ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”…

Αegean Airlines: Όγδοη σερί θετική παρουσία στο πίνακα του ΧΑΑ με αποτέλεσμα από τα 6,55-6,60 ευρώ της 23ης Νοεμβρίου να ξεκινάει σήμερα στα 7,48 ευρώ. Με άνοδο 8,41% εφέτος, απλά να υπενθυμίσουμε ότι πριν 3,5 χρόνια διαπραγματευόταν στα ιστορικά χαμηλά της στη τιμή του 1,00 ευρώ (στις 12 Ιουνίου 2012), οπότε αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος της αποθεωτικής απογείωσης της έκτοτε. Μάλιστα έχει επιστρέψει ένα ευρώ ανά μτχ πέρυσι, δηλ ήταν σαν να κόστιζε μηδέν ευρώ σε όποιους την είχαν αγοράσει στα ιστορικά χαμηλά της και παρέμεναν μαζί της…

Βιοχάλκο: Με υψηλό έτους στα 4,1100 ευρώ διαπραγματεύεται τώρα κάτω από τα 2,00 ευρώ μετά και το χθεσινό -1,50% στη τιμή των 1,97 ευρώ που την αποτιμούν σε 459,34 εκατ. ευρώ. Κι όμως εμφανίζει θετική απόδοση εφέτος αφού ξεκίνησε την χρονιά στα 1,8600 ευρώ (+5,91%). Με μέσο όρο τιμής 2,4700 ευρώ… Η μτχ δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλότερα από την ημέρα που επέστρεψε στο του Χ.Α. Σε περίπτωση συνέχισης των πιέσεων, τα τελευταία “οχυρά” εντοπίζονται στα 1,87 και 1,78 ευρώ.

Γενικός Δείκτης: Χάθηκε η θεωρητικά ισχυρή στήριξη των 640 μονάδων, αλλά και των 630 – 627 μονάδων, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 603 – 595 μονάδες. Οι 640 – 642 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση και οι 652 μονάδες το “stop” στο “short” σε “intraday” γράφημα. (Ηλ.Ζαχ.) 

ΔΕΗ… επειδή θα …έμπαινε στον δείκτη της MSCI πολλοί αγόραζαν ευελπιστούντες ότι την…30ή Νοεμβρίου και ειδικότερα στο κλείσιμο της θα πήγαιναν ταμείο. Οσοι έφυγαν ενωρίτερα την γλύτωσαν, πήραν και το χαρτζιλίκι τους. Οι υπόλοιποι καταγράφουν λογιστικές απώλειες με την τιμή της να γυρίζει στα 4,7 ευρώ και με την κφση στα 1,1 δισ. ευρώ. Η επιχείρηση αξίζει πολλά περισσότερα, αλλά πλέον έχει χαθεί κάθε ίχνος εμπιστοσύνης απέναντι στη γενικότερη κατάσταση…

Ευρώ… Θάνατος η χθεσινή ημέρα για τους διατηρούντες θέση short απέναντι στο νόμισμα. Χάθηκαν πολλά λεφτά, έκλεισαν λογαριασμοί. Γιατί παίζεται μεγάλη μόχλευση… Φυσικά όσοι είχαν γυρίσει σε long θέση, αν τα… πάρουν και φύγουν, θάχουν λαμπρές γιορτές…

Ζήτημα χρόνου θεωρούν αρκετοί παρατηρητές-εκτιμητές της αγοράς η υποχώρηση του γεν. δείκτη σε αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών του. Ένα -15% τόχει, επιμένουν. Για να δούμε…

Ηττες μεγάλες δέχονται στο ταμπλό αρκετές μετοχές τελευταία, πλήν φυσικά των γνωστών και μη εξαιρετέων. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΤΙΤΚ, ΣΩΛΚ, Ελβάλ κλπ.

Θετικά κινήθηκαν και χθες τα ΕΧΑΕ για τρίτη στη σειρά ημέρα απομακρυνόμενα από τα 5,090 ευρώ και με αφετηρία σήμνερα τα 5,33 ευρώ. Με την κφση στα 348,5 εκατ. ευρώ δεν αδικούνται…

Ιntralot, Intracom, Intrakat… Περασμένα μεγαλεία… Ξεχασμένες, εγκαταλελειμμένες αφού εξυπηρέτησαν πρώτα τους στόχους που είχαν τεθεί. ‘Εκτοτε, πέρα βρέχει… Εξοργιστική η όλη εικόνα της τελευταίας, τραγική της δεύτερης…

Κίνηση αντιστρόφως ανάλογη με την υποκείμενη Αγορά, στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με σημαντική συρρίκνωση των συναλλαγών. Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης  έσβησε την υπάρχουσα υποτίμηση του -2,8% και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

ΛΑΜΔΑ και +4,52% στα 3,93 ευρώ μετά από τις τρεις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, χωρίς όμως να κρατήσει τα υψηλά ενδοσυνεδριακά κέρδη των +8,51% στα 4,08 ευρώ. Πάντως έβγαιναν διαρκώς αγοραστές πάνω από τα 3,90. ‘Εγραψε και μείον οριακά, αλλά δόθηκαν μόλις 3000 τμχ.

Με τα δεδομένα που δημιουργούν οι τελευταίες συνεδριάσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανεύρεση ισορροπιών σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και η επαναδοκιμασία της ζώνης στήριξης 603 – 595. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί η είσοδος όλων των νέων Τραπεζικών μετοχών, να έχουν μηδενίσει θέσεις (στο Τραπεζικό ταμπλό) οι “βιαστικοί” και οι πρώην ομολογιούχοι, να έχουν απορροφηθεί οι “κραδασμοί” από την επικείμενη έξοδο της μετοχής της Εθνικής από τον δείκτη EuroStoxx 600 (ισχύει από τις 21/12, με τις τελευταίες υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις στις 18/12, ταυτόχρονα με το triple witching Δεκεμβρίου) και να έχουν αλλάξει οι σταθμίσεις των Δεικτοβαρών μετοχών, στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (Αυτά τα… ολίγα από τον φίλο Θαν. Σταυρόπουλο)

Να σημειώσουμε και την… απορία μας για το ποιοί αγόραζαν την Εθνική σε τιμές 1,05 – 0,85 ευρώ!! Και μιλάμε για 1,21 εκατ τμχ που κόστισαν 1,07 εκατ. ευρώ.

Ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ (-2,69%) να σημειώσουμε ότι αρκετές μετοχές επιμένουν στην πλαγιοκαθοδική τους κίνηση και φλερτάρουν με τα χαμηλά τους, αν και ορισμένες τα έχουν ήδη…βελτιώσει. Μετοχές όπως των ΜΕΤΚ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ , ΤΙΤΚ , ΕΛΠΕ (οριακά), ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ κινούνται, πια, κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών επιμένει στην πλαγιοκαθοδική του κίνηση και δείχνει να “φλερτάρει” με τα χαμηλά τρέχοντος έτους που είναι και χαμηλά 29 μηνών. Αν συνεχίσει να κινείται “νότια” οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται στα 6,30 και 6,00 ευρώ (Ηλ.Ζαχ.).

Παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί συνέχεια της ταλαιπωρίας και για τις μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές, λόγω των συνεχιζόμενων αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, με αιτία την αλλαγή στάθμισης αρκετών μη τραπεζικών δεικτοβαρών, τίτλων, σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη.

Ρευστότητα είναι η ευκολία με την οποία ένα χρηματοοικονομικό προϊόν ή ένα περιουσιακό στοιχείο μπορεί να πωληθεί και να μετατραπεί σε μετρητά. Η ρευστότητα επηρεάζεται άμεσα από την προσφορά και τη ζήτηση που υπάρχει για το συγκεκριμένο προϊόν ή περιουσιακό στοιχείο και επίσης έμμεσα από άλλους παράγοντες όπως οι πιθανές διαταραχές στην αγορά. Ρευστότητα είναι, με άλλα λόγια, η ικανότητα ταχείας μεταπώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου του Ενεργητικού χωρίς να υπάρξει μεγάλη μεταβολή στην τιμή του και με ελάχιστη απώλεια της αξίας του. Ρευστότητα… άγνωστη πλέον έννοια για το 85% των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑΑ!!

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάθηκαν τόσο οι 187, όσο και οι 185 μονάδες.Τεχνικά η άκρως σημαντική μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης εντοπίζεται πολύ χαμηλότερα στις 170 με 160 μονάδες. Για να προκληθεί ισχυρή αντιστροφή τάσης θα πρέπει να διαρραγεί ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων, ενώ οι 191 – 193 μονάδες είναι οι πρώτες αντιστάσεις με το 193 να είναι και το “intraday stop” για τους “short”, ενώ σε “daily” γράφημα είναι οι 198 μονάδες (Ηλίας Ζαχαράκης).

Τάση ξεκάθαρα πτωτική για τα χρηματιστήρια, αν και ορισμένοι επιμένουν για year-end rally στηριζόμενοι στην προιστορία των τελευταίων 30 χρόνων. Για το δικό μας, απλά…όπου φτωχός και η μοίρα του… Οι περισσότεροι είτε δεν θέλουν να ακούν περί ΧΑΑ, είτε παρατηρούν απέχοντας, ελλείψει πολεμοφοδίων κυρίως και λιγότερο από… έλλειψη θάρρους.

Υψηλές προσδοκίες για τα ΣΩΛΚ λόγω του αγωγού, αλλά όλα έχουν παγώσει. Και μαζί τους η μετοχή που συμπλήρωσε 4 συνεδριάσεις χωρίς θετικό πρόσημο, επιστρέφοντας από τα υψηλά των 1,2100 στα τρέχοντα του 1,0300 ευρώ. Με αποτίμηση 128 εκατ. ευρώ.

ΦΟΛΙ: Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή των Folli Follie, στα 21,50 από 23,80 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “ΑΓΟΡΑ”. Η IBG τονίζει ότι η μείωση στην τιμή-στόχο οφείλεται σε επιδείνωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη της εταιρίας, λόγω προβλέψεων για πιέσεις στα κέρδη από τα προϊόντα πολυτελείας.

Χάλια μαύρα εμφανίζουν στα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη τουλάχιστον  (60) εισηγμένες εταιρείες. Και το χειρότερο γι αυτές είναι, ότι δεν υπάρχει νότα αισιοδοξίας. Κάπου να πατήσουν δηλαδή, ευελπιστούντες ότι τελικά θα επιβιώσουν.

Ψυχάρες διαρκείας που δεν τις σκιάζει φοβέρα καμμιά οι μετοχές των Coca Cola HBC (φυσιολογική η διόρθωση της , άλλωστε παρά τις 5 τελευταίες της συνεδριάσεις χωρίς συν από την τιμή της 26ης Νοεμβρίου στα 23 ευρώ απέχει μόλις ένα ευρώ…) Jumbo, MOH, Kαρέλιας (ζητούσαν χθες στα 240 ευρώ, δεν δόθηκε κομμάτι), Grivalia, Aegean Airlines, ΟΛΘ, Σαράντης, Πλαστικά Κρήτης, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Κάρατζη, Κυριακίδης, ΕΥΠΙΚ, Πετρόπουλος, ΚΡΙ ΚΡΙ… 

Ωχ, Ωχ, Ωχ… αν μπορούσαν να μίλαγαν τα χαρτοφυλάκια…

  • Με την πέννα του μικρομετόχου