ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”…

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας την δυσκολία των συζητήσεων, μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, σε θέματα όπως η ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης, που δείχνει να είναι ένα από τα “αγκάθια” για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
  • AΛΦΑ: Με την μετοχή της να πραγματοποιεί συναλλαγές αξίας 60,7 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 40% του συνολικού τζίρου της συνεδρίασης…Και με την τιμή της να ενισχύεται σε ποσοστό 4,89% σε μία ιδιαίτερα απογοητευτική ημέρα…Με εξαιρετικά αυξημένη από σήμερα την συμμετοχή της στην διαμόρφωση των δύο βασικότερων δεικτών του ελληνικού χρηματιστηρίου…

ΒIOXAΛΚΟ και πτώσης συνέχεια, με απώλειες 9,04% στα 1,5100 που την αποτιμούν σε 352 εκατ. ευρώ. Νέα ιστορικά ελάχιστα για την μτχ της, με τον όμιλο να απογοητεύει σε όλες τις κινήσεις του με αποκορύφωμα την κλοπή που επιχειρείται στην απορρόφηση της Ελβάλ.

Γεγονός είναι ό,τι το πολύ γαρ της θλίψης γεννά παραφροσύνη. Και αυτό εύκολα μπορεί να το δει κανείς στο ταμπλό να συμβαίνει. Με αρκετές αποτιμήσεις να έχουν ήδη περάσει τα όρια της υπερβολής.

Δεκατρείς και μισή συνεδριάσεις έχουν μείνει μέχρι να μας αποχαιρετήσει το 2015 (αργία η Παραμονή Χριστουγέννων, ημιαργία η Παραμονή Πρωτοχρονιάς) και το χθεσινό κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ σε νέα ελάχιστα 3,5 χρόνων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/6/2012 (550,10 μονάδες).

  • Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που περιμένουν νέες αλλαγές, ακόμα και στους δείκτες MSCI Greece, ενώ ο FTSE θα προχωρήσει σε αλλαγή σταθμίσεων για τις τραπεζικές μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στους διεθνείς δείκτες του, κατά την τακτική αναθεώρηση της 21ης Δεκεμβρίου.

ΕΚΘΕΣΗ – ΑΛΦΑ + ΠΕΙΡ: Σε μείωση των τιμών στόχων για τις μετοχές των προχώρησε η HSBC, διατηρώντας αμετάβλητες τις συστάσεις. Συγκεκριμένα, η τιμή για την Πειραιώς μειώνεται στα 0,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ διατηρεί σύσταση “ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ”. Για την Alpha Bank χαμηλώνει οριακά το στόχο στα 4,66 ευρώ από 4,75 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας σύσταση “ΑΓΟΡΑ”. Τονίζει ότι βλέπει αξία στην τράπεζα παρά την συντηρητική στάση που υιοθετεί. 

Ζήτημα να έχουν ανοίξει πάνω από 10 φορές στο ταμπλό στο διάστημα των τελευταίων 4 μηνών τουλάχιστον 50 τίτλοι. Και δεν είναι λίγες οι μετοχές που ουσιαστικά δεν έχουν κάνει πάνω από 500 τμχ συνολικά…

 

Η είσοδος των νέων μετοχών των Τραπεζών, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις εκ μέρους των μέχρι πρότινος ομολογιούχων, οι οποίοι είτε δεν συμβιβάστηκαν με τον υψηλότερο κίνδυνο της κατηγορίας προϊόντος που έλαβαν, ή δεν πείστηκαν με τις προοπτικές των μετοχών.

  • Η ημερομηνία αύξησης στάθμισης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες, καθώς η αντίστοιχη της Τράπεζας Πειραιώς θα έχει προηγηθεί, θα ολοκληρώσει την φάση της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων συστημικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων…

ΘΕΟΣ ΦΥΛΑΞΟΙ: Eταιρεία με αρνητικά ίδια κεφάλαια 59,8 εκατ ευρώ και δανεισμό 300 εκατ. ευρώ να αποτιμάται σε… 38 εκατ. ευρώ. Για όσους δεν την βρήκαν… Σφακιανάκης το όνομά της…

ΙΝΛΟΤ: H Fitch προειδοποιεί ότι η πιθανότητα υποβάθμισης της Intralot τους επόμενους έξι μήνες έχει αυξηθεί, αν συνεχιστούν οι ταμιακές εκροές που περιορίζουν το «μαξιλάρι» ρευστότητας της εισηγμένης.Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, μια υποβάθμιση δεν θα ήταν μεγαλύτερη από μια βαθμίδα. Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 9 Δεκεμβρίου, η Fitch σημειώνει ότι  κατέγραψε εκροές 100 εκατ. ευρώ στο 9μηνο που σχετίζονται κυρίως με αύξηση του κεφαλαίου κίνησης, τα υψηλότερα μερίσματα σε μετόχους μειοψηφίας, συναλλαγματικές μεταβολές και επαναγορές ομολόγων.

ΚΥΠΡΟΥ: Σε νέα ιστορικά ελάχιστα με κλείσιμο στα χαμηλά της ημέρας στο 0,1410 ευρώ που της δίνουν αποτίμηση 1,26 δισ. ευρώ. Οι νέες μετοχές της -ως γνωστόν – είχαν εισέλθει στη τιμή του 0,2400 ευρώ. Ξεκίνησε την χρονιά στο 0,2150 και =34,4% έκτοτε.

Λειτουργικός κύκλος είναι ο χρόνος που απαιτείται από την απόκτηση (μετρητοίς ή με πίστωση) εμπορευμάτων ή πρώτων υλών, τη μετατροπή αυτών σε προϊόντα, την πώληση εμπορευμάτων / προϊόντων και μέχρι την είσπραξη του τιμήματος.

ΜΕΤΚΑ: Με μόλις 4 συν στα τελευταία 22 πρόσημα η μετοχή της που από τις παρυφές των 9,00 ευρώ διολισθαίνει προς τα επίπεδα των 7,00 ευρώ. Στο -4,35% προχθές και στο -5,97% χθες στη τιμή των 7,2400 ευρώ που την αποτιμά σε…. 376 εκατ. ευρώ.

Να επιστρέψει 15.300.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο καλείται η Ελληνικός Χρυσός, που διαχειρίζεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγές που είχαν καταθέσει το δημόσιο και η Ελληνικός Χρυσός κατά προηγούμενης απόφασης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε την ανάκτηση του ποσού που είχε χορηγηθεί ως επιδότηση στην εταιρεία, χαρακτηρίζοντάς το ως παράνομη κρατική ενίσχυση.

Ξάφνιασαν τα μείον -7,53% για την μτχ της Aegean Airlines, -8,86% για την ΛΑΜΔΑ, μείον 4,64% για την ΕΕΕ, -8,43% για τα ΕΧΑΕ αλλά στις τιμές κλεισίματος έμειναν πολύ μεγάλες ανεκτέλεστες αγορές. Μία διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαστικές πωλήσεις στα χαρτιά τους ολοκληρώθηκαν.

Oλοκληρώνεται οσονούπω η διαδικασία της πώλησης της Finansbank από την ΕΤΕ Βank σε μία συγκυρία που δεν την ευνοεί…

Πτώση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015. Τη νέα κάθοδο των τιμών των μετοχών συμπαρέσυρε η υποχώρηση των εταιρειών τεχνολογίας, αλλά και των εταιρειών μη απαραίτητων (discretionary) καταναλωτικών αγαθών. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 απώλεσε το 0,77% της αξίας του, για να περιοριστεί στις 2.047,64 μονάδες.

Ρ-

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, αυτός εισήλθε στην αποφασιστική ζώνη στήριξης 560 – 550 μονάδων και αν δεν δώσει άμεση ανοδική αντίδραση, έστω και για την “τιμή των “όπλων” τα πράγματα θα γίνουν έως και ανεξέλεγκτα.

ΤΕΝΕΡΓ: Σε ελκυστικά επίπεδα εισόδου η τιμή της μετοχής στα 2,1000 με 2,2000 ευρώ. Συναλλαγές 307,3 χιλιάδων τμχ με πτώση 7,26% στα 2,1700 ευρώ. Ζητούσαν στη τιμή κλεισίματος αρκετές χιλ. κομμάτια.

Υπάρχει περίπτωση αρκετές μετοχές να έχουν δει τα χαμηλά τους. Και ένα σταδιακό κτίσιμο σε αυτές δεν είναι εκτός σχεδιασμού για τους γνώστες του σπορ. Ορισμένες κάνουν “μπαμ”, αλλά δεν χρειάζεται διαφήμιση σε αυτή την φάση.

Φουρλής: Η μετοχή του κρατάει γερά τηρουμένων συνθηκών και αναλογιών. Με έξι αρνητικά στα τελευταία 7 πρόσημα, αλλά σωρευτικά δεν έχει χάσει πάνω από 8% στο περίπου…

ΧΑΑ-Αγορά: Το σενάριο για πιθανή ανοδική αντίδραση, ενισχύει και η εκτόξευση του τζίρου, μέσω των τελικών δημοπρασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5μμ η μικτή αξία συναλλαγών ήταν στα 126,9 εκατ. ενώ το “κουδούνι” της λήξης την βρήκε να έχει αναρριχηθεί στα 153,3 εκατ.

  • ΧΑΡΑΚΕΣ-ΓΔ: Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, αυτός εισήλθε στηναποφασιστική ζώνη στήριξης 560 – 550 μονάδων και αν δεν δώσει άμεση ανοδική αντίδραση, έστω και για την “τιμή των “όπλων” τα πράγματα θα γίνουν έως και ανεξέλεγκτα.
  • ΧΑΡΑΚΕΣ-Ftse25: Μέσα στην σημαντική μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 170 με 160 μονάδων, τερμάτισε την συνεδρίαση ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,85%).

Ψιθυρίζεται, αλλά μάλλον βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πώληση της Eurolife από τον όμιλο της Eurobank. Δεν είναι μία ή δύο οι ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της. Ο όμιλος θα αποκομίσει σεβαστό κεφαλαιακό κέρδος.

 

Ωχ, ωχ, ωχ… Τίποτα δεν πάει καλά… Μέχρι και ο Θρύλος … 0-3 και να καίει.

 

  • Με την υπογραφή του μικρομέτοχου