ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”…

ΑN ΛΕΝΕ, δεν συμβεί αυτό και εκείνο, τότε η αγορά θα πάει στις τόσες μονάδες και στο συν τόσο! Τουτέστιν… Πιάσε τ’ αυγό και κούρεφτο! Λες και δεν τα ξέρουν αυτά όλοι οι υπόλοιποι…

 

BEBAIA η “μαγκιά” είναι να αναδείξεις, να εμφανίσεις εκείνες τις εταιρείες που θα κινηθούν θετικά, ανεξάρτητα με το τι θα κάνουν οι γελοιωδέστατοι δείκτες τους και το τι θα “πουν”οι πουλημένες εκθέσεις τους… (Το… τους αναφέρεται κατά περίπτωση…)

 

ΓΕΓΟΝΟΣ όπως έκαναν ορισμένοι με τις Aegean Airlines, Καρέλιας, ΟΛΘ, Autohellas, Σαράντης, Πλαστικά Κρήτης, Κυριακίδης Μάρμαρα, Πλαστικά Θράκης, Κάρατζη, Πετρόπουλος, Μermeren και μερικές ακόμη που δεν μας έρχονται πρόχειρα στο νού. Αλλά και όσοι επέμεναν για τις ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΕΕΕ, ΦΦΓΚΡΠ και μερικές ακόμη…

 

ΔΕΗ: Μετά το +7,18% της 31ης Δεκ. 2015 ήρθε χθες το +4,12% και η τιμή της μεςτοχής από τα 3,60 βρέθηκε στα 4,04 ευρώ καλύπτοντας απώλειες των 5 προηγηθέντων σερί μείον. Ομως η τιμή γράφει… 4,04 που δίνει κφση… 937,3 εκατ. ευρώ.

 

ΔΕΥΤΕΡΗ συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Άβακα (+8,46%), μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές, ενώ δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αυξημένες συναλλαγές “μετρά” η Άνεμος, που χθες κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

 

 
ΕΡΩΤΗΜΑ: 4 Πτωχεύσεις έχουν κάνει οι Γερμανοί και εξαπάτησαν τους δανειστές τους. Εμείς γιατί να πληρώνουμε; Ως γνωστόν Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Τη σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α’ αλλά και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς. (Διαβάστε το σχετικό άρθρο)

 

 
ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για το ΧΑΑ -αν και εξαιρετικά δύσκολο – να μην ακολουθήσει ενδεχόμενη δυνατή διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια. Εχει ήδη καταγράψει αμέτρητα πραγματικά κράχ… Ας ξεκουρασθεί επιτέλους από αυτά… Δεν κουράσθηκε;;

 
Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1ου Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτή η «δανειακή Πυραμίδα» κατέρρευσε με την κρίση του 1931****. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.

 
ΘΕΣΜΟΙ: Τους κατατέθηκε χθες η πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται σε τρεις άξονες: Τη συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και την παρουσίαση ενός γενικού εναλλακτικού ισοδύναμου στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις.

 

ΘΑΥΜΑ θα είναι φυσικά αν οι κκ αξιότιμοι Θεσμοί (και @αμώ το φελέκι τους) συμφωνήσουν… Αλλά βρίσκουν απέναντί τους διαρκώς άβουλες κυβερνήσεις που το μόνο που νοιάζονται είναι να ασκούν εξουσία. Σου λένε όλο και κάτι θα βγει… Ολο και κάτι θα περισσέψει…

 

ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ για την μετοχή του ΟΠΑΠ που βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κλείνοντας στα χαμηλά της ημέρας (7,20 ευρώ) με πτώση 11,11%. Η μετοχή έχασε και πάλι τη στήριξη των 7,40 ευρώ μετά το +15,71% της τελευταίας συνεδρίασης του 2015, καταγράφοντας μέσα σε δύο συνεδριάσεις μια διακύμανση που ξεπέρασε το 1 ευρώ.

 

 
“ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ”: Από χθες όλες οι ευρωτράπεζες, μαζί και οι ελληνικές, έχουν μπει στην εποχή του Bail – In, όπου τα όποια “λάθη ή ατυχήματα” στην διαχείριση θα πληρώνονται από τους μετόχους και τους δανειστές τους και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό…

 

ΛΟΓΩ της ανυπαρξίας του free float εύκολα αποθέρμαναν την κατάσταση στην ΠΑΝΓΑΙΑ, γυρίζοντάς την αρκετά χαμηλότερα από το +20% και τα 6,0300 ευρώ. Στην υψηλότερη τιμή της στα 6,0300 ευρώ η αποτίμησή της στο ταμπλό ξεπερνούσε το NAV της. Η μετοχή της πάντως έχει αρχίσει και τοποθετείται στο ταμπλό, παίρνει δηλ. την θέση της. Και στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών, την περιμένει μία θέση στον Ftse25. Mε την προυπόθεση να έχει αυξήσει το free float της…

 

ΜΙΛΩΝΤΑΣ για τα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «θα ήταν ανέκδοτο να υπάρχει κι άλλη παράταση πέραν της Παρασκευής» και έκανε γνωστό ότι 300.000 οχήματα δεν πλήρωσαν. Κάποιοι άλλοι είναι σκέτο ανέκδοτο φίλτατε υπουργέ… Τι ανάγκη άλλωστε έχετε εσείς…

 

ΝΑ αναφέρουμε ότι ο ημερήσιος τζίρος στα υψηλά του κινεζικού χρηματιστηρίου, είχε υπερβεί τα 160 δισ.δολάρια.

 

ΞΕΡΕΤΕ ότι ο αριθμός των εταιρειών στο κινεζικό χρηματιστήριο τον Οκτώβριο του 2015 έφθασε στις 1.830 εταιρείες, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 υπήρχαν 1.729 εταιρείες; Το μάθαμε κι αυτό σήμερα… Επίσης πριν 7 μήνες περίπου κινεζικό χρηματιστήριο είχε 90.021.700 ενεργούς κωδικούς.

 

ΟΡΙΣΜΟΣ: Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του εικοστού αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας!

 

ΠΟΣΕΣ φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία; Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές.

 

ΡΕΒΟΙΛ: Με λίγα ευρώ διόρθωσαν την τιμή της από το -10% και την έφεραν στο 0%… Δεν τα πάει καλά…

 

ΣΧΟΛΙΟ: Η εγχώρια κεφαλαιαγορά πάντως δεν ακολούθησε το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα, το οποίο τροφοδοτήθηκε αφενός από τις ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και αφετέρου από τις εξελίξεις με τις διπλωματικές σχέσεις του Ιράν με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα από το -1,62% το -0,66% προερχόταν από την μτχ του ΟΠΑΠ κι άλλο τόσο από τις ΕΕΕ,ΑΛΦΑ και ΕΤΕ… Ενώ θετικά έκλεισαν 64 μτχ και πτωτικά μόλις 34.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και όπως προαναφέρθηκε, ο ΓΔ κράτησε τις 621 μονάδες και παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για την εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων.

 

ΤΙΣ μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε το Χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη, με τον DAX να χάνει πάνω από 4,5%, ενώ περίπου 2,5% με 3% ήταν οι απώλειες σε όλους σχεδόν τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες.

 

ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ των 50 μονάδων και στο ανώτερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ελλάδα, υπερβαίνοντας το σημείο των 50 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες έναντι 48,1 μονάδων τον Νοέμβριο, επιστρέφοντας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες. Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής, η οποία επανήλθε σε πλαίσια ανάπτυξης για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε επίσης μια μικρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.

 

ΦΟΒΕΡΗ απειλή και ένα από τα σημαντικότερα ρίσκα της εποχής μας αποτελεί ο περίφημος πλέον Κυβερνοχώρος ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί στον επικινδυνότερο. Κι αυτό γιατί δεν έχει σύνορα αφ’ ενός και αφ’ ετέρου δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από κανένα… στρατό. Στις απειλές αυτού του είδους συγκαταλέγονται οι επιθέσεις εναντίον των τραπεζών ή άλλων Θεσμών, η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία που διατηρούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι δημόσιοι οργανισμοί, καθώς επίσης η βιομηχανική κατασκοπεία. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι βέβαια είναι οι ενδεχόμενες επιθέσεις σε σημαντικά έργα υποδομής, μέσω προγραμμάτων λογισμικού – σε ηλεκτρικά δίκτυα… Καθώς και σε συστήματα αεροπορικών πτήσεων, σε αγωγούς πετρελαίου ή φυσικού αερίου, σε εγκαταστάσεις υδροδότησης, σε πυρηνικά εργοστάσια, σε χρηματοπιστωτικές πλατφόρμες κοκ. Τα δε όπλα που απαιτεί ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο (ιοί κλπ.), είναι σχετικά φθηνά και εύκολα διαθέσιμα –ενώ έχουν τη δυνατότητα να απειλήσουν οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη. Μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν για τον εκβιασμό του εκάστοτε αντιπάλου – ενώ δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπισθούν.

 

ΧΠΑ: Με συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, ξεκίνησε η χρηματιστηριακή χρονιά και στην Αγορά Παραγώγων. “Τσιμπημένες” οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.860 συμβόλαια). Στα 15.382 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος). Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.738, 1.587 για τον Ιανουάριο και 151 για τον Φεβρουάριο – τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 178,25) κινήθηκε μεταξύ 178 και 182 μονάδων και διατήρησε, μειωμένο, το discount στο 0,33%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

 

ΨΑΡΕΜΑ και χωρίς δόλωμα: Προσφέρονται γι αυτό τον σκοπό αρκετές μετοχές που αποτιμώνται πολύ κάτω από την πραγματική τους αξία, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν κι αύριο στο ταμπλό… Η περίοδος αυτή της αγοράς ανήκει στους αγοραστές, όπως ανήκει στους πωλητές η αγορά που έχει ξεφύγει πάνω από τις δυνάμεις της…

 

“ΩΡΑΙΑ” ξεκίνησαν οι αγορές το 2016… Αλλά αποτελούν πλέον ένα διαρκή μαραθώνιο. Οπότε, όσοι αντέχουν…