ΧΑΑ: Εκτιμήσεις, επισημάνσεις, κρίσεις, παρατηρήσεις και σχόλια

ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ:

 

Η εβδομάδα γεμίζει με τις τακτικές γενικές συνελεύσεις των Τέρνα Ενεργειακή (18/4), Paperpack (19/4) και Frigoglass (22/4) η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο υαλουργίας.

Σε ότι αφορά το εξωτερικό συνεχίζονται με εντονότερο ρυθμό οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου βάζοντας και Ευρωπαϊκές εταιρίες στο καλεντάρι της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι κυριότερες ανακοινώσεις αφορούν τις: (19/4) Intel Corp, Goldman Sachs Group, Johnson & Johnson, Yahoo!, (20/4) Coca-Cola Co (21/4) Amazon, Novartis (22/4) General Electric, Daimler AG, Caterpillar.

Τέλος από τις 20 Απριλίου η μετοχή της Σαράντης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης για το 2015 ύψους 0,1600 ευρώ ανά μετοχή.

 

______________________

ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ σχολιάζουν:

 

“Σε μακρά συσσώρευση παραμένει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς διαπραγματεύεται σε ένα εύρος 40 μονάδων από τις αρχές Μαρτίου, αναμένοντας ‘’υπομονετικά’’ το κλείσιμο της 1ης Αξιολόγησης” αναφέρει ο Νίκος Καυκάς.

Θα αποφύγουμε τις προβλέψεις για την καταληκτική ημερομηνία του τέλους του συγκριμένου “μαρτυρίου”, καθώς δεν επιθυμούμε να επαναλάβουμε το λάθος μας.

Παρά ταύτα, εκτιμούμε ότι το θετικό σενάριο θα ωθήσει την Αγορά μας στην περιοχή των 650 – 700 μονάδων, όταν αυτό πιστοποιηθεί, με ανάλογη αποκλιμάκωση του 10ετούς ομολόγου, ενδεχομένως μέχρι περίπου τα επίπεδα των 750 μονάδων βάσης. 

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως Dow και DAX βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία, έχοντας ολοκληρώσει μια ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά του Γενάρη, και με την συμπεριφορά της Κινεζικής Αγοράς να παραμένει στο επίκεντρο, η πορεία του Χ.Α. νομοτελειακά θα συσχετιστεί εκ νέου με εκείνη των Διεθνών Αγορών.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, “δυνατότητα για μεγάλες αποδόσεις από το Ελληνικό ταμπλό υφίσταται, αλλά απέχει αρκετά από το να μετατραπεί σε υπολογίσιμη πιθανότητα όσο δεν ικανοποιούνται οι βασικές προϋποθέσεις, όπως πολιτική σταθερότητα, επενδύσεις και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον” 

 

___________________

 

ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ:  

 

Ο κ. Τόμσεν… υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα το 54% του πληθυσμού δεν πληρώνει καθόλου φόρο, ποσοστό το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, μεγαλύτερο και από της Γερμανίας, λόγος για τον οποίο άλλωστε υπενθύμισε την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να σταματήσει η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων όπως και οι περικοπές συγκεκριμένων δαπανών (π.χ. για την Υγεία).

______________________

 

Δεν μπορεί να αγνοήσεις μία μετοχή που σε διάστημα μίας εβδομάδας βγάζει ανοδική διαφυγή σε ποσοστό που ξεπερνά το 100%… 

 

Η πολύπαθη και καταταλαιπωρημένη Pasal είχε δει την αποτίμησή της να υποχωρεί κάτω και από τις 900 χιλ. ευρώ, ενώ τώρα βρέθηκε στα 2,84 εκατ. ευρώ.

 

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι η καθαρή θέση της είναι αρνητική στις 31.12.2015 κατά 17,3 εκατ. ευρώ από τα +7 εκατ. ευρώ ένα χρόνο ενωρίτερα ενώ ο δανεισμός της αγγίζει τα… 125 εκατ. ευρώ!! 

______________________

.

 

Τα εξωγήινα φαινόμενα

 

ΜΙΑ ανώτερη δύναμη πρέπει να κινεί τις τύχες των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Δεν εξηγούνται αλλιώς όλα αυτά τα εξωγήινα φαινόμενα, όλα αυτά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που επαληθεύονται στο ελληνικό ταμπλό…
Το ΧΑ έχει φθηνές εταιρείες και αυτό φαίνεται κάθε φορά που δημοσιεύουν ισολογισμούς οι εισηγμένες του. Όμως η σχέση «φθηνή μετοχή» ως προς το «χρηματιστηριακό ενδιαφέρον» είναι μάλλον αντιστρόφως ανάλογη με τα αποτελέσματα.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η «αγάπη» των επενδυτών με εταιρείες που τους έχουν μηδενίσει έως και τρεις φορές τα κεφάλαιά τους.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα το πώς κάποιος επιλέγει εταιρεία με ζημιές ανάλογες της αποτίμησης και να αγνοεί εταιρείες με κέρδη, καλή σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων και χαμηλό p/bv.

______________________

 

ΑΝΕΜΟΣ:

 

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,0832 ευρώ έναντι 0,0616 ευρώ για το 2014.

Η καθαρή θέση στα 117,44 εκατ. ευρώ και ο δείκτης δανειακής μόχλευσης 1,05.

Αποτιμάται σε 55,7 εκατ. ευρώ (P/bv 0,47), με τον πολλαπλασιαστή κερδών στο 8.

Στο 0,6700 ευρώ η τιμή της μετοχής στο ταμπλό με την λογιστική αξία της στα 1,4200 ευρώ…

 

_________________

 

ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ… ΙΔΙΑ και τα ΙΔΙΑ;;

  • Από την την διοίκηση της Altec

 

Συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου συνολικής ανασυγκρότησης του ομίλου, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες, η διοίκηση της Altec, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκτακτης δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που προέκυψε στον όμιλο στις προηγούμενες χρήσεις.

Με βάση το σχέδιο αυτό ο όμιλος έχει πλέον επικεντρωθεί στις δραστηριότητές του, σε κλάδους οι οποίοι ανέκαθεν ήταν πιο αποδοτικοί, ήτοι του τυποποιημένου εμπορικού λογισμικού (software) και των ολοκληρωμένων λύσεων (integration).

Kατά τη διάρκεια της χρήσης 2015 ο όμιλος πραγματοποίησε πωλήσεις 26,5 εκατ. ευρώ έναντι 22,6 εκατ. ευρώ το 2014. Οι καθαρές ζημιές είναι 12,3 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, από 3,3 εκατ. ευρώ το 2014

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) για τον όμιλο ανήλθαν σε ζημιές 3,90 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,1 εκατ. ευρώ.

Στις 31.12.2015 τόσο η εταιρεία όσο και ο όμιλος εμφάνισαν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ η εταιρεία και οι θυγατρικές της, Altec Software και AltecIntegration, εξακολουθούν να βρίσκονται σε μη συμμόρφωση με τους οικονομικούς όρους των δανειακών τους συμβάσεων και σε αδυναμία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων δόσεων των δανείων με αποτέλεσμα το σύνολο των ομολογιακών και τραπεζικών δανείων ύψους 88,238 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και 9,729 εκατ. ευρώ για τον όμιλο να αποτελούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η διοίκηση έχει καταθέσει στις πιστώτριες τράπεζες νέο επιχειρηματικό σχέδιο το Φεβρουάριο του 2016.

Επίσης, εντός του 2015 οι τράπεζες χορήγησαν στην Altec νέο δάνειο 8 εκατ. ευρώ. 

 

___________________

 

“ΑΛΛΟ… παιδί κι αυτό”…

 

Axon: Στόχος η οργανική κερδοφορία – Επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών υποχρεώσεων

 


  •  ΧΑΝΕΤΑΙ ο (Συλ)λογισμός…

     

 

Με στόχο την ανάπτυξη και την επάνοδο της επιθυμητής οργανικής κερδοφορίας του ομίλου, σχεδιάζει τη στρατηγική της η διοίκηση της AxonΣυμμετοχών, που δραστηριοποιείται στον τομέα υγείας μέσω του ομίλουEuromedica, στον τομέα πληροφορικής μέσω κυρίως της Sonak, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 20,91 εκατ. ευρώ και στον τομέα χρηματιστηριακών συναλλαγών που εκπροσωπείται από την AxonΧρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Η διοίκηση του ομίλου εστιάζει στην αποτελεσματική διαχείριση του κίνδυνου ρευστότητας μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωσης επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών υποχρεώσεων καθώς και των πιστωτικών όρων με τους κύριους προμηθευτές. Στόχος είναι επίσης ο περαιτέρω περιορισμός του λειτουργικού κόστους του ομίλου και η κεντρική διαπραγμάτευση βασικών συμβάσεων με σκοπό τον περιορισμό των μη παραγωγικών δαπανών.

Η διοίκηση στοχεύει επίσης στη συνέχιση των απαιτούμενων εργασιών έναρξης λειτουργίας της γενικής κλινικής της θυγατρικής εταιρείας Euromedica Ιόνιος Γενική Κλινική, καθώς και στη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του κέντρου αποκατάστασης κλειστής και ανοικτής νοσηλείας από τη θυγατρική εταιρεία Θηρεύς, δυναμικότητας έως 60 κλινών, στην περιοχή της Αττικής, καθώς και του κέντρου αποκατάστασης κλειστής και ανοικτής νοσηλείας από τη συγγενή εταιρεία Κέντρο Ιατρικής Αποκατάστασης Καβάλας-Λυδία, δυναμικότητας έως 80 κλινών, στην περιοχή της Καβάλας.

Επίσης, η διοίκηση του ομίλου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η παρατεταμένη ύφεση σε συνδυασμό με τις αποφάσεις περί clawback και rebate, έχει επανασχεδιάσει την επιχειρηματική ατζέντα με γνώμονα την εξωστρέφεια.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου και της εταιρείας Axon Συμμετοχών, κατά την λήξη της οικονομικής χρήσεως 2015 ανήλθε σε 127,795 εκατ. ευρώ για τον όμιλο από 145,568 εκατ. ευρώ το 2014 και σε 0 ευρώ για την εταιρεία όπως και στην προηγούμενη χρήση. Αναλυτικότερα, οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου υγείας παρουσίασαν μείωση κατά 10,1% ήτοι κατά ποσό 14,105 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου χρηματοοικονομικών συναλλαγών παρουσίασαν κάμψη της τάξης του (55,8)% λόγω της συνεχιζόμενης διατήρησης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του όγκου των χρηματιστηριακών συναλλαγών καθώς και των τιμών των μετοχικών αξιών, των χρηματιστηριακών δεικτών της αγοράς αξιών και του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Τέλος, οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου πληροφορικής, τεχνολογίας και ειδικών εφαρμογών, παρουσίασαν κάμψη πωλήσεων της τάξης του 62,6%, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περιορισμένη σχετικά υλοποίηση, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, του ανεκτέλεστου μέρους των υπό εκτέλεση έργων εντός της κλειόμενης χρήσεως.

Ο όμιλος κατέγραψε καθαρές ζημιές 39,010 εκατ. ευρώ το 2015 από ζημιές 43,983 εκατ. ευρώ το 2014 ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε ζημία 19,655 εκατ. ευρώ από ζημιά 7,991 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 146%.

MIKROS