ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”… | Mikrometoxos.gr

ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”…

07.12.2015 16:12
Απόσυρση: Επίκειται η απόσυρση της ΕΛΒΑΛ από το ΧΑΑ. Σχέση ανταλλαγής 1,29243192046551:1 για την Ελβάλ, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν 1,29243192046551 μετοχές με μία (1) μετοχή της Viohalco. Υπενθυμίζουμε ότι η λογιστική αξία της αγγίζει τα… 5,00 ευρώ!!! ‘Αλλα κόλπα πάλι από τον όμιλο.

ΒIΟΧΑΛΚΟ: Την διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση από την Viohalco των συνδεδεμένων ελληνικών εταιριών Ελβάλ, Alcomet, Διατούρ και της λουξεμβουργιανής Eufina, αποφάσισαν τα Δ.Σ. των πέντε επιχειρήσεων. Προς απόσυρση από το ΧΑ η ΕΛΒΑΛ ως ανωτέρω…

ΓEKTEΡΝΑ: Το εννεάμηνο εξελίχθηκε πιο ομαλά απότι στην Ελλάκτωρ καθώς η επιβράδυνση της κατασκευαστικής δραστηριότητας (-4,6%) δεν συνοδεύτηκε από χρηματοοικονομική επιβάρυνση. Ο κατασκευαστικός τομέας εμφανίζει μείωση λειτουργικής κερδοφορίας 38%. Στον τομέα των παραχωρήσεων εμφανίζει καθαρή κερδοφορία 2,4 εκατ. ευρώ από 5,1 εκατ. ευρώ ενώ η ενοποίηση του συγκεκριμένου κλάδου γίνεται με την μέθοδο της καθαρής θέσης.

  • Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε σε 294 εκατ. ευρώ από 340 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και αποδίδεται στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων στον τομέα κατασκευών από την εξόφληση μέρος της οφειλής για την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ στην. Το ανεκτέλεστο έργων στο τέλος εννεαμήνου διαμορφώθηκε σε 3 δις ευρώ.

ΔΕΗ: Εκπτώσεις επί του όγκου έως και 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της επιχείρησης.μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αναμένονται οι διευκρινίσεις για το ποια στάση θα κρατήσει ακριβώς η ΔEΗ απέναντι στη βιομηχανία. Θα παραμείνει στις εκπτώσεις αυτές, ή θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις; Και τι θα πουν οι… Θεσμοί;;

Εξήγηση: Η απόφαση της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών προφανώς έχει να κάνει από τη μία με τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και από την άλλη αποτελεί στήριξη και για τους Έλληνες ιδιώτες που είδαν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών να υποχωρούν χωρίς να μπορούν να κάνουν πολλά.

Ζαχαράκης Ηλίας: Ως πολύ θετικό βήμα χαρακτηρίζει την άρση των capital controls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Ηλίας Ζαχαράκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance, ωστόσο δηλώνει ότι θα ήθελε να το δει επίσημα ανακοινωμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αναφορικά με τις πρώτες εκτιμήσεις για αύξηση του τζίρου στο ΧΑ, ο κ. Ζαχαράκης εμφανίστηκε μετριοπαθής, υπενθυμίζοντας ότι οι Έλληνες επενδυτές διακινούν λίγα κεφάλαια. Ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση, αλλά αυτή δεν θα είναι ιδιαιτέρως αισθητή, ανέφερε.

H EBRD κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αν οι ρωσικές κυρώσεις στην Τουρκία διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Θετικά υποδέχονται τα στελέχη της αγοράς την ανακοίνωση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπου Γκότση, για άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

ΙΛΑΡΟΤΡΑΓΩΔΙΑ – Warrants:Έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση στις τράπεζες η ύπαρξη τους απαιτεί ιδιαίτερα ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες για να αποκτήσουν κάποια αξία. Το θέμα είναι καθαρά θεωρητικό αλλά για να δοθεί μια διάσταση στο τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να έχει νόημα η διαπραγμάτευση των Παραστατικών Τίτλων (warrants) θα πρέπει η τιμή των υποκείμενων τραπεζικών μετοχών να εκτοξευθεί στο… διάστημα.

  • Για τους κατόχους των warrants της Alphabank η επόμενη inthemoney τιμή είναι στα 0,4928 ευρώ. Όμως εδώ θα πρέπει να γίνει η αναπροσαρμογή της τιμής στην αναλογία του reverse split. Άρα η τιμή της Alphabank μετά το reversesplit θα πρέπει να φθάσει στα 24,64 ευρώ για να αποκτήσει έστω κάποια αξία το πιστωτικό παράγωγο. Στην Εθνική η σχετική τιμή είναι 72 ευρώ και στην Τράπεζα Πειραιώς είναι 190 ευρώ. Σε απλά οικονομικά η αξία των warrants είναι μηδέν αφού δεν εξασφαλίζουν κάποιο άλλο δικαίωμα ή προνόμιο στους κατόχους τους πέραν της αγοράς μετοχών σε προκαθορισμένες τιμές.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι η οικονομική δραστηριότητα που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα  στο τρίτο τρίμηνο τόσο από πλευράς παραγόμενου έργου όσο και από πλευράς ρευστότητας. Ωστόσο σε αυτή την δύσκολη συγκυρία η τιμή των όπλων διεσώθη από τον… αέρα. Η αύξηση του αιολικού φορτίου (25,6%) και η εγκατάσταση νέων μονάδων συγκράτησε τα μεγέθη κερδοφορίας των κατασκευαστικών ομίλων και ανέδειξε την χαμηλή αποτίμηση των δύο εισηγμένων θυγατρικών εταιριών. Τόσο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ όσο και η Ελλάκτωρ εμφάνισαν ζημιές στο 9μηνο και χαμηλές επιδόσεις στο γ’ τρίμηνο όταν οι δύο θυγατρικοί βραχίονες στις ανανεώσιμες πηγές (Τέρνα Ενεργειακή και Άνεμος) έδωσαν δυνατές επιδόσεις και στις δύο περιόδους.

Λειτουργία – ΤΕΝΕΡΓ: Αυτή την στιγμή λειτουργούν 622MW αιολικά, 18Μυδροηλεκτρικά και Φωτοβολταικά 8,5MW ως ακολούθως:  Ελλάδα 394 MW –  Πολωνία  86 MW – Βουλγαρία  30MW και  ΗΠΑ 138MW.

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα καθώς οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται. Οι αιτίες της επιδείνωσης είναι 1)οι ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα 2)η απογοήτευση που έχει προκαλέσει ο Draghi στις αγορές και 3)Τεχνικοί λόγοι κάποιοι επενδυτές δράττουν την ευκαιρία να πουλήσουν αποκομίζοντας κέρδη.

  • Η μείωση των αποδόσεων πάντως – παρά τις όποιες διακυμάνσεις – είναι μεγάλη σε σχέση με τα αποδόσεις σοκ του προηγούμενο διαστήματος.Το  2ετές βρισκόταν στο 59% για να διαμορφωθεί σήμερα 7 Δεκεμβρίου του 2015 στο 8,85% με πρόσφατο χαμηλό 5,42% αλλά έκτοτε επικρατούν οι πωλήσεις…

Νέα κόλπα από την διοίκηση της Βιοχάλκο, μόνον που αυτή την φορά ξεπέρασε τον… καλύτερό της εαυτό!!

Ξεφτύλα σκέτη… στην περίπτωση της Ελβάλ χάνεται η έννοια της λέξης θράσος. Πρόκειται περί ληστείας των μικροεπενδυτών μετόχων της. Τους δίνουν…να μην γράψουμε καλύτερα τι τους δίνουν…

Όπως τονίζουν brokers της αγοράς η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα αυξήσει τις συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο και άρα και τα έσοδά τους, τα οποία ειχαν «γκρεμιστεί» με την επιβολή των περιορισμών.

Πρακτικά εάν δεν προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις σήμερα στο Eurogroup και τις επόμενες ημέρες στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης δανειστών- Αθήνας για το δεύτερο πακέτο των 13 προαπαιτούμενων το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί προς την περιοχή των 640 μονάδων. Μόνο, που αυτή τη φορά η εν λόγω περιοχή θα πρέπει να προσεγγίζεται ως αντίσταση (και όχι ως στήριξη, όπως συνέβαινε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα)- Ηλ. Ζαχ.

Ρεζίλι και ΒΙΟΧΑΛΚΟ…  χωρίς…

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και σίγουρα ο τζίρος δεν πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν την επιβολή των περιορισμών επειδή αίρεται το credit control στο ΧΑΑ. Προκειμένου να δούμε αντίστοιχους τζίρους θα πρέπει να δούμε πρόοδο στο κυβερνητικό έργο, μεγαλύτερη κυβερνητική πλειοψηφία και άλλο μίγμα μέτρων.

Τέλος στις χάρτινες αποδείξεις – Αφορολόγητο μόνο με χρήση πιστωτικών καρτών. Στη χρήση πιστωτικών καρτών «σπρώχνει» το υπουργείο ΟΙκονομικών, καθώς στο εξής θα συνδέεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος με τις δαπάνες του φορολογούμενου που θα γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στα 20 δολ το βαρέλι μέσα στο 2016, με την ανάκαμψη της τιμής να έρχεται (ίσως) το 2017, προβλέπουν με δηλώσεις τους αναλυτές στο CNBC, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για μη μείωση του ορίου ημερήσιας παραγωγής (30 εκατ. βαρέλια ημερισίως), που θα σημάνει νέα διόγκωση των υπαρχόντων αποθεμάτων πετρελαίου.

ΦΟΒΕΡΟ: Οι αναπροσαρμοσμένες τιμές ανά μετοχή των υψηλών του 2007 για κάθε μία τράπεζα είναι οι εξής: Alphabank 424ευρώ, Εθνική Τράπεζα 2.730 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς 12.999 ευρώ και Eurobank 22.425 (είκοσι δυο χιλιάδες τετρακόσια είκοσι πέντε) ευρώ.  Να ζήσουμε να τις θυμόμαστε.(Μαν. Χατζ.)

ΧΘΕΣ η Goldman Sachs προέβη σε μία ιδιαίτερη παραδοχή με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας συγνώμη από τους πελάτες της διότι… παρερμήνευσε τις δηλώσεις του Mario Draghi. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, λαμβάνοντας υπόψη τα αντιφατικά μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ζήτημα του QE, αρχής γενομένης από το «ξεπούλημα» του Bund τον Μάιο, είχαν σκεφτεί ότι υπήρχαν μεγαλύτερα στοιχήματα από τις συνήθεις εκτιμήσεις γύρω από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Πράγματι, ο Πρόεδρος Μ. Draghi είχε δώσει ένα ισχυρό μήνυμα, εν μέρει για να διορθώσει κάποια από τις ζημιές που προκλήθηκαν, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

  • Στην τελευταία όμως συνεδρίαση της η ΕΚΤ έκανε την αρνητική έκπληξη, πιάνοντας μας εξαπίνης, ενώ, κατά την άποψη της Goldman Sachs, έκανε περαιτέρω ζημιά στην αξιοπιστία της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.Η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ήταν μικρότερη του αναμενομένου, οδηγώντας υψηλότερα το ευρώ. Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήρθε στη συνέντευξη Τύπου, όταν η μικρότερη από το αναμενόμενο επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, ήταν ένα ακόμη μήνυμα για την επιφυλακτική στάση της ΕΚΤ, οδηγώντας πάλι το ευρώ κοντά στα επίπεδα του 1,09 δολαρίου.

Ψίχουλα αποφάσισαν να δώσουν στους μικροεπενδυτές μετόχους της Ελβάλ, εκμεταλλευόμενοι και τις διατάξεις του νόμου περι 6μηνιαίου μέσου όρου τιμής μετοχής στο ταμπλό. Γι αυτό και την πίεζαν και δεν την άφηναν να ανέβει, όταν είχε ανακοινώσει φανταστικά αποτελέσματα στο 6μηνό της.

Ω τι χρηματιστήριο αγγελικά φτιαγμένο φίλοι μας καλοί… Με τις ευλογίες βεβαίως, βεβαίως των διοικούντων τον…ναόν τούτο… Το και άντρον της ακολασίας κάλλιστα αποκαλούμενο!! (Στο επόμενο τα νέα ανδραγαθήματα των αρμοδίων του ΧΑΑ… νέες σελίδες δόξης… σχετικά με τους δείκτες και τα…σκαρφίσματά τους…)

  • Με την υπογραφή του μικρομέτοχου

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017