ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ- 15.000 πρόσφυγες πολιορκούν τους φράχτες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ- 15.000 πρόσφυγες πολιορκούν τους φράχτες

01.03.2016 09:12

ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

15.000 πρόσφυγες πολιορκούν τους φράχτες

Ξεπερνούν τους 15.000 οι πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια μικρή απόσταση από τα σύνορα, και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς, με πάνω από 7.000 από αυτούς να βρίσκονται στην Ειδομένη, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 1/3

Χθες το πρωί η διάβαση μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες «πολιόρκησαν» το πέρασμα και έριξαν τη σιδερένια πόρτα, αλλά απωθήθηκαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου – λάμψης από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, οι οποίοι χτύπησαν στο «ψαχνό» ρίχνοντας σε ευθεία βολή πάνω στους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και λιποθυμίες.

Την ίδια ώρα, Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων έχουν δημιουργηθεί και στην ανατολική πλευρά του νομού Κιλκίς, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ (Δοϊράνη), όπου δεν υπάρχει φράχτης και όπως λένε κάτοικοι και παράγοντες της περιοχής, η πρόσβαση προς τη γειτονική χώρα είναι πολύ εύκολη, ενώ μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, πριν ανοίξει η Ειδομένη, οι πρόσφυγες περνούσαν και από εδώ μαζικά.Και τα τέσσερα πρώην στρατόπεδα, που έχουν επιλεγεί για να μετατραπούν εκτάκτως σε κέντρα μετεγκατάστασης, βρίσκονται ανατολικά της εθνικής οδού, ενώ τα τρία από αυτά είναι στην περιοχή της Δοϊράνης, πολύ κοντά στα σύνορα.

Τα πρώτα δύο, στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα, ετοιμάστηκαν σε χρόνο-ρεκόρ και από το βράδυ της Κυριακής δέχτηκαν από 1.500 πρόσφυγες, ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται να ενεργοποιηθούν και αυτά του Δροσάτου και του Κεντρικού, που απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα από τη μεθοριακή γραμμή.

«Στα 800 μέτρα από εδώ είναι οι πυραμίδες. Δεν υπάρχει φράχτης. Κάνεις ένα βήμα και περνάς», λέει στο «Εθνος» η Αναστασία Φλώρου, πρόεδρος του χωριού Ακρίτας, που βρίσκεται σχεδόν πάνω στο σύνορο, δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη. Οι κάτοικοι γίνονταν μάρτυρες μαζικών διελεύσεων προσφύγων πέρυσι την άνοιξη. «Μετά άνοιξε η Ειδομένη και τους μεταφέρουν με λεωφορεία εκεί. Αν τους βάλουν σε στρατόπεδα στην περιοχή μας και μάθουν πως η Ειδομένη είναι κλειστή, μπορεί να αρχίσουν να περνούν πάλι από εδώ», πρόσθεσε η ίδια.

 
15.000 πρόσφυγες πολιορκούν τους φράχτες

Στο Δροσάτο, που απέχει 2,5 χιλιόμετρα από τα σύνορα, οι κάτοικοι παρατήρησαν μια κινητικότητα τις τελευταίες μέρες στο πρώην στρατόπεδο του 613 Τάγματος Πεζικού, που προορίζεται για κέντρο μεταναστών. Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, το πρώην στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο έχει ήδη υποδεχτεί τα πρώτα 1.500 άτομα, ενώ άλλα 1.500 έχουν μεταφερθεί στη Ν. Καβάλα του Δήμου Παιονίας.

Στα Διαβατά Θεσσαλονίκης οι πρόσφυγες έφταναν τους 2.500, στην Καβάλα ξεπερνούσαν τους 1.000, ενώ εκατοντάδες άτομα παρέμεναν σε Κοζάνη, Γρεβενά, Τρίκαλα και σε σταθμούς της Εγνατίας Οδού, αναζητώντας οι περισσότεροι τρόπο να φτάσουν στη μεθόριο Ελλάδας?ΠΓΔΜ.

Εκρηκτική κατάσταση
Η κατάσταση στην Ειδομένη μοιάζει να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και ανά πάσα στιγμή υπάρχει η απειλή της έκρηξης, όπως συνέβη χθες το πρωί.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ, που επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 305 άτομα τη νύχτα της Κυριακής, άνοιξαν ξανά στις 12 χθες το μεσημέρι, με σκοπό, όπως ανέφεραν, να περάσουν μόλις 50 άτομα. Λίγη ώρα αργότερα, και ενώ είχαν περάσει λιγότεροι από 10, εκατοντάδες από τους ταλαιπωρημένους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί εδώ και μέρες στα σύνορα κινήθηκαν μαζικά προς το σημείο διέλευσης, με αποτέλεσμα να κλείσει πάλι η διάβαση. Χρησιμοποιώντας ως «πολιορκητικό κριό» μια μεγάλη μεταλλική κολόνα του ΟΣΕ, νεαροί πρόσφυγες έριξαν τη βαριά σιδερένια πόρτα και κάποιοι άρχισαν να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, που είχαν παραταχθεί με τις ασπίδες τους στην άλλη πλευρά των συνόρων σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο τείχος.

Οι τελευταίοι αντέδρασαν με μεγάλη βιαιότητα, πετώντας «βροχή» από χημικά και βομβίδες κρότου ? λάμψης, κατευθείαν στα σώματα των προσφύγων, προκειμένου να τους απομακρύνουν.

Στο σημείο επικράτησε πανικός, με πρόσφυγες να απομακρύνονται τρέχοντας για να αναπνεύσουν, κρατώντας ορισμένοι στην αγκαλιά τα μωρά τους, ενώ πολλοί λιποθύμησαν και κάποιοι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τους εθελοντές, δεκάδες άτομα χρειάστηκε να δεχτούν τις πρώτες βοήθειες, ενώ τουλάχιστον 15 δέχτηκαν ιατρική φροντίδα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Μισή ώρα αργότερα επανήλθε η σχετική ηρεμία, με τους πρόσφυγες ωστόσο να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία πάνω στις ράγες του τρένου.

Πληροφορίες που μεταδίδονταν από μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ανέφεραν πως από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός της γειτονικής χώρας. Την ίδια ώρα, οι Αρχές της ΠΓΔΜ σήκωναν φράχτη γύρω από το κέντρο υποδοχής του Βίνογιουγκ έξω από τη Γευγελή, μετατρέποντάς το σε φρούριο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017