1η μέρα στις προηγμένες αναδυόμενες αγορές - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

1η μέρα στις προηγμένες αναδυόμενες αγορές

21.03.2016 20:02
.
Η άνοδος αρχικά συνέβη, αλλά όταν οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι οι Πωλητές ελέγχουν την αγορά ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις και εντάθηκε η υποτιμητική κερδοσκοπία στις τράπεζες, φέρνοντας την αγορά πιο κοντά στην κρίσιμη ζώνη των 540-538 μονάδων.
.
Οι τράπεζες υποχώρησαν έως -10% η Πειραιώς, η Εθνική -6,5% και η Eurobank -8,25%. Στον FTSE 25 σημειώθηκαν μεικτές τάσεις, κέρδη κατέγραψαν ΔΕΗ, Grivalia που είχαν πιεστεί στις 18/3.Ελλείψει ακόμη συμφωνίας στην αξιολόγηση η οποία μάλλον θα επιτευχθεί στις 11 Απριλίου ή σ’εκείνο το διάστημα και σε συνδυασμό με το Πάσχα των Καθολικών δεν αποκλείεται στη τρέχουσα εβδομάδα να σημειωθεί διόρθωση.Παράλληλα οι ξένοι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης έχουν αποφασίσει οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας να πραγματοποιούνται με το σταγονόμετρο.Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε πτωτικά  με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 541,7 μονάδες με πτώση -1,25% έχοντας  υψηλό στις 551,65 μονάδες και χαμηλό στις 540,75 μονάδες.

Ο τζίρος και ο όγκος σε μέτρια επίπεδα, ωστόσο εσχάτως καταγράφεται μια βελτίωση στην συναλλακτική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΟ: Τέταρτη ημέρα απωλειών για το ΧΑΑ το οποίο κινήθηκε με χαμηλούς συναλλακτικούς ρυθμούς (τους οποίους ανέβασε μετά τις 15:30), χωρίς να δώσει σημάδια για τις επενδυτικές προθέσεις κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής του στις προηγμένες αναδυόμενες αγορές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,12%, στις 147,36 μονάδες, ενώ στο -1,61% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 591,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,74% στις 38,37 μονάδες.

Η πρώτη ημέρα στις προηγμένες αναδυόμενες αγορές για το Χ.Α. συνέπεσε με την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας του Καθολικού Πάσχα, όπου τα ξένα χαρτοφυλάκια έδειξαν ότι ήδη έχουν μπει σε ρυθμούς εορταστικής ραστώνης.

Δεδομένου ότι οι ξένοι “παίκτες” αποτελούν και την πλειονότητα των δρώντων χαρτοφυλακίων, οι τζίροι και όγκοι έδειξαν ότι ξεκίνησε μια εβδομάδα “ουδέτερη” στα χρηματιστηριακά δρώμενα, με την αγορά να μπαίνει στο περιθώριο των μεσο-μακροπρόθεσμων traders.

Σε αυτό το περιβάλλον, η “αποκάλυψη” της ταυτότητας και της ποιότητας των νέων χαρτοφυλακίων του Χ.Α., αυτών που δραστηριοποιούνται στο “κλαμπ” των advanced emerging markets, μάλλον θα μετατεθεί χρονικά…

Δεδομένου μάλιστα και του ότι οι βασικοί καταλύτες που επηρεάζουν την εγχώρια κεφαλαιαγορά έχουν “παγώσει” ελέω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

ΦΡΙΓΟ: Δεν έχει τέλος η πτώση της μετοχής της Frigoglass, η οποία ξεκίνησε στην αρχή του έτους από τα 1,89 ευρώ και τώρα είναι στα 0,5140 ευρώ.

Εχασε άλλο ένα 14,87% από την αξία της και βρέθηκε στα 0,4810 ευρώ με όγκο 223,7 χιλ. τεμάχια.  αποτίμηση πλέον έχει υποχωρήσει στα 24,33 εκατ. ευρώ.

Η μη πώληση του κλάδου της υαλουργίας που θα αποφόρτιζε κάπως τον ισολογισμό από το ύψος των δανείων αλλά και τα άσχημα αποτελέσματα έχουν φέρει τη μετοχή σε αυτήν την εικόνα.

ΦΡΙΓΟ(Ι): Καθημερινά σε νέα ιστορικά χαμηλά και οι βασικοί μέτοχοι είναι άφαντοι. Το ίδιο και οι αναλυτές που κάλυπταν όμιλο και μετοχή… Καμία κίνηση στήριξης της μετοχής σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Η μετοχή θα έπρεπε να έχει τεθεί υπό Επιτήρηση προ πολλού, είναι λυπηρό να παρατηρεί κανείς τέτοια φαινόμενα… Ακόμα και η πώληση του κλάδου υαλουργίας να επιτυγχάνετο και πάλι δεν θα την”γλύτωνε”… Απαιτείται αμκ και μάλιστα πολύ μεγάλη…

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η Munich Re μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες και ειδικά στον τομέα της αντασφάλισης στον κόσμο ανησυχεί για την στρατηγική της ΕΚΤ…ΚΑΙ φθάνει στο σημείο να αγοράσει 300.000 ουγγιές χρυσό αναφέρει σε ανάλυση της η Secular Investor’s. H στρατηγική των αρνητικών επιτοκίων δεν αρέσει στις τράπεζες και στις μεγάλες εταιρίες.

Η Munich Re, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αντασφάλισης στον κόσμο, έχει αναφέρει ότι θα αυξήσει τα μετρητά…

Δεδομένου ότι δεν θέλει να καταβάλλει ένα τέλος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καταθέσει ρευστότητα στο επιτόκιο overnight.

Η Munich Re σχεδιάζει να αποθηκεύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα στα θησαυροφυλάκιά της μπορεί να είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα.

Επίσης αναφέρεται ότι η Munich Re θα προβεί σε αγορά χρυσού. Εικάζεται ότι διαθέτει 285.000 ουγκιές χρυσού στον ισολογισμό της, και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Αν η Munich Re αποφασίσει να μετατρέψει μόνο το 1/4 της ταμειακής θέσης της σε χρυσό, τότε θα πρέπει να αγοράσει πάνω από 750.000 ουγκιές χρυσού.

Η Munich Re είναι η πρώτη…Και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της…

Καθώς είναι ο μόνος πρακτικός τρόπος για να αποφευχθεί η κατάθεση ρευστότητας στην ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια.

ΧΑΑ-ΑΓΟΡΑ: Μόνο η διακράτηση της στήριξης των 539 μονάδων μπορεί να διατηρήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση ουδέτερη και σε αυτήν την περίπτωση ο ΓΔ θα μπορούσε να επαναπροσεγγίσει τις 560 μονάδες…

Η βραχυπρόθεσμη τάση όλων των δεικτών είναι πλέον ουδέτερη.Οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 539 και 525 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 559 και 577 μονάδες.

Οι στηρίξεις του Τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 38 και 33 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 42 και 46 μονάδες.

Οι στηρίξεις του FTSE/25 εντοπίζονται στις 147 και 141 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 154 και 160 μονάδες.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως η στήριξη των 539 μονάδων χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς πιθανή πτωτική της διάσπαση επιταχύνει την πτωτική κίνηση έως την επόμενη στήριξη των 525 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά πιο πιθανό δείχνει το σενάριο ο Γενικός Δείκτης να επαναπροσεγγίσει την αντίσταση των 560 μονάδων…

Και η συμπεριφορά του σε αυτήν την περιοχή θα μας δείξει εάν υπάρχουν διαθέσεις για συνέχεια της ανοδικής κίνησης που προηγήθηκε ή όχι…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται εντός ευρώ, όμως είναι αποκλεισμένη από τις αγορές…

Και σε όρους επενδυτικού κινδύνου όπως αυτός αντικατοπτρίζεται στις αποδόσεις των ομολόγων (κοντά στο 9%) , συγκρίνεται μόνο με τις πολύ μεγαλύτερες αγορές της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Αντίθετα η απόδοση των δεκαετών της –εκτός ευρώ- αγοράς της Τσεχίας βρίσκεται στο 0,4%, της Ουγγαρίας στο 3,2% και της Πολωνίας στο 2,8%.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017