ΧΑ: Έσβησε (-1,47%) τα κέρδη της Παρασκευής (+1,48%) η αβεβαιότητα του EWG

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες εντάθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, εξαιτίας των ανησυχιών για τους αστερίσκους που μπορεί να θέσει το σημερινό EuroWorking Group για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.Έσβησε τα κέρδη της Παρασκευής η αβεβαιότητα του EWG

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,47% στις 639,11 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 639,11 μονάδων (-1,47%) και 653,01 μον. (+1,79%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα πολύ χαμηλά επίπεδα των 41 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 45,27 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων οι 675,86 χιλ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,09%, στις 175,30 μονάδες, ενώ στο +0,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 775,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,26% στις 52,39 μονάδες.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέδωσε στο EuroWorking Group θετική έκθεση συμμόρφωσης για την Ελλάδα, αλλά ορισμένα κρίσιμα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά, δημιουργώντας αμφιβολίες για το πόσο το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση. Η τελευταία αυτή εξέλιξη χάλασε μετά τις 15:00 το κλίμα στο Χ.Α., με τους πωλητές να κυριαρχούν, χωρίς όμως να υπάρχουν όμως υπερβολές.

Μέχρι εκείνη την ώρα, πάντως, οι προσδοκίες ήταν θετικές, με το Χ.Α. να κινείται σταθεροποιητικά και ελαφρώς ανοδικά. Μάλιστα, οι διορθωτικές κινήσεις που εκδηλώνονταν ήταν στο πλαίσιο της μη απειλής των επιπέδων, με τους traders να βελτιώνουν επιλεκτικά τη ρευστότητά τους.

Ωστόσο, η απόλυτη αισιοδοξία έλειπε, καθώς η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι έως ότου φτάσουν οι δόσεις απομένουν πολλά βήματα: να επικυρωθεί ως θετικό το compliance report που συνοδεύει τα κείμενα του μνημονίου και αυτά να αποσταλούν προς έγκριση στα 5 κοινοβούλια της ΕΕ.

Όταν εγκριθούν θα πρέπει και ο ESM να συνεδριάσει για την εκταμίευση της δόσης και  ανοίγει ο δρόμος για συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver. Και μετά αρχίζει το νέο τροχάδην για την υποδόση του Σεπτεμβρίου και για τα δεκάδες και πολύ δύσκολα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης του Φθινοπώρου…

Πάντως, αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι σε περίπτωση μη έγκρισης της αξιολόγησης στο σημερινό EuroWorking Group, η αγορά θα πρέπει να περιμένει μέχρι την τακτική συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου, όταν και στην ουσία θα έχουμε μπει στην τελική ευθεία του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε όμως τα βλέμματα, ειδικά των ξένων επενδυτών του Χ.Α., θα είναι στραμμένα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, θέτοντας την ελληνική αγορά σε δεύτερη μοίρα.

Σε τεχνικό επίπεδα, όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, στήριξη μπορεί να εντοπιστεί στις 626 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα μπορούσε να μας φέρει στις 610 ή στις 590 μονάδες. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση των 656 μονάδων μπορεί να μας δώσει συνέχιση στις 675 μονάδες.

Ο μεγάλος στόχος είναι στην περιοχή των 730-760 μονάδων χωρίς να αποκλείεται πρώτα μία διόρθωση στην αγορά. Η εικόνα της αγοράς δεν συνάδει με τα οικονομικά δεδομένα παρόλα αυτά αξίζει να θυμηθούμε την περίοδο του 2012 που ουσιαστικά ξεκίνησε η τότε ανοδική κίνηση, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank και η Eurobank βρέθηκαν στο επίκεντρο των “όψιμων” ρευστοποιήσεων, κλείνοντας με απώλειες 5,39% και 4,37% αντίστοιχα, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να κερδίζουν έως και 2,4%. Απώλειες 3,69% και για τη Λάμδα, καθώς καθυστερούν οι υπογραφές για το Ελληνικό, ενώ πτώση που έφτασε το 3,66% σημείωσε και η Πειραιώς.

Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΔΕΗ, Jumbo, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Εθνική και ΟΤΕ, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Grivalia και Aegean. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, ενώ αν και κινήθηκαν υψηλότερα ενδοσυνεδριακά, οι ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

Μόλις πέντε μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν θετικά, χωρίς μάλιστα τα κέρδη του να ξεπεράσουν το 0,75%. Αυτές ήταν οι ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Folli Follie.

Στον Mid Cap, η Autohellas, με 801 τεμάχια, έκλεισε με απώλειες 9,12%, ενώ για στο θετικό πρόσημο του δείκτη συνέβαλλαν το +7,69% της Σέντρικ, το +4,96% των Ελληνικών Καλωδίων και το +4,49% του Υγεία. Στο +2,93% έκλεισε η MIG και στο +3,29% η Κρέτα Φάρμ.

* ,