ΧΑ: Έθεσε τις βάσεις για μια νέα ανοδική διαφυγή…

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Mε κέρδη που ξεπέρασαν το 2% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, περιορίζοντας, ωστόσο, στο τέλος τα κέρδη του, εξαιτίας του έντονου πτωτικού “γυρίσματος” της Eurobank και του ΟΠΑΠ.Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,15% στις 578,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 569-584 μονάδων ή από το +0,55% έως το +3,23%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 113,86 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 170,51 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 28,69 εκατ. τεμάχια μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,51%, στις 160,36 μονάδες, ενώ στο +2,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 622,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,63% στις 45,16 μονάδες.

Μετά από πέντε συνεδριάσεις όπου οι συναλλαγές είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα, το Χ.Α. σήμερα έδειξε να προσελκύει και πάλι την προσοχή των επενδυτών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, σήμερα πήραμε μια ιδέα για τις προθέσεις των νέων κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται πλέον στην “προηγμένη αναδυόμενη αγορά” του Χ.Α.

Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τότε που το Χ.Α. αποχαιρέτησε τις αναπτυγμένες αγορές, η μεσολάβηση του Πάσχα των Καθολικών δεν έδωσε τα δεδομένα που χρειαζόταν η αγορά για να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις των νέων κεφαλαίων. Σήμερα είδαμε όμως την αγορά να ομαλοποιεί τους όγκους, δίνοντας τα πρώτα σημάδια, τα οποία είναι μετριοπαθώς θετικά.

Και αυτό διότι προς το τέλος της συνεδρίασης είδαμε να περιορίζεται το εύρος της ανόδου, παρά τις θετικές ενδείξεις για την πορεία της αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάχθηκε και η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Declan Costello, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μπορεί να γίνει μέχρι τέλη Απριλίου. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι το ΔΝΤ, επιθυμεί συμφωνία και έχει πάψει να ζητά πράγματα πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο.

Φυσικά, η πορεία του Χ.Α. συνδέεται με τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εξελίξεις που στο θετικό σενάριο θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της χώρας, να αναζωογονήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάπτυξη της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης ήταν και σήμερα η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο +12,25%, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. “Άξιες” συμπαραστάτριες όμως σήμερα ήταν, εκτός από τη Βιοχαλκο (+6,48%) και οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη 9,30% και 8,33% αντίστοιχα.

Η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 5,91%, ενώ η ΔΕΗ  ακολούθησε με +5,02%. Η Grivalia και σήμερα θετική κατά 4,49%, ενώ αυξημένη ήταν και η συναλλακτική της δραστηριότητα, μετά από τρία πακέτα συνολικού ύψους 200 χιλ. τεμαχίων. Θετική κατά 3,89% έκλεισε και η Motor Oil, ενώ η Εθνική, αν και έφτασε ακόμη και στο +7,88%, έκλεισε τελικά στο +3,32% και με αρκετές χιλιάδες τεμάχια ανεκτέλεστο πωλήσεων.

Κέρδη άνω του 3% κατέγραψαν και οι μετοχές των Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Folli Follie, η ΕΕΕ έκλεισε στο +2,08% και ο ΟΤΕ στο +0,65%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι μετοχές των Λάμδα, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και ΕΥΔΑΠ.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε συμπεριφορά της Eurobank, η οποία έκλεισε με απώλειες 2,41%, από το +6,87% ενδοσυνεδριακά. Μάλιστα, μετά τις 16:00 η μετοχή υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος, ενώ το κλείσιμο τη βρήκε με αρκετές χιλιάδες τεμάχια να ζητούνται. Από το +2,39% ενδοσυνεδριακά, τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και ο ΟΠΑΠ, αφού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -2,23%.

Στον Mid Cap, η αντίδραση της Frigoglass, η οποία έκλεισε με άλμα 12,17%, έκλεψε την παράσταση, αν και απέχει πολύ από το να θεωρείται ότι έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ ισχυρή ήταν και η άνοδος της MIG, η οποία έκλεισε με κέρδη 8,74%. Άλμα 4,44% κατέγραψε και η Αττικής, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

* ,