αττικής έκλεισαν με απώλειες 4,59% και 3,16% αντίστοιχα.