ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”…

AΛΦΑ: Σε μείωση της τιμής στόχου για την μετοχή της προχώρησε η HSBC, διατηρώντας αμετάβλητη την Σύσταση. Συγκεκριμένα, η τιμή μειώνεται στο 0,50 ευρώ και η σύσταση “ΑΓΟΡΑ”. Τονίζει ότι βλέπει αξία στην τράπεζα, παρά την συντηρητική στάση που υιοθετεί (περιθώριο ανόδου 115%).

 

 • ΑΤΤΙΚΗΣ: Η μετοχή διαπραγματευόταν σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή της αμκ (0,30 ευρώ) και πλέον με τις θετικές εξελίξεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί “κόντρα κίνηση” στο ταμπλό!

 

BΙΟΤΕΡ: Αρνητική καθαρή θέση 31 εκατ. ευρώ περίπου!! Δανεισμός 115,2 εκατ. ευρώ… Άνοδος 73% την εβδομάδα που έληξε, στην 1η θέση. Οι αρμόδιοι…; Ούτε φωνή ούτε ακρόαση… Το… Κρείττον του λαλείν το σιγάν, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

ΓΙΑ να το θέσουμε απλά… Τα senior bond στην διαδικασία LME της ΕΤΕ ΒΑΝΚ αντηλλάγησαν στο 100% της ονομαστικής αξίας με μετοχές. Τα υβριδικά όμως υπέστησαν μεγάλο “κούρεμα”. Οι προνομιούχες μετοχές είναι χαμηλότερης διαβάθμισης από τα υβριδικά κεφάλαια άρα δεν μπορούσαν να μην κουρευτούν παρά σε πολύ υψηλό ποσοστό, δηλαδή 70%.

ΔΕΝ υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες για τους δανειολήπτες των ελληνικών τραπεζών που για πλείστους λόγους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.
 • ΔΟΜΙΚΗ Κρήτης: Ζημίες 9μήνου 1,07 εκατ. από +0,22 εκατ., κύκλος εργασιών 5,52 εκατ. από 9,2 εκατ., αρνητικά ebitda 193 χιλ.από +1,47 εκατ., δανεισμός 6,6 εκατ., καθαρή θέση 9,05 εκατ.  Δεν πήραν αμοιβές τα μέλη του δ.σ.
ΕΘΝΙΚΗ: Ντεμπούτο σήμερα Δευτέρα για τις νέες μετοχές της αμκ. Και από την στήλη μία ευχή,… να είναι καλοτάξιδες. Θα βρούν τον κανονικό τους δρόμο…
 • ΕΛΛΑΔΟΣ: Εντός, εκτός και επί τ’αυτά η πορεία της… ‘Οπως φαίνεται η μετοχή επιμένει πλαγιοκαθοδικά, σε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 10,00 ευρώ (κλείσιμο 2/11) και την έχει φέρει στα 8,80 ευρώ στην αποτίμησητων… 175 εκατ. ευρώ. Και μη χειρότερα..
 • ΕΚΤΙΜΗΣΗ – ΑΠΟΨΗ: Το αν είναι ακριβή ή φθηνή μια αγορά στο σύνολο της κρίνεται από μια σειρά από αντικειμενικές αριθμητικές παραδοχές****.

 

Ζητούμενο υπ.αρ.1 για τα Ξένα Κεφάλαια που επένδυσαν στις Συστημικές Τράπεζες δεν είναι πάρα τα NPLs και πως αυτά θα μεταφραστούν σε κέρδη. Τα μεγάλα κέρδη θα βγουν από την διαχείριση των προβληματικών δανείων.
 • Δεν αγάπησαν ξαφνικά το τραπεζικό σύστημα οι ξένοι επενδυτές απλά προβλέπουν ότι θα βγουν κέρδη που θα αυξήσουν την χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών, ενώ θα βγουν και ακόμη περισσότερα κέρδη από την διαχείριση των NPLs. H Ελλάδα εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε μια χώρα ακραίας κερδοσκοπίας των NPLs, δηλαδή της αδυναμίας μεγάλου αριθμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. 

 

****Η πιο συνηθισμένη μορφή δείκτη που χρησιμοποιείται στην σύγκριση των αγορών είναι η σχέση της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης με το ΑΕΠ. Το πλεονέκτημα αυτού του δείκτη είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συγκριτικά με το παρελθόν της ίδιας αγοράς αλλά και με άλλες αγορές που έχουν κοινά χαρακτηριστικά οικονομικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μια ιδιομορφία καθώς είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομία η οποία λειτουργεί με ένα νόμισμα ανεπτυγμένων κρατών.
 • Η ελληνική αγορά μετά την επανέναρξη των συναλλαγών τον Αύγουστο διαπραγματεύεται στο 20% του ΑΕΠ, ποσοστό χαμηλό αλλά όχι ιστορικά χαμηλό. Η ιστορική χαμηλή τιμή βρίσκεται στις 5 Ιουνίου του 2012 όταν ο δείκτης έγραψε 10,2% αντανακλώντας το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

 

Θεωρείται δεδομένο ότι τα μεγάλα κέρδη θα βγουν από την διαχείριση των προβληματικών δανείων. Δεν αγάπησαν ξαφνικά το τραπεζικό σύστημα οι ξένοι επενδυτές. Απλά προβλέπουν ότι θα βγουν κέρδη που θα αυξήσουν την χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών, ενώ ακόμη περισσότερα κέρδη θα προκύψουν από την διαχείριση των NPLs.
ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Με την υπ’ αριθµ. 3389/2014 απόφαση του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία κοινοποιήθηκε στην Eταιρία µας σχετικά µε αγωγές των µετόχων της Εταιρίας TELEDOME AE κατά της IΝΤΡΑΚΟΜ AE ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ αναγνωρίσθηκε απαίτηση ύψους € 41 εκατ. Ακολούθως µετά από διαδικασία ασφαλιστικών µέτρων δόθηκαν στους ενάγοντες εγγυήσεις µέχρι του ανωτέρου ποσού (εγγυητικές επιστολές). Η Εταιρία άσκησε έφεση στις 30/09/2014 κατά της απόφασης αυτής η οποία συζητήθηκε την 01.10.2015, οπότε και αναµένεται πλέον η έκδοση της οικείας δικαστικής απόφασης.
 • Την 10.2.2015 επιδόθηκε στην Εταιρία αγωγή σε συνέχεια, των ως άνω, προηγούµενων αγωγών µε την οποία διεκδικούν οι βασικοί µέτοχοι της Εταιρίας TELEDOME A.E. εκ νέου την άρση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες µέχρι του ποσού των € 13 εκατ. περίπου. Έχει δε προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Πολυµελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 14.12.2017.

 

ΚΑΝΟΝΙΚΑ έπρεπε να έχουν φάει τουλάχιστον 5 χρόνια κόκκινη κάρτα από το ταμπλό οι τραπεζικές μετοχές. Και λίγα γράφουμε, αλλά λόγω Χριστουγέννων και εορτών, μας… έπιασε η καλωσύνη… Δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα τέτοια εγκλήματα, πόσο μάλλον να επιβραβεύονται προβιβαζόμενες στις πρώτες θέσεις, με τις υπόλοιπες… από εξώστη και πέρα. Απίστευτα πράγματα.

 

ΛΑΒΙΦΑΡΜ: Αισίως τα αρνητικά ίδια κεφάλαια έφτασαν τα 32,6 εκατ. ευρώ, αλλά οι αμοιβές των δ/ντικών στελεχών και μελών του δ.σ. στο 9μηνο ξεπέρασαν τα 1,7 εκατ. ευρώ. Πως τώρα επιτρέπεται σε μία εταιρεία με αρνητικά ίδια κεφάλαια δεκάδων εκατ. ευρώ, με καθαρό δανεισμό της τάξης των 107 εκατ. ευρώ να την χρεώνουν κάθε χρόνο με 2,5 αλλά και με 3 και 4 εκατ ευρώ οι επικεφαλής της και οι… αρμόδιοι να σφυρίζουν κλέφτικα, τι να σας πούμε;;
ΜΕ την “ευγενική χορηγία” των τριών τίτλων της Alpha Bank, της Eurobank και του ΟΤΕ, όπου πλέον μετά τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις ελέγχουν το 42%, ο Γενικός Δείκτης “απέδρασε” μέσα από την επικίνδυνη ζώνη στήριξης των 560 με 550 μονάδων (Απ.Μάνθος).
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Οι τιμές που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι ίσως χειρότερες και από μια συγκέντρωση ιδρυτικού κεφαλαίου. Και τούτο διότι στοιχεία όπως η φήμη και πελατεία ή μερίδια αγοράς και δίκτυα έχουν κάποιο κόστος αντικατάστασης ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αρνητικά. Αυτά τα στοιχεία αποτιμήθηκαν μηδέν, ή ακόμα χειρότερα υπό το μηδέν.
Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση των 8.911.608.218 νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με ιδιωτική τοποθέτηση, δημόσια προσφορά και μετατροπή των προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας σε κοινές μετοχές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που την περιμένουν με αδημονία
ΟΣΟΝ αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διάθεσή του να ξεφύγει από τις 170 μονάδες, ή όχι, θα ανάψει την ένδειξη για την φορά της τάσης.
 • ΟΙ αναδιαρθρώσεις των δεικτών ξύπνησαν για τα καλά το ΧΑΑ που μετά από αρκετό καιρό είδε ξανά καθαρούς τζίρους άνω των 100 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση.

 

ΠΕΙΡ: Σε μείωση της τιμής στόχου για την μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η HSBC, διατηρώντας αμετάβλητη την Σύσταση. Συγκεκριμένα, η τιμή για την μειώνεται στο 0,50 ευρώ και η σύσταση “ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ”(περιθώριο ανόδου 120%)
 • ΠΕΙΡ: Το ΧΑ ανακοίνωσε την αλλαγή στους συντελεστές στάθμισης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε 74% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς Μετοχών στους οποίους η εταιρεία συμμετέχει. Οι νέοι συντελεστές στάθμισης θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2015.

 

Ρευστότητα: Θα παραμείνει είδος εν εξαφανίσει και στα χρόνια που έρχονται… Κάθε πέρυσι και καλύτερα…
Συνεχίστηκε και την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 – για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση – η πτώση των προθεσμιακών τιμών του πετρελαίου, η οποία τρομάζει τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδος οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κατέγραψαν απώλειες περίπου 12%.
 • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά,η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον ΓΔ, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 4,82%. Αντίθετα, ο “μοχλευμένος” Τραπεζικός δείκτης, σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 12,29%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 30% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 94,6%.

 

ΤΟ “σαράκι”, όμως, της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς είναι, για ακόμα μια φορά, η “άνυδρη” κατάστασή της…Καθώς η έλλειψη εισόδου “νέου χρήματος” ωθεί τους Θεσμικούς επενδυτές στις όποιες αλλαγές των δεικτών να “τραυματίζουν” τις μετοχικές αξίες, ανακυκλώνοντας ουσιαστικά το ίδιο χρήμα. Έτσι όταν μειώνεται η στάθμιση μιας εταιρείας, για παράδειγμα στον Γενικό Δείκτη, θα πρέπει να βγουν αναγκαστικές πωλήσεις…
 • ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αν το τελικό ποσό που θα συγκεντρωθεί υπερβαίνει τα 630 εκατ. τότε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε θέση να μη ζητήσει την εκπλήρωση του δυσμενούς σεναρίου, καθώς ο Core Tier 1 θα υπερβαίνει το 10%.

 

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει deal εντός Δεκεμβρίου για την θυγατρική της Eurobank ασφαλιστική εταιρεία Eurolife. Το τίμημα εκτιμάται περί τα 300 εκατ που σημαίνει καθαρό κεφαλαιακό κέρδος για την Eurobank μεταξύ 120-140 εκατ ευρώ. Οι προσφορές θα υποβληθούν στις 18/12
ΦΡΙΓΟ: Δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην εν εξελίξει πλαγιοκαθοδική κίνηση της Frigoglass (-7,34%), που έχει ξεκινήσει από τα 2,19 ευρώ (κλείσιμο 1/12). Επόμενες στηρίξεις στα 1,5100 και 1,4100 – 1,3800 ευρώ, ενώ χαμηλότερα από εκεί ο τίτλος πέφτει σε “Σκοτοδίνη”! (Ηλ.Ζαχ.)
ΧΑΡΑΚΕΣ: Οι πιο έτοιμοι σχηματισμοί για μία αντίδραση είναι της ΑΛΦΑ και της ΕΥΡΩΒ. Η ΑΛΦΑ έχει στήριξη στα 2,10 και 2,05, ενώ μία πρώτη κίνηση μέχρι τα 2,50 έχει πιθανότητες, με ενδιάμεση τα 2,25 ευρώ (Ηλ.Ζαχ.)
 • ΧΠΑ: Σημαντική αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων,καθώς εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων εν όψει επερχόμενου triple witching Δεκεμβρίου (την Παρασκευή 18/12). Ενώ μικρή επιστροφή πωλητών, σε κοντινές λήξεις, σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 3ετες 8,56%, 5ετες 8,28% και 10ετες 8,47%.

 

Ψίχουλα μοίρασαν στους επενδυτές της ΑΕΓΕΤ Ηρακλής τα  γαλλάκια της συμφοράς. Τους έδωσαν αυτή την δυνατότητα οι διάνοιες του ΧΑΑ. Ή να γράφουμε τα πράγματα με το όνομά τους ή να πάμε σπίτια μας…
ΩΡΑΙΟΙ οι άνθρωποι, πολύ ωραίοι… Έχουν ανοίξει την κερκόπορτα και δεν τους καίγεται καρφάκι αν τα λαμογίστικα συμφέροντα επιπίπτουν επί των κεφαλ(αι)ών των καλόπιστων επενδυτών του ΧΑΑ. Ή να γράφουμε τα πράγματα με το όνομά τους ή να πάμε σπίτια μας…
Με την πέννα του Mικρομέτοχου