ΧΑΑ: Εκτιμήσεις, επισημάνσεις, κρίσεις, παρατηρήσεις και σχόλια

 

ΣΧΟΛΙΟ: Το σημαντικότερο είναι που δεν εξετάζεται λύση για το χρέος… όχι απλά ουσιαστική… αλλά γενικώς δεν εξετάζεται λύση για το χρέος. Υπάρχει μια νέα διάσταση που αναφέρει ότι άπαξ και η λύση για το χρέος θα αφορά ομόλογα μετά το 2022, η δήθεν ψευδεπίγραφη λύση για το χρέος δεν είναι επιτακτική ανάγκη και μπορεί να καθυστερήσει. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο επιμήκυνση εξεταζόταν… Με προσωρινό πάγωμα ορισμένων δόσεων ορισμένων δανείων τουτέστιν μια λύση φιάσκο.

ΑΛΦΑ: Στην μετοχή της έχουμε πάρει σήμα εξόδου με κύρια αντίσταση και αγοραστικό σήμα στο 1,90 ευρώ. Ενδεχόμενη διάσπαση θα μας δώσει πιθανόν κίνηση στο 2,30 με ενδιάμεση αντίσταση το 2,10. Αντίστοιχα το 1,67 είναι κύρια στήριξη μας, που διάσπαση θα μας δώσει πτωτική κίνηση προς το 1,50.

ΟΙL- Aποψη: Αν ξαφνικά έπαυε να υπάρχει πετρέλαιο, ο κόσμος θα σταματούσε!!
Η Μέση Ανατολή προμηθεύει σχεδόν το ένα τρίτου του αργού πετρελαίου στον κόσμο, με την Σ. Αραβία να καλύπτει το 13% του παγκοσμίου συνόλου. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται πολύ πίσω, καθώς η κάθε μία παράγει περίπου 12% του παγκόσμιου αργού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IEA.

.
Η παγκόσμια υπερπαραγωγή σε συνδυασμό με τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις του παγκοσμίως και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, είναι μερικοί απ΄τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στην πτώση της τιμής του…Η οποία επηρεάζει τις Σ. Αραβία και Ρωσία αλλά κυρίως τις Νιγηρία, Ιράκ, Αγκόλα, Βενεζουέλα, Βραζιλία, και Ισημερινό.

.
Οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν άμεσα ποικίλες πτυχές της καθημερινότητας όπως πχ ο πληθωρισμός τον οποίο συμπίεσαν προς το μηδέν…Και υπό την έννοια αυτή, όπως υποστηρίζει αναλυτής της Credit Suisse, Philipp Waeber, πιθανώς άνοιξαν το δρόμο για την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ.

Η τιμή του πετρελαίου επηρεάζει και την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως σχολιάζει ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε επανεξέταση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ των χωρών που εισάγουν πετρέλαιο… Και σε αναδιατύπωση προς τα κάτω των αντίστοιχων εκτιμήσεων για το ΑΕΠ των χωρών που εξάγουν…

Αν και δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το ρυθμό ανάπτυξης των μεγαλύτερων εισαγωγέων πετρελαίου όπως είναι οι Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Ευρωζώνη. Κατά τον αναλυτή της Credit Suisse Bjorn Eberhardt η τιμή του πετρελαίου φαίνεται να σταθεροποιείται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή λίγο λιγότερο από 40 δολάρια… Και το πολύ πολύ στα τέλη του 2016 να ανεβαίνει περίπου στα 45 δολάρια το βαρέλι στην καλύτερη περίπτωση.

.
MΠΟΥΤΑΡΗΣ: Και χωρίς την κρίση, χωρίς το προσφυγικό, χωρίς το… χύμα κρασί κλπ κλπ η εταιρεία σχεδόν πάντα κατέγραφε ζημίες… Η μετοχή με τζίρο 9 ευρώ χθες υποχώρησε κατά 19% στη τιμή του 0,0300 ευρώ που την αποτιμά σε… 0,76 εκατ. ευρώ… Με πτώση 44,44% στο διάστημα των 30ΗΜ…

UNIBIOS: Δειλά δειλά βγαίνει από το δικό της καβούκι η μετοχή, η οποία διατηρεί ανέπαφη την εστία της για 6η στη σειρά…

Με αποτέλεσμα από το…τραγικό 0,0600 ευρώ να βρεθεί στο ολίγον τραγικότερο …0,0780 ευρώ χωρίς όμως να ανεβάζει όγκους. Απλά, οι πωλητές είτε εξαντλήθηκαν είτε κάνουν ανακωχή…
.
ΒΙΟΣΚ: Η εταιρεία αποτιμάται σε… 1,2 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση της να βρίσκεται… προσθέτοντας επιπλέον 10 εκατ. ευρώ.
.
AΓΟΡΕΣ: Ανοδικά κινήθηκαν την Τρίτη, τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία, μετά και την υποβάθμιση των εκτιμήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε χθες σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3,2% προβλέπει τώρα το ΔΝΤ, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 3,4% τον Ιανουάριο.

Οι πιο αδύναμες προοπτικές είναι πιθανόν να επηρεάσουν τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες ανά την υφήλιο…

Οι οποίοι θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως και για τη συνεδρίαση της G20.

Το Ταμείο επίσης περιέκοψε ακόμη τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2017 στο 3,5% από 3,6% πριν από τρεις μήνες.

ΔΕΙΚΤΕΣ: Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 6.242,39 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,81% στις 9.761,47 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,77% στις 4.345,91 μονάδες.

Θετικό το κλίμα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον δείκτη IBEX 35 στη Μαδρίτη να σημειώνει άνοδο 0,57%, στις 8.546,30 μονάδες και τον PSI 20 στη Λισαβόνα να ενισχύεται κατά 0,69%, στις 4.911,90 μονάδες.

Αντιθέτως, ισχυρές απώλειες 1,57% κατέγραψε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, υποχωρώντας στις 17.444,80 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,53% στις 334,64 μονάδες.

Την ίδια ώρα, περί τις 7μμ ράλι ανόδου κατέγραφε το πετρέλαιο, με το αργό να βρίσκεται στα 41,68 δολάρια, με άνοδο 3,27% και το πετρέλαιο τύπου Brent στα 44,43 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 3,74%.
.
MOTOR OIL: Με τιμή-στόχο τα 15,00 ευρώ και σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ “βγήκαν” οι αναλυτές της Credit Suisse. O οίκος ξεχωρίζει την ικανή διοίκηση της εταιρίας και τις ταμειακές ροές που μπορεί να παράγει.

Για το 2016 τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρίας προβλέπεται να ανέλθουν στα 200 εκατ. και τα έσοδα στα 5,3 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ρίσκο χώρας ο διεθνής οίκος τονίζει πως η ΜΟΗ κυρίως πουλά στα πρατήρια καύσιμων που ελέγχει. Η μετοχή της εταιρίας ολοκλήρωσε χθες στα 9,16 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Την σύσταση “ΑΓΟΡΑ” για τη μετοχή του διατηρεί η Eurobank, μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 8,80 από 9,10 ευρώ σε έκθεσή της μετά και τα αποτελέσματα 2015. Τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου εμφανίστηκαν σημαντικά βελτιωμένα έναντι του προηγούμενου τριμήνου…

MIKROS