ΧΑ: Από το sell off στο… απόλυτο πλαφόν οι τράπεζες

 Τελ. Ενημ.: 15 Φεβρουαρίου 2016 – 18:19

ΧΑ: Από το sell off στο… limit up οι τράπεζες

«Δίπλωσε» η ανοδική κίνηση της Παρασκευής με τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζει σήμερα κέρδη 25%(!). Μεγάλη άνοδος για ΔΕΗ και Folli Follie ακολούθησαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Η αντίδραση στο εξωτερικό και οι προσδοκίες. Ποια είναι τώρα η τεχνική εικόνα στα βασικά blue chip.

Η σχεδόν ολοκληρωτική επικράτηση των αγοραστών, στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σε συνδυασμό με την απουσία αρνητικών εκπλήξεων από τον Shanghai Composite (-0,63%), που επέστρεψε σε συναλλαγές μετά την εβδομαδιαία αργία, λόγω του νέου Κινέζικου έτους, μετέφερε το θετικό κλίμα και στην Ευρώπη, με τους traders να εκμεταλλεύονται και την σημερινή αργία στην Wall Street (Presidents Day).

Έτσι με “σηματωρό” το σημερινό +7,16% του Ιαπωνικού Nikkei, το ράλι μεταφέρθηκε στις Ευρωπαϊκές Αγορές, με “ταγό” τις Τραπεζικές μετοχές και με επιπλέον “καύσιμα” από το δημοσίευμα Reuters, σύμφωνα με το οποίο “το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας γνωστοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιταλική Κυβέρνηση για να αγοράζει δέσμες προβληματικών Ιταλικών δανείων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδέχεται επίσης τις δέσμες προβληματικών δανείων ως “collateral” από τις Τράπεζες για την χρηματοδότηση τους”. Βέβαια ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν γίνεται συζήτηση για αγορά προβληματικών δανείων αλλά ότι εξετάζεται αν θα μπορούν δέσμες δανείων να είναι επιλέξιμες ως collateral.

Κάποιοι από τους διεθνείς αναλυτές, περίμεναν κάποια καλά νέα από την σημερινή ομιλία Draghi στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως αυτές οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, αν και ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να δράσει αν απαιτηθεί.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραπεζίτης αρκέστηκε να αναφέρει ότι “η ΕΚΤ θα λάβει νέα μέτρα αν η αναταραχή στις Χρηματαγορές επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό και ότι οι Τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι κατά την διάρκεια της τελευταίας κρίσης”.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή αντίδραση του Nikkei ήλθε μετά τα σημαντικά κέρδη του NYSE την Παρασκευή το βράδυ, όταν το πρωί της ίδιας μέρας ο Ιαπωνικός δείκτης είχε προλάβει να κλείσει με απώλειες 4,84%, στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους και συμπληρώνοντας την χειρότερη εβδομάδα από το 2008.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή αντίδραση ήλθε μετά την μεγαλύτερη του αναμενόμενουσυρρίκνωση του Ιαπωνικού ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,4% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έναντι του 1,2% που ανέμενε η Αγορά και αυτό το τελευταίο έδωσε τροφή στα σενάρια για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αν και η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών εκτιμά πως τα “πυρομαχικά” της BoJ αρχίζουν να μην είναι αποτελεσματικά και ότι οι Αγορές προσπαθούν να “πιαστούν από τα μαλλιά τους”.

Με αυτά τα δεδομένα και με την “φόρα” της Παρασκευής, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. και από τα πρώτα λεπτά δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το τελικό +24,75% του Τραπεζικού δείκτη, ενώ την ανοδική πίεση των τιμών βοήθησε και το σημαντικό “short covering”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό +24,75% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων έξι μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 25/8/2015 (+26,93%), ενώ το +7,4% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου εξαμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 25/8/2015 (+9,38%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι διψήφια ενδοσυνεδριακά κέρδη βρέθηκαν να σημειώνουν οι Alpha Bank(μέχρι τα 1,65 ευρώ, +25%), Eurobank (μέχρι τα 0,421 ευρώ, +29,94%), Εθνική (0,195 ευρώ, +30%), Πειραιώς (0,127 ευρώ, +29,59%), ΔΕΗ (3,06 ευρώ, +11,27%), ΕΧΑΕ (4,25 ευρώ, +10,18%), Folli Follie Group (14,99 ευρώ, +10,22%) και Ελλάκτωρ (1,17 ευρώ, +10,38%).

Το “κουδούνι” της λήξης, από το ταμπλώ του FTSE25, βρήκε με διψήφια κέρδη τις μετοχές των Alpha Bank(+21,21%), Eurobank (+29,94%), Εθνική (+26,67%), Πειραιώς (+28,57%) και Folli Follie Group (+10,22%).

Δεν έδειξαν να συμμερίζονται τον “ενθουσιασμό” στο Χ.Α., οι εμπλεκόμενοι στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα την ελάχιστη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 14,23%, 5ετες 14,32% και 10ετες 11,45%, ενώ αξιοπρόσεκτη άνοδος των συναλλαγών σημειώθηκε στην Αγορά Παραγώγων, καθώς εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων εν όψει Παρασκευής, όπου και λήγουν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. απόλυτη επιφυλακτικότητα συστήνουν οι περισσότερο συντηρητικοί των αναλυτών, που ναι μεν δεν αποκλείουν συνέχιση της αντίδρασης, αν σε αυτό βοηθήσει το διεθνές κλίμα, όμως από την άλλη φροντίζουν να επισημάνουν πως μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα, όσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα που προβλημάτιζαν το Χ.Α. μέχρι πρότινος και αυτό θα συνεχίσει να δίνει “καύσιμα” μεταβλητότητας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από την άλλη τα “βιαστικά κλειδώματα” που σημειώθηκαν στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, αλλά και η πίεση να κλείσουν οι βασικοί δείκτες όσο το δυνατόν υψηλότερα και κοντά στο υψηλό ημέρας, έδειξαν περισσότερο παίκτες που ήθελαν να “σπρώξουν” τις τιμές υψηλότερα και να δημιουργήσουν “μαξιλάρια”, υπό τον φόβο υποτροπής του κλίματος και λιγότερο επενδυτές που ενδιαφερόντουσαν να ξαναμαζέψουν τα “χαρτιά” που “πέταγαν από το παράθυρο” σε σχετικά υψηλότερες τιμές και μάλιστα σε μία Αγορά, όπου σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., οι ενεργοί κωδικοί είναι λιγότεροι από 1000 την ημέρα και δεν υπάρχει ο φόβος να ξεφύγουν οι τιμές από ξαφνική ενεργοποίηση ξεχασμένων κωδικών (!)

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι όσοι “θαρραλέοι” έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά της Πέμπτης και κράτησαν τις θέσεις τους, βγάζουν ένα καθ΄ όλα αξιοσέβαστο “μεροκάματο”.

Έτσι, από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Πέμπτης (0,949 ευρώ), μέχρι και το σημερινό κλείσιμο, ο τίτλος τηςAlpha Bank σημειώνει απόδοση 68,6%, ενώ αυτός της Εθνικής από τα 0,099 της Πέμπτης μέχρι και σήμερα σημειώνει μεταβολή 91,92%.

Περίπου η ίδια εικόνα για Πειραιώς και Eurobank. Η πρώτη από τα ημερήσια χαμηλά της προτελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας (0,067) σημειώνει απόδοση 88,06% και η Eurobank από το χαμηλό της ίδιας μέρας (0,241 ευρώ) απόδοση 74,69%.

* ,