ΧΑΑ: Ο χρόνος κυλάει υπέρ των μεσοπρόθεσμων…

Με το αριστερό ξεκίνησε η χρονιά μιας και την πρώτη εβδομάδα ο ΓΔ κατάφερε να χάσει το 7,19% της αξίας του. Η Κίνα ήταν η αφορμή από το εξωτερικό, αν και η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα.

Οι δηλώσεις του Νταισεμπλουμ δεν ήταν και οι καλύτερες μιας και δήλωσε ότι η αξιολόγηση έχει αρκετό δρόμο μπροστά της, ενώ ουσιαστικά ενώ η αγορά περίμενε πολύ πιο σύντομη κατάληξη. Το ασφαλιστικό είναι και το καίριο θέμα αυτή την στιγμή στην Ελληνική οικονομία μιας και θεωρούμε πως είναι και το πιο δύσκολο του μνημονίου αλλά και αυτό που μπορεί να αλλάξει την δομή του κόστους στην Ελληνική οικονομία για το μέλλον αλλά και να το καταστήσει βιώσιμο στο μέλλον.

Η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να ανοίξει σύντομα το taxis για τις φορολογικές δηλώσεις του 2015 μιας και ουσιαστικά τους επόμενους μήνες το κράτος δεν έχει να περιμένει ιδιαίτερα έσοδα από φόρους ενώ ουσιαστικά όσο η αξιολόγηση καθυστερεί είναι και κλειστή η κάνουλα των δόσεων από την Τρόικα.

Η χώρα έχει τόσο ανάγκη την αξιολόγηση μιας και δεν είναι ότι θα της δώσει μόνο ρευστότητα αλλά θα μπορέσει να εντάξει και τα ομόλογα στο QE. Τεχνικά τώρα για άλλη μία φορά η αγορά πλησιάζει τα χαμηλά Αυγούστου και Δεκεμβρίου που είναι πολύ σημαντικά μιας και κατοχύρωση του 560 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης ενώ θυμίζουμε πως οι 161 μονάδες του f25 είναι και το ιστορικό του χαμηλό και που κατοχύρωση θα μας δώσει συνέχιση της κίνησης πιθανόν προς τις 122 μονάδες.

Οι 631 μονάδες στον ΓΔ και οι 184 μονάδες στον f25 είναι τα δύο σημαντικά επίπεδα αντίστασης μας και stop στο short. Ο τραπεζικός κλάδος που πλέον έχει ιδιαίτερη βαρύτητα έχει κάποιον αέρα από τα χαμηλά του στην εισαγωγή των νέων μετοχών ενώ μόνο η ΑΛΦΑ είναι στην παρούσα πάνω από την ΑΜΚ και Long με το stop της να είναι στο 199. Ακόμα έχουμε περίπου τις μισές από τις επιλογές μας σε Long κατάσταση με κοντινά stop (excel).

Από τα πιο άσχημα ξεκινήματα έτους μιας και συνήθως η αγορά κάνει μία έστω ανοδική προσπάθεια αρχές του έτους ενώ πλέον η αγορά πρέπει να συντηρήσει τα επίπεδα των 560 μιας και κατοχύρωση θα βάλει σε περιπέτειες την συσσώρευση του τελευταίου διαστήματος με στηρίξεις αισθητά χαμηλότερα. Από την άλλη η μεγάλη μας μεσοπρόθεσμη αντίσταση κατεβαίνει στις 680 μονάδες, ενώ ο χρόνος είναι υπέρ των μεσοπρόθεσμων που καρτερικά περιμένουν μία αλλαγή τάσης για να αρχίσουν να μπαίνουν στην αγορά.

Όσο πιο γρήγορα τελειώσει η αξιολόγηση, τόσο πιο θετικό θα είναι για την αγορά που είναι τόσο τραυματισμένη τα τελευταία δύο χρόνια. Στα θετικά οι μεγάλοι όγκοι συναλλαγών γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

FAST FINANCE SEC

 

* ,