ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”…

Αlpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, απέσπασαν το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, με τον τζίρο να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, εικόνα που πιθανότατα θα συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Να σημειωθεί ότι και οι τρεις, παραπάνω, τίτλοι (πλήν φυσικά της ΕΤΕ), ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

ΑΤΤΙΚΗΣ: Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας κόντρα σε… Θεούς και δαίμονες, τότε της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια…
Βραχυπρόθεσμα θα εξακολουθούμε να βλέπουμε άνοδο και τζίρους στις τράπεζες και πτώση στον FTSE 25, καθώς οι διαχειριστές μεταφέρουν μέρος των επενδυτικών τους θέσεων από τον FTSE 25 στις τράπεζες λόγω των rebalancing στους δείκτες.

Γενικός Δείκτης: Κατόρθωσε την επανείσοδο στην ζώνη 590 – 605, την οποία αν υπερκεράσει μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 640 – 650 μονάδες, με το “stop” για τους “short” να έχει κατέβει στις 653 μονάδες. Αντίθετα, σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος, μία διάσπαση του 577 θα μπορούσε και πάλι να βάλει σε δοκιμασία τα πρόσφατα χαμηλά.

ΔΗΛΩΣΗ: “Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης ήταν προϋπόθεση για το κλείσιμό της” επισημαίνει ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

ΕΛΒΑΛ: Αποτελεί ντροπή για τον θεσμό, για τις αρμόδιες υπηρεσίες κλπ κλπ να υπάρχουν παραθυράκια που να επιτρέπουν τέτοια εγκλήματα να διαπράττωνται είς βάρος κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής…

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρκετοί, αν την βρουν και σήμερα αρκετά στο μείον (ή ακόμη και λίγο στο μείον…) θα τοποθετηθούν.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ συννενόηση και συντονισμός στην ΔΕΗ, αν θέλουν να βρεθεί κάποια άκρη. Χθες η νέα είδηση έτυχε αρνητικότατης υποδοχής από την Αγορά, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως η απόφαση της Κυβέρνησης να απορροφήσει το ΑΔΜΗΕ από την περιουσία της ΔΕΗ, επιδρά αρνητικά στον τίτλο μιας αφού ουσιαστικά χάνει ένα σημαντικό asset της, ενώ δεν αποκλείουν δικαστικές διαμάχες στο μέλλον. Ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,60 ευρώ (-9,77%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με απώλειες 4,01%

Η xθεσινή είσοδος του FTSE25, στην ζώνη 172 – 174, αφήνει ελπίδες για θετική αναμέτρηση και “retest” των 178 μονάδων. “Daily position is short” με “stop” τις 198 μονάδες (Ηλ.Ζαχ. Fast F.S.)

Θεωρείται πιθανότατο και μπορεί να ειπωθεί ότι για το ορατό μέλλον η δίκαιη αξία των τραπεζών είναι οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου. Με θετικά νέα θα ανακάμψουν πάνω από τις τιμές των ΑΜΚ, με αρνητικά νέα θα υποχωρήσουν χαμηλότερα των τιμών των ΑΜΚ.

Ισχυρή άνοδος σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω του rebalancing στους δείκτες MSCI και FTSE με εισροές στις τράπεζες και ρευστοποιήσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.

ΚAMENH ΓΗ: “Eντυπωσιακά πράγματα” στην ημερήσια κίνηση της Audiovisual. Παρά το γεγονός ότι ο τίτλος ξεκίνησε με “ανοδικές” διαθέσεις και αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,049 ευρώ (+16,67%), το κλείσιμο τον βρήκε, με αυξημένες συναλλαγές, στα 0,031 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 26,19% και σε νέο ιστορικό χαμηλό(!). Με την κφση στα 1,45 εκατ. ευρώ.

ΛΗΞΗ Παραγώγων: To 173 του 25άρη δοκιμάζεται για δεύτερη φορά με το επίπεδο να είναι και το stop στο short σε ώρα με επόμενο στόχο το 178. Το 169 κοντινή σημαντική μας στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι το 165. Ο τραπεζικός είναι εκείνος που δίνει την τάση στην παρούσα με την ΑΛΦΑ και την EUROBANK να είναι ήδη ανοδικές.

Μεγάλες αναταράξεις στο ταμπλό του χρηματιστηρίου προκάλεσε το πρόσφατο rebalancing. Ίσως είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιος λόγος για αλλαγή στις σταθμίσεις των δεικτών FTSE. Ίσως όμως να είναι και η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες τεράστιες μεταβολές στη βαρύτητα μετοχών. Από μηδενική βαρύτητα, τραπεζικές μετοχές αύξησαν έως και πάνω από δέκα φορές τη βαρύτητά τους. Πότε άλλοτε είδαμε τις τραπεζικές μετοχές να μηδενίζουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό; Ίσως γι΄αυτό ένα rebalancing ταλαιπωρεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά μερικές μετοχές στο ταμπλό.

Νηοπομπή πωλήσεων και χθες στα τραπεζικά χαρτιά αλλά εξ ίσου εντυπωσιακή ήταν η αντίστοιχη των αγορών. Με την αξία συναλλαγών στον κλάδο να αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ όταν για όλα τα υπόλοιπα χαρτιά περίσσεψαν 26 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 17 εκατ. αφορούσαν ΟΤΕ,ΟΠΑΠ,ΔΕΗ και ΜΠΕΛΑ…

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 7,93 από 11,4 ευρώ δίνει η Credit Suisse σε έκθεσή της. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση “outperform” για την εισηγμένη.

ΞΕΝΗ με κάθε λογική, ακόμη κι αυτή του παραλόγου, η πραγματοποίηση συναλλαγών στα Warrants που δεν έχουν καμμία αξία, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσουν. Με διακύμανση 100% χθες το warrant της ΑΛΦΑ, σκέτες αστειότητες, εξωφρενικές εικόνες…

ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν τον δείκτη βραχυπρόθεσμα ενώ το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων παραμένουν πτωτικοί. Σε πρώτη φάση η αγορά χρειάζεται να κατοχυρώσει τις 600 μονάδες σε κλείσιμο για να αναιρέσει την έντονη πτωτική της τάση σε μεγάλο διάγραμμα. Θυμίζουμε πως την Παρασκευή έχουμε λήξη συμβολαίων.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 575,98 (-0,40%) και 590,77 μονάδες (+2,11%), μετά τις 2μμ μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 5μμ βρέθηκε στις 587,06 (+1,51%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 590,26 μονάδες με κέρδη 2,07%. Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 175,7 εκατ. από τα οποία τα 11,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΕΕ).

ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ οι επενδυτές εκείνοι που αναπολώντας το παλαιό ΧΑΑ εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα το ξαναζήσουν. Ο θεσμός έχει (ξ)ευτελισθεί μέχρις εκεί που δεν παίρνει. Και δεν μπορεί να επανέλθει. Απλά, θα υπάρχει…

Στις τράπεζες η συμπεριφορά των μετοχών ήταν αναμενόμενη. Η Εθνική με την εισαγωγή των νέων μετοχών – πλέον έχει 9,147 δισ. μετοχές – άφησε ανεκτέλεστες εντολές 38,8 εκατ. τεμάχια αλλά σήμερα μάλλον ολοκληρώνονται οι πιέσεις και η τιμή θα γυρίσει. Η Alpha bank ήδη υπεραποδίδει έναντι του κλάδου, βρίσκεται αρκετά πάνω από την τιμή της αύξησης και γενικώς δείχνει καλή συμπεριφορά ενώ και Eurobank και Πειραιώς αντιδρούν πλέον ανοδικά λόγω rebalancing.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Τεχνικά και με βάση τα απόλυτα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε κάποιες θετικές ενδείξεις. Καθώς ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε επανείσοδο στην ζώνη 590 – 605, την οποία αν την υπερκεράσει μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 640 – 650 μονάδες, με το “stop” για τους “short” να έχει κατέβει στις 653 μονάδες.

ΤΙΤΚ: Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για την κοινή μετοχή του Τιτάνα, στα 19,00 από 23,00 ευρώ δίνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank. Επίσης, ο διεθνής οίκος υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή σε “hold” από “buy”.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ακόμα και τώρα αξίες στο ΧΑ, που αξίζει να εμπιστευθεί ο επενδυτής. Υπάρχουν παρόμοιες αξίες στον 25άρη για το 2016 και σας τις παρουσιάζει, βάζοντας βεβαίως δύο πολύ δύσκολα φίλτρα και μία παραδοχή: 1ον) Πρέπει το P/BV να είναι μικρότερο του 1. 2ον) Η εταιρεία, να παράγει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (με βάση το εννεάμηνο του 2015) 3ον) Και να υπάρχει η παραδοχή, ότι η εταιρεία έχει θετικές προοπτικές για το 2016. Από τις 21 εταιρείες του 25άρη, μόνον τέσσερις (4) πληρούν τα κριτήρια 1 και 2! Βάζοντας και το 3, μένουν μόνον τρεις (3)! Πρόκειται για τις εταιρείες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

ΦΟΛΙ: Παρά την είδηση της εμφάνισης του προέδρου της Fosun και της επαναδιαπραγμάτευσης της μετοχής της και σήμερα ήταν εμφανέστατη η παρουσία πωλητή (είχε εντοπιστεί εγκαίρως από την στήλη) στον τίτλο της Folli Follie Group (+0,60%), η οποία “δήλωσε” αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης από τα χαμηλά 30 μηνών, που σημείωσε στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.

Χρηματοδότηση: Η αντίστοιχη των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, κατά τον μήνα Νοέμβριο, επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, τον Νοέμβριο το ELA για τις ελληνικές τράπεζες υποχώρησε στα 77,48 δισ. ευρώ, έναντι 82,78 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα Οκτώβριο.

ΨΕΚΑΣΜΟΣ: Πάει και τελείωσε… ψεκασμένοι για τα καλά είναι οι άνθρωποι. Αλλιώς δεν εξηγούνται πολλά από αυτά που βλέπουμε να γίνονται και να λέγονται καθημερινά…

ΩΡΑΙΟΙ οι άνθρωποι, πολύ ωραίοι… (επανάληψη): Έχουν ανοίξει την κερκόπορτα και δεν τους καίγεται καρφάκι αν τα λαμογίστικα συμφέροντα επιπίπτουν επί των κεφαλ(αι)ών των καλόπιστων επενδυτών του ΧΑΑ. Ή να γράφουμε τα πράγματα με το όνομά τους ή να πάμε σπίτια μας…

  • Με την πέννα του Mικρομέτοχου