ΧΑΑ: Τι έδειξε το ντεμπούτο Alpha-Eurobank, ιλιγγιώδεις συναλλαγές για τις δυο τραπεζικές μετοχές λόγω των πακέτων

02 Δεκεμβρίου 2015 – 17:58

ΧΑ: Τι έδειξε το ντεμπούτο Alpha-Eurobank

Κάτω από το ένα ευρώ το κλείσιμο της Eurobank (-29%), ακριβώς στο όριο των 2 ευρώ η Alpha Bank (-15%). Καθοδική κίνηση για το σύνολο σχεδόν των blue chip. Οι ενδείξεις για τη συνέχεια.

Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, όπως άλλωστε και αναμενόταν, η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία “χρωματίστηκε” από την επιστροφή των μετοχών των Alpha Bank ΑΛΦΑ -14,89%, Eurobank και Πειραιώς, οι δύο πρώτες με το σύνολο των νέων τίτλων και η τρίτη με τις μετοχές που προέκυψαν από το πρόσφατο reverse split.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από απόφαση του Χ.Α., από σήμερα επέστρεψαν προς διαπραγμάτευση τα Σ.Μ.Ε. επί της Μετοχής της Eurobank, όπως και τα Σ.Μ.Ε., αλλά και τα δικαιώματα προαίρεσης επί της μετοχής της Αlpha Bank. Αντίθετα και μέχρι νεωτέρας, παραμένουν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης οι παραστατικοί τίτλοι των Alpha Bank ΑΛΦΑ -14,89%, Πειραιώς και Εθνικής.

Η επιστροφή των τίτλων των Αlpha Bank (-14,89%), Eurobank (-29,29%) και μέρους των μετοχών της Πειραιώς (-27%), συνοδεύτηκε από εκτόξευση του τζίρου, λόγω των δύο πρώτων και πολύ περισσότερο λόγω των προσυμφωνημένων συναλλαγών, οι οποίες έφθασαν τα 464,6 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστήριζαν ότι έχει υπάρξει σχετική “μέριμνα” για αρκετά από τα “πακέτα” των πρώην ομολογιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι μετοχές που προέκυψαν από την μετατροπή ομολογιών, στην περίπτωση της Αlpha Bank έφθασαν τα 505.415.414 τεμ. και στην περίπτωση της Eurobank τα 417.769.847 τεμ.

Σήμερα διακινήθηκαν 230.299.111 τεμάχια της Alpha και 173.952.587 τεμάχια της Eurobank.

Από την άλλη, η συνολική, μικτή, αξία συναλλαγών έφθασε τα 666,5 εκατ. και είναι η υψηλότερη του τελευταίου 19μηνου με την αμέσως υψηλότερη να έχει σημειωθεί στις 30/5/2014 (812,2 εκατ.).

Το γεγονός ότι το 97% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, “απασχολήθηκε” από Αlpha Bank και Eurobank (ρεκόρ συγκεντρωτισμού “ever”), δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τους, συναλλακτικά, πρωταγωνιστές ημέρας, έστω και αν η σίγουρα κερδισμένη από αυτή την εκτόξευση των συναλλαγών, που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με σχετικά ηπιότερους ρυθμούς, είναι η ΕΧΑΕ (+0,58%).

Τεχνικά, μένοντας στην περίπτωση της ΕΧΑΕ, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 5,05 ευρώ, οι πρώτες αντιστάσεις στα 5,27 και 5,37 ευρώ και μόνο ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 5,37 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 5,80 ευρώ.

Και οι τρεις Τραπεζικοί τίτλοι, όπως και αναμενόταν, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα και οι τρεις μετοχές να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση σε νέα (προσαρμοσμένα) ιστορικά χαμηλά, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-9,53%).

Παρά το γεγονός ότι ακόμα οι Τραπεζικοί τίτλοι δεν έχουν αποκτήσει το ανάλογο “ειδικό βάρος” στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., οι σημαντικές ημερήσιες απώλειες που κατέγραψαν, σε συνδυασμό με την εικόνα “εγκατάλειψης” για τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, έγινε αφορμή, μετά τις 10.33 ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και το όποιο ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στο κατά πόσο θα μπορούσε να αντέξει η επόμενη στήριξη της ζώνης 630 – 627, καθώς καθοδική διάσπαση του παραπάνω επιπέδου θα δημιουργούσε τις τεχνικές προϋποθέσεις για περαιτέρω υποχώρηση προς την δύσκολη ζώνη των 603 – 595 μονάδων, κάτι που δυστυχώς έγινε.

Κατά τα άλλα, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, όλες τις ανησυχίες των αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες αναμενόταν “νηοπομπή” πωλήσεων, τόσο από τους πρώην ομολογιούχους, όσο και από τους “γρήγορους” παίκτες που θα επιδίωκαν έστω και τις ελάχιστες υπεραξίες, σε σχέση με την τιμή της δημόσιας εγγραφής.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώθηκε, για πολλοστή φορά, η “ποιότητα” της συντριπτικής πλειονότητας των ενεργών παικτών, αλλά και η βραχυθεσμοπάθεια που χαρακτηρίζει το σύνολο των traders.

Από την άλλη, αξίζει υποσημείωσης ότι οι τρεις, επανερχόμενοι, Τραπεζικοί τίτλοι, ασφαλώς και δεν επέδειξαν την ίδια χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

Ξεκινώντας από την μετοχή της Πειραιώς, η οποία είχε ελάχιστες συναλλαγές (δεν μπήκαν ακόμα τα νέα χαρτιά), βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι την αναπροσαρμοσμένη τιμή των 0,70 ευρώ (-30%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση ελαφρώς υψηλότερα, αλλά η γενικότερη εικόνα άφησε “υποσχέσεις” για συνέχιση της “νότιας” κίνησης.

Η μετοχή της Eurobank κινήθηκε μεταξύ 1,07 (-23,57%) και 0,990 ευρώ (-29,29%), όμως αν ληφθεί υπ΄ όψιν η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 1,00 ευρώ, ο τίτλος κινήθηκε μεταξύ +7% και -1%, για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας και σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή της δημόσιας προσφοράς, κάτι, μάλλον, αρνητικό, για τις επόμενες εισόδους των Πειραιώς και Εθνικής.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Eurobank

Σαφώς “αξιοπρεπέστερη συμπεριφορά” προσπάθησε να επιδείξει ο τίτλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ -14,89%, που κινήθηκε μεταξύ 2,00 (-14,89%) και 2,26 ευρώ (-3,83%). Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο τίτλος δεν υποχώρησε χαμηλότερα από την τιμή της Α.Μ.Κ., στα 2,00 ευρώ, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε να κερδίζει έως και 13%. Όμως το τελικό κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, αφήνει σαν μόνο θετικό συμπέρασμα ότι διακρατήθηκε η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ., έστω και αν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας το free float είναι σημαντικά μεγαλύτερο, καθώς δεν υφίσταται μέτοχος με ποσοστό υψηλότερο του 5%, πλην του ΤΧΣ (κατέχει το 11,01%).

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Φεύγοντας από την ημερήσια κίνηση των τριών Τραπεζικών μετοχών, οι δύο από τις οποίες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, η “μεγαλύτερη εικόνα” στα ταμπλό του Χ.Α., μόνο ανησυχίες μπορεί να προκαλέσει, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών (ενδοσυνεδριακά οι “κόκκινοι” τίτλοι ήταν υπερτριπλάσιοι των “πράσινων”), αλλά και από την νέα αξιοσημείωτη υποχώρηση των Γενικού Δείκτη και FTSE25 (-1,43%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αγοράς, δεν μπορεί να αποκλειστεί συνέχεια της ταλαιπωρίας και για τις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, λόγω των συνεχιζόμενων αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, με αιτία την αλλαγή στάθμισης αρκετών μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, τίτλων, σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις μετοχές του 25αρη, με θετικό πρόσημο, πλην της ΕΧΑΕ, διασώθηκαν μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,81%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,61%), ΔΕΗ (+0,82%), Τιτάν (+0,85%) και Grivalia (+0,39%).
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-5,85%), Ελ. Πετρέλαια (-2,22%), ΕΥΔΑΠ (-3,83%), Μυτιληναίο (-4,49%), ΟΛΠ (-3,65%), ΟΠΑΠ (-2,05%), Τέρνα Ενεργειακή (-2,55%) και Lamda Development (-6,93%).

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχασε το 187 και έχει σαν επόμενο επίπεδο στήριξης τις 185 μονάδες, ενώ το 190-191 είναι κοντινή αντίσταση και κύρια το 193 που είναι και είσοδος. “Intraday position short” με “stop” τις 193 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι 640 – 642 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση και οι 652 μονάδες το “stop” στο “short” σε “intraday” γράφημα.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

* ,