ΧΑΑ: Μετεξέλιξη σε αγορά 4 μετοχών! Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΧΑΑ: Μετεξέλιξη σε αγορά 4 μετοχών! Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια…

14.12.2015 18:51
XA: Τα νέα δεδομένα για το χρηματιστήριο
Τρίτη μέρα αντίδρασης στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες πλην ΕΤΕ (έκλεισε σε limit down με τζίρο 23 εκατ. ευρώ). Η νέα μετάλλαξη του χρηματιστηρίου και η αύξηση του όγκου συναλλαγών. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.
Έκαναν το 3Χ3 οι αγοραστές στο ταμπλώ του Χ.Α., με τις Τράπεζες και λόγω σημαντικά αυξημένης στάθμισης, να οδηγούν και σήμερα την “κούρσα”, έχοντας σχετικές βοήθειες από ΟΤΕ (+0,46%), ΟΠΑΠ (+0,69%), Ελλάκτωρα (+1,46%),ΕΥΔΑΠ (+1,96%) και Viohalco (+1,31%).
Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως όσο συνεχίζονται τα “υποχρεωτικά flows” στο Τραπεζικό ταμπλώ και σε συνδυασμό με τα μέχρι πρότινος συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, δύσκολα θα προκύψει στο Χ.Α. άλλος ημερήσιος πρωταγωνιστής, καθώς οι αναδιαρθρώσεις των ξένων χαρτοφυλακίων είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Αναδιαρθρώσεις που απορροφούν σημαντικό κομμάτι της προσφοράς από τους εν δυνάμει πωλητές, δίνοντας αυξημένο ενδιαφέρον για την συνέχεια.
Βέβαια για τους επενδυτές που κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχει ένα ζητούμενο και αυτό δεν είναι άλλο, από το τι θα συμβεί σε μία απόλυτα Τραπεζοβαρή Αγορά, όπως μεταλλάσσεται, εκ νέου, το Χ.Α., μόλις οι διαχειριστές ολοκληρώσουν τις υποχρεωτικές αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους.
Απόλυτα διιστάμενες, για το παραπάνω θέμα, οι απόψεις των εγχώριων επαγγελματιών, με τους συντηρητικούς να εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει κύμα γενικού ξεφορτώματος και τους συγκρατημένα αισιόδοξους να υποστηρίζουν πως σε περίπτωση επίλυσης του Ασφαλιστικού και θετικού αποτελέσματος της αξιολόγησης, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το Ελληνικό χρέος, κάτι που θα σηματοδοτήσει την κατάκτηση υψηλότερων μονάδων για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., αν δεν προκύψει κάποιος νέος γεωπολιτικός “joker”.
Από την άλλη, επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ασφαλώς και δεν εξέπληξε κανέναν το γεγονός ότι οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, απέσπασαν το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, με τον τζίρο να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, εικόνα που πιθανότατα θα συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Εις μάτην αρκετοί από τους αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αυξημένες συναλλαγές, μόνος σίγουρα κερδισμένος είναι η ΕΧΑΕ (-3,49%). Ο τίτλος, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αξιοπρόσεκτες απώλειες και αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας, υφιστάμενος τις “συνέπειες” των συνεχιζόμενων αναδιαρθρώσεων (βλ. διάγραμμα).
Το ημερήσιο διάγραμμα της ΕΧΑΕ
Από εκεί και πέρα και παίρνοντας τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις αναφορές περί “εξαφάνισής” του, λόγω έρευνας για υπόθεση διαφθοράς, έκανε ο πρόεδρος της “Fosun International Guo Guangchang”, ο οποίος συμμετείχε σε εταιρική σύσκεψη, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters, ενώ ξεκίνησε εκ νέου η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Παρά την είδηση και σήμερα ήταν εμφανέστατη η παρουσία πωλητή (είχε εντοπιστεί εγκαίρως από την στήλη) στον τίτλο της Folli Follie Group (+0,60%), η οποία “δήλωσε” αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης από τα χαμηλά 30 μηνών, που σημείωσε στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.
Από εκεί και πέρα, η DBRS αναβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας  σε “CCC” από “CC”. Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό. Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης οδηγεί στην σταθεροποίηση της Ελληνικής Οικονομίας και του Τραπεζικού Τομέα.
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας σε “SD” (selective default) από “D” (Default) προχώρησε ο οίκος Standard and Poor’s, στον “απόηχο” της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας. Η αξιολόγηση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι η Τράπεζα δεν μπορεί ακόμη να καλύψει εξ ολοκλήρου τις καταθετικές της υποχρεώσεις με έγκαιρο τρόπο, λόγω των capital controls. Επίσης ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση των senior ανασφάλιστων ομολόγων της Τράπεζας σε “CCC+” από “D” και την αξιολόγηση των subordinated τίτλων σε “CC”.
To ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 8.911.608.218 νέες μετοχές της Τράπεζας, που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. με ιδιωτική τοποθέτηση, δημόσια προσφορά και μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές μετοχές. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας ανήλθε σε 9.147.151.527.
Ο τίτλος ξεκίνησε με “ΑΜΕΜ” στα 0,2520 ευρώ (-30%), έγινε μία προσπάθεια ανάτασης μέχρι τα 0,26 ευρώ (-27,78%), όμως η συνέχεια επιβεβαίωσε την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, με την μετοχή να κλείνει στο ανώτατο όριο πτώσης (-30%) και σε νέα ιστορικά χαμηλά (βλ. διάγραμμα), επιβεβαιώνοντας, στον απόλυτο βαθμό, τις εκτιμήσεις της στήλης πως το +10,43% της Παρασκευής θα επιστρεφόταν και μάλιστα εντόκως.
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι “υποχρεωτικές” εισροές σε Alpha Bank (+8,29%), Eurobank (+6,34%) και Πειραιώς (+6,61%), με την πρώτη να διατηρεί το ασύγκριτα καλύτερο διάγραμμα και να αποκτά “απόσταση ασφαλείας” από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ., ενώ Πειραιώς και Eurobank, για μία ακόμα συνεδρίαση, παρέμειναν χαμηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων κεφαλαιακών ενισχύσεων.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και οι τρεις, παραπάνω, τίτλοι, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (!)
Παραμένοντας στους Τραπεζικούς τίτλους, από το μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, η στήλη είχε επισημάνει τις φήμες για τις θετικές εξελίξεις όσον αφορά την Α.Μ.Κ. της Τρ. Αττικής.
Αρκετά μετά την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία επετεύχθη η επιτυχής κάλυψη του ποσού των 597,3 εκατ. ευρώ το οποίο ξεπερνά τα 584 εκατομμύρια ευρώ του βασικού σεναρίου.
Παρά το γεγονός ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,2860 ευρώ (+21,19%), η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και το “κουδούνι” της λήξης βρήκε τον τίτλο στα 0,2570 ευρώ με κέρδη 8,90%.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, κλείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση της NBGI Private Equity (η καθαρή εσωτερική αξία των επενδύσεων της ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ)σε κοινοπραξία private equity funds που είναι συνδεδεμένες με τις Goldman Sachs και την Deutsche Bank, ενώ συνεχίζεται η διαβούλευση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, Εθνικής και Jermyn Street Real Estate για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση πώλησης της Αστήρ Παλάς στο πλαίσιο του περσινού διεθνούς διαγωνισμού. Στόχος παραμένει να βρεθεί φόρμουλα για ολοκλήρωση της πώλησης εντός του πλαισίου της υπάρχουσας διαδικασίας μετά την απόρριψη από το ΣτΕ του προταθέντος ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου).
Επίσης στην τελική ευθεία εισέρχεται, αυτή την εβδομάδα, η διαδικασία για τη διερεύνηση πώλησης του 98,81% της Finansbank, που τρέχει η Εθνική σε συνεργασία με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley. Με βάση τον προγραμματισμό, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 21 Δεκεμβρίου.
Στην Εθνική υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο αριθμός των δεσμευτικών προσφορών θα είναι ικανοποιητικός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξουν εκπλήξεις σε σχέση με ότι περιμένει η Αγορά. Η λογιστική αξία της Finansbank, ύψους 3,32 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα σημαντικό πήχη για το αν η διαδικασία που τρέχει θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, ή όχι.
Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός πώλησης πλειοψηφικού πακέτου της Eurolife ERB Insurance Group, εταιρείας συμμετοχών των Ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του Ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Την επόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 80%, καθώς και για υπογραφή συμφωνίας διανομής των προϊόντων της Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Eurobank.
Επόμενη δήλωση – είδηση που διαμόρφωσε κλίμα και διαθέσεις κατά την σημερινή συνεδρίαση, ήλθε από τον Υπουργό Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, σύμφωνα με την οποία, “ο νέος ΑΔΜΗΕ θα περάσει σε πρώτη φάση κατά 100% στο Δημόσιο και στη συνέχεια το 29% θα πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου και το 20% σε στρατηγικό επενδυτή με εμπειρία σε ζητήματα διαχείρισης δικτύων.
Η πλειοψηφία στο ΔΣ θα ελέγχεται από το Δημόσιο και ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο Δημόσιο. Η αποζημίωση της ΔEΗ θα προέλθει από τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του 49% και από ένα τμήμα (έως 10%) των κερδών προ φόρων (ΕΒΙTDA) του νέου ΑΔΜΗΕ σε βάθος χρόνου.
Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα σφιχτό καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016. Η αποζημίωση της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει με βάση την Ελληνική Νομοθεσία και στο 100%”.
“Δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της ΔEΗ”, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την Αγορά Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ.
Το ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ
Η είδηση έτυχε αρνητικότατης υποδοχής από την Αγορά, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως η απόφαση της Κυβέρνησης να απορροφήσει το ΑΔΜΗΕ από την περιουσία της ΔΕΗ, επιδρά αρνητικά στον τίτλο μιας και ουσιαστικά χάνει ένα σημαντικό asset της, ενώ δεν αποκλείουν δικαστικές διαμάχες στο μέλλον. Ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,60 ευρώ (-9,77%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με απώλειες 4,01% (βλ. διάγραμμα).
Τεχνικά και αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, τα 3,70 ευρώ είναι κοντινή στήριξη, με επόμενο επίπεδο τα 3,50 – 3,30 ευρώ. Τα 4,48 κοντινή αντίσταση, με κύρια τα 4,90 και το “stop” μας στα 4,94 ευρώ.
Συνεχίζοντας την νηοπομπή ειδήσεων, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.
“Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει περισσότερες από το ήμισυ των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους Πιστωτές της Ευρωζώνης, προκειμένου να λάβει την επόμενη υποδόση του 1 δισ. ευρώ και θα νομοθετήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα την Τρίτη”, όπως δήλωσε στο Reuters Ανώτατος Αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
“Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης ήταν προϋπόθεση για το κλείσιμό της” επισημαίνει ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.
Τέλος στο πολύμηνο σίριαλ μπήκε με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της “Fraport” και του ΤΑΙΠΕΔ. Η ανάληψη της λειτουργίας των Αεροδρομίων επίκειται για το Φθινόπωρο του 2016, με την ταυτόχρονη προκαταβολή του τιμήματος παραχώρησης ύψους 1.234.000.000€ από την κοινοπραξία.
Τα Αεροδρόμια που βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα είναι του Ακτίου, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα 11 Αεροδρόμια βρίσκονται σε Νησιά και είναι της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Κω, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σάμου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου και της Ζακύνθου.
Τεχνικά και με βάση τα απόλυτα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε κάποιες θετικές ενδείξεις, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε επανείσοδο στην ζώνη 590 – 605, την οποία αν την υπερκεράσει μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 640 – 650 μονάδες, με το “stop” για τους “short” να έχει κατέβει στις 653 μονάδες. Αντίθετα, σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος, μία διάσπαση του 577 θα μπορούσε και πάλι να βάλει σε δοκιμασία τα πρόσφατα χαμηλά.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,26%), αν επιστρέψει η “νότια” κίνηση και χαθούν τα επίπεδα του 161 τότε η κίνηση θα δώσει συνέχιση προς το 132 επίπεδο.
Αντίθετα, η σημερινή είσοδος του FTSE25, στην ζώνη 172 – 174, αφήνει ελπίδες για θετική αναμέτρηση και “retest” των 178 μονάδων. “Daily position is short” με “stop” τις 198 μονάδες.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017