ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”…

ΑΝΑΛΥΤΕΣ εκτιμούν ότι η ανοδική δυναμική θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί. Επισημαίνουν όμως ότι οι βασικοί δείκτες προσεγγίζουν πλέον περιοχές ισχυρών αντιστάσεων, όπου μπορεί να “σκοντάψουν” πρόσκαιρα και η μεταβλητότητα να αυξηθεί.

ΑΛΦΑ: Ο τίτλος της Alpha Bank (+3,73%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,59 ευρώ (+7,47%) και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διατηρεί το καλύτερο τεχνικό γράφημα, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στην περιοχή των 2,75 ευρώ. Σε περίπτωση υποχώρησης χαμηλότερα των 2,30 ευρώ, οι “long” θα πρέπει να αρχίσουν να κλείνουν θέσεις (Ηλ.Ζαχ.)

ΒΑΣΙΚΑ πρέπει να διασφαλίσουμε το σπίτι, αν είναι πρώτη κατοικία . Να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύεται ακόμη και έναντι του δημοσίου. Και για τα υπόλοιπα – έμποροι, επιχειρηματίες- θα γίνουν ρυθμίσεις ως τον Φεβρουάριο του 2016». Για τις τράπεζες τόνισε πως, αν θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν όπως παλιά». «Εκκρεμεί ο Φάκελος Τραπεζών στην Ελλάδα» είπε και προανήγγειλε τη θέσπιση ενός συστήματος, ανάλογου του «Διαύγεια», για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ώστε να βλέπουν όλοι πχ τι γίνεται με τα δάνεια, αν μια τράπεζα δίνει, αν δεν δίνει, αν δίνει επιλεκτικά, κλπ (ΥΠΟΙΚ).

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από τις 634,82 μονάδες για να βρεθεί ύστερα από 6 συνεδριάσεις (με 1 ανοδική και 5 στο μείον) στις 559,79 μονάδες.Έκτοτε, είχαμε αντιστροφή του έργου στα τερματικά και με 5 ανοδικές στις επόμενες 6 συνεδριάσεις βρίσκεται σήμερα στις 622,23 μονάδες.Αυτά λένε τα νούμερα, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι εντελώς διαφορετικά διαμορφωνόταν μέχρι πριν λίγες ημέρες ο γδ και εντελώς αλλιώτικα τώρα…Εκείνο που προέχει όμως είναι η πορεία των μετοχών που ο καθένας έχει στο χαρτοφυλάκιό του και το πως αυτός τις επιλέγει.Η πορεία των δεικτών που απλά δείχνουν την εκάστοτε τάση της αγοράς είναι απλά είναι υποβοηθητικό εργαλείο. Ανάλογα όμως με τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιεί κανείς, έχει και τα αποτέλεσματα που επιθυμεί ή και τις… οδυνηρές συνέπειες.

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Καλύτερα από τις προβλέψεις θα πάει η οικονομία. «Ότι κάνουμε, γίνεται εντός δημοσιονομικών πλαισίων, όμως υπάρχουν και εφεδρείες» είπε ο κ. Δραγασάκης και τις συνέδεσε με τη συνολική πορεία της οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Η πρόβλεψη για την ύφεση φέτος, είναι πιο απαισιόδοξη από την πραγματικότητα. Σκόπιμα το έκαναν ο Χουλιαράκης και ο Τσακαλώτος. Το δεύτερο εξάμηνο του ’16 μπορεί να έχουμε ανάπτυξη. Αν η οικονομία πάει καλύτερα και τα έσοδα θα πάνε καλύτερα. Οτιδήποτε είναι πάνω από το πλεόνασμα που έχουμε υποχρεωθεί να παρουσιάσουμε, θα το αξιοποιήσουμε. Ότι εξοικονομήσουμε από την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα αξιοποιηθεί» Πρόσθεσε δε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την άρση των capital controls και των περιοριστικών μέτρων της οικονομίας (ELA), θα τεθούν σε εφαρμογή και άλλες ιδέες, όπως «ομόλογα ειδικού σκοπού», ώστε να τονωθούν ανάπτυξη και απασχόληση.
Θα μπορούσαν, συμπλήρωσε, να επιτρέψουν οι δανειστές την αξιοποίηση – για αναπτυξιακούς σκοπούς- τμήματος των 19 δισ. που «περίσσεψαν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΕΡΧΕΤΑΙ σφαγή τραπεζιτών μετα τις αποκαλύψεις για το σχέδιο διάλυσης τραπεζών σε συνεργασία με distress funds

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στην περίπτωση του FTSE25 (+3,51%) πρώτο ζητούμενο είναι η υπέρβαση τις απόλυτα κοντινής αντίστασης στις 182 μονάδες, με αμέσως επόμενες τις 185 και 199 – 200 μονάδες. Πρώτη σημαντική στήριξη στις 174 μονάδες, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 170 μονάδων, απαιτεί άμεσο κλείσιμο “long” θέσεων.

ΖΩΗΡΟ το ενδιαφέρον ή μάλλον εξαιρετικά υψηλό παραμένει για την μτχ της Eurobank (+6,8%). Το “stop” για τους “long” εντοπίζεται στα 0,99 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 1,15 – 1,16 ευρώ. Χθες ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,14 ευρώ (+10,68%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σχετικά χαμηλότερα (Ηλ.Ζαχ.)

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων, η αναμενόμενη εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων διαμορφώνουν ευνοϊκή βραχυχρόνια συγκυρία για το ΧΑΑ.

ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ εξελίξεων και ανακατατάξεων στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να αποτελέσουν οι αποκαλύψεις για τη δράση στελεχών ελληνικών τραπεζών σε συνεργασία με ξένα επιθετικά distress funds.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσοχή χρειάζεται ο τίτλος της ΕΤΕ παρά το γεγονός ότι χθες για πρώτη φορά, πέτυχε την υπέρβαση υψηλότερα της τιμής της πρόσφατης Α.Μ.Κ. Και αυτό καθώς είναι βέβαιη η επιστροφή των “αναταράξεων” κατά την σημερινή συνεδρίαση, αφού ο τίτλος αναμένεται να αυξήσει στάθμιση στον δείκτη FTSE All World…Ομως από την άλλη πλευρά σήμερα είναι και η τελευταία ημέρα, για όσους πρέπει να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις… ΚΙ αυτό γιατί ο τίτλος της ΕΤΕ εξέρχεται από τον δείκτη EuroStox 600, με το σύνολο των αναλυτών να εκτιμά ότι σε αυτό το ιδιότυπο rebalancing της Εθνικής, οι πωλητές θα έχουν “το πάνω χέρι”.

ΚΡΑΤΟΣ: Στον προϋπολογισμό του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Ταμείου της χώρας, το ΙΚΑ, καταγράφεται μείωση κατά 28,2% στην κρατική επιχορήγηση, καθώς το επόμενο έτος υπολογίζεται ότι δεν θα υπερβεί τα 3,18 δισ. ευρώ, μαζί με ταμεία που απορροφήθηκαν από το ΙΚΑ, ενώ το 2015 ανήλθε στα 4,28 δισ. ευρώ.

“ΛΑΜΠΡΟΤΑΤΑ”: Τα τρία μεγαλύτερα ταμεία κύριας ασφάλισης, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ που θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυλώνα του υπό διαμόρφωση υπερ-φορέα κύριας ασφάλισης θα παρουσιάσουν εντός του 2016 έλλειμμα που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Άλλο πάλι ετούτο… Κέρδη 16.500 ευρώ σε 24ώρες… (http://mikrometoxos.gr/%CE%BC%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%B7-16-500/)

ΝΑ σημειωθεί ότι η μτχ της ΕΧΑΕ κινήθηκε χωρίς να δει “Μείον”, ενώ σημαντική βοήθεια της προσέφερε η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Goldman Sachs αύξησε την έμμεση συμμετοχή της στο 6,33%. Προχθές η μετοχή-βαρόμετρο είχε ενισχυθεί κατά 9,09%, παρόλα αυτά χθες συνέχισε εξ ίσου δυναμικά και με αυξημένους όγκους που δεν μπόρεσαν να την επηρεάσουν. Τεχνικά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ελαφρώς υψηλότερα εντοπίζεται η αντίσταση – “ανάχωμα” των 5,34 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας θα δώσει κίνηση προς τα 5,50 και 5,80 ευρώ.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ εντύπωση προκαλεί και πάλι η μτχ της Alpha που συμπλήρωσε (7) συνεδριάσεις σερί χωρίς μείον στη τιμή της και με +35%…

ΟΙ επιχειρήσεις είδαν τις καταθέσεις τους να υποχωρούν στα 51 δισ. το 2014 από 72 δισ. το 2011 ενώ, πάνω από τις μισές καταθέσεις είναι πλέον τοποθετημένες στο εξωτερικό (ήτοι το 58,1% το 2014).

ΟΤΕ+ΟΠΑΠ: Τόσο η μετοχή του ΟΠΑΠ (+7,59%), όσο και αυτή του ΟΤΕ (+5,66%), χθες κυνήγησαν τιμές σημαντικά υψηλότερες, πιθανότατα και για την δημιουργία ανοδικού “μαξιλαριού”. Καθώς η επικείμενη αύξηση των σταθμίσεων για τις Τραπεζικές μετοχές, που συνεπάγεται μείωση για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δεν αποκλείεται να φέρει σήμερα βραχυπρόθεσμες πιέσεις για τους δύο τίτλους.

ΠΕΡΑΝ από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, όμως έχει συμβεί και κάτι άλλο, οι επιχειρήσεις έχουν καταθέσει τα διαθέσιμά τους στο εξωτερικό.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Επόμενη σημαντική αντίσταση, όπως αποδεικνύεται, για την Πειραιώς (+5,65%), παραμένει η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 0,30 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 0,40 ευρώ. Το “stop” για τους “long” έχει ανέβει στα 0,2790 ευρώ. Το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 0,2990 ευρώ, όπου και τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ: Πάντως των επιχειρήσεων σημειώνει αύξηση την περίοδο της κρίσης. Το 2013 εμφανίζεται το έτος με το καλύτερο επίπεδο ρευστότητας, τάση που δε φαίνεται ωστόσο να διατηρείται το 2014. Ο δείκτης καταθέσεις προς χρέος – αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα – ενισχύθηκε από 0,37 μονάδες το 2007 σε 0,43 το 2014, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται το 2013 (0,54).

ΣTH βελτίωση του κλίματος στο ΧΑΑ συμβάλλουν οι πληροφορίες για επιτυχή ολοκλήρωση των ΑΜΚ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής, καθώς και η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, που έχουν ήδη υπερβεί ή προσεγγίζουν τις τιμές των ΑΜΚ.

ΤΟ αγοραστικό ενδιαφέρον και η συναλλακτική κίνηση αυξάνονται, οι δείκτες κινούνται δυναμικά ανοδικά, οι τραπεζικές μετοχές ανακτούν σταδιακά – έστω μικρό – μέρος από το απολεσθέν έδαφος.

ΤΗΝ περίοδο της κρίσης οι επιχειρήσεις περιόρισαν την έκθεσή τους σε δανεισμό, καθώς το συνολικό τους χρέος από 58 δισ. το 2000 ανήλθε σε 156 δισ. το 2009 για να υποχωρήσει σε 119 δισ. το 2014.

ΥΠΟΛΟΙΠΟΝ 2015: Απομένουν 7,5 συνεδριάσεις ως το τέλος του έτους και οι επενδυτές τοποθετούνται στην Αγορά ενόψει μιας πολύ ενδιαφέρουσας χρονιάς που ακολουθεί. Το πρώτο δίμηνο του νέου έτους θα καθορίσει την πορεία του ΧΑΑ για τον επόμενο χρόνο. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων και την υπογραφή της σύμβασης για τα Αεροδρόμια, το μεγάλο “στοίχημα” για την Κυβέρνηση, αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα…

ΦΑΝΕΡΑ υποτιμημένες αρκετές μετοχές από τον χώρο της μικρομεσαίας κεφαλαιοπολίησης ειδικώτερα… Μία εξ αυτών την κάλυψε εν ολίγοις ο “μμ” χθες… ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Αποτιμάται 6,84 εκατ ευρώ με την τιμή της μετοχής του στο 0,3710 ευρώ και στο -38,17% από την αρχή της χρονιάς. Τα ίδια κεφάλαια-καθαρή θέση του ομίλου στις 30.9.2015 ανέρχονταν σε 64,2 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός της σε 31,2 εκατ περίπου και τα ταμειακά διαθέσιμά του σε 8,5 εκατ. ευρώ.Εξακολουθεί να καίει χρήμα, με τις ταμειακές λειτουργικές ροές του να πλησιάζουν τα 10 εκατ. στο 9μηνο. Απασχολεί 187 άτομα προσωπικό από τα 183 στο 2014. Σχεδόν τριπλασίασε τα Ebitda του από 0,86 σε 2,24 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης δανειακής μόχλευσης στο 0,35 (υγιής) και η σχέση P/bv στο 0,107 (κάτι παραπάνω από αστεία)

ΧΑΑ-ΣΧΟΛΙΑ: Κάλλιστα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η χθεσινή συνεδρίαση διέψευσε σε σημαντικό βαθμό τις πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι οποίοι θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο την κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στο Τραπεζικό ταμπλό και συνέχιση του επιλεκτικού ενδιαφέροντος στις μετοχές του μη Τραπεζικού 25αρη και σε λίγους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

“ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ” όσοι έχουν τοποθετηθεί στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ γιατί η μετοχή της δεν ακολουθεί πορεία ανάλογη της θυγατρικής της… Με βάση τώρα το report της Eurobank στις 15/12/2015 που δίνει τιμή στόχο για την ΤΕΝΕΡΓΑ τα 3,50 ευρώ, η αγορά αναρωτιέται ποια είναι η δίκαιη τιμή για την ΓΕΚ που είναι o μεγαλομέτοχος της ΤΕΝΕΡΓΑ. Εδώ έρχεται να μας διαφωτίσει ένα report του Citigroup που συμφωνεί με την Eurobank ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ αξίζει 3,50 ευρώ και βάση αυτού δίνει ΤΙΜΗ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΚ ΣΤΑ 3,30 ΕΥΡΩ.Το απίστευτο είναι ότι επειδή πέρσι η ΤΕΝΕΡΓΑ έπαιζε στα 2,30 ευρώ όταν βγήκε το report, ΜΕ ΑΠΟΤΙΜHMENH ΤΗΝ ΤΕΝΕΡΓΑ ΣΤΑ 2,30 ΕΥΡΩ Η ΔΙΚΑΙΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΚ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 2,80 ΕΥΡΩ. Η συνέχεια επί της οθόνης…

ΩΡΑΙΑ ημέρα η χθεσινή για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων αξιόλογων κερδών…

 

  • Με την υπογραφή του Μικρομέτοχου