ΧΑΑ: Αν + Αν = Αν... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΧΑΑ: Αν + Αν = Αν…

03.01.2016 00:31
  • Greek Market WEEKLY Overview 
 ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
H χρονιά έκλεισε με σημαντικά κέρδη στην συνεδρίαση της Παρασκευής με τον ΓΔ να καταφέρνει να δίνει αγοραστικό σήμα στο auction, χωρίς να συμβαίνει το ίδιο και στον f25 που χρειάζεται κατοχύρωση των 184 μονάδων. Οι επιλογές μας τελείωσαν το έτος με απώλειες 3,15% υπερτερώντας του ΓΔ κατά 20,44% μιας και έκλεισε το 2015 με απώλειες 23,58%.
Πρωταθλητής στις επιλογές ο τίτλος της ΜΟΗ που τερμάτισε με κέρδη 53% ενώ στον αντίποδα ο τίτλος της ΑΛΦΑ έχασε το 89% της αξίας του με τον τραπεζικό κλάδο 94%. Πλέον οι 665-685 μονάδες είναι η κύρια αντίσταση μας στον δείκτη και πιθανό επίπεδο που μπορεί να δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα.
 Σχετική εικόνα

Οι 600-610 μονάδες είναι κοντινή μας στήριξη στην παρούσα.

Από τα διαγράμματα μας έχουν ξεχωρίσει αυτά του ΟΤΕ της ΜΠΕΛΑ και του ΜΟΗ μιας και τα τρία γραφήματα μεσοπρόθεσμα έχουν καταφέρει να έχουν ανοδικότητα. Δυστυχώς ακόμα κοιτάμε το πολιτικό σκηνικό, αν και δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει με την κυβέρνηση να έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο δίμηνο αν θέλει να περάσει τον κάβο της αξιολόγησης.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων όλα δείχνουν ότι η κατάσταση πάει να στρώσει μιας και αεροδρόμια και Αστέρας προχώρησαν σε υπογραφές ενώ μένουν τα λιμάνια, η Δεσφα, το ΑΔΜΗΕ αλλά και το Ελληνικό. Από την άλλη το ασφαλιστικό είναι και η πιο δύσκολη εξίσωση μιας και μπορεί να δημιουργήσει πολιτικό θέμα έχοντας παρόλα αυτά πολιτικές δυνάμεις που περιμένουν αν χρειαστεί “βοήθεια”.
Το 2016 ακολουθεί ίσως την πιο δύσκολη χρονιά τα τελευταία 6 χρόνια της κρίσης μιας και τα CC έκαναν σημαντική ζημιά στο επιχειρήσεις. Οι τράπεζες πλέον ανακεφαλαιοποιημένες μένει να μπορέσουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών αν θέλουν να φέρουν πίσω μέρος των καταθέσεων τους. Η ΕΚΤ θα είναι αυτή που πρώτη θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, μιας το επόμενο διάστημα μπορεί να κάνει δεκτά τα Ελληνικά ομόλογα αλλά και να επιτρέψει την συμμετοχή στο QE αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση. Αυτό θα είναι σημείο καμπής για την εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία.
Όλα δείχνουν πως το περιουσιολόγιο θα ισχύσει με την καινούργια χρονιά και πλέον όλοι θα δηλώνουν κινητή και ακίνητη περιουσία στην εφορία και πλέον το πόθεν έσχες είναι γεγονός και για το σύνολο των φορολογουμένων. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να κτυπήσει κομμάτι της φοροδιαφυγής στο μέλλον και να βοηθήσει σημαντικά τα έσοδα του κράτους στο μέλλον αρκεί να λειτουργήσει με σωστό τρόπο.
 Σχετική εικόνα
Τεχνικά η αγορά κατάφερε να σώσει το χαμηλό του καλοκαιριού στο 560 επίπεδο με ένα μηνιαίο κερί που έκλεισε στα υψηλά του. Πλέον το πτωτικό μας μεσοπρόθεσμο κανάλι έχει κατέβει στην περιοχή του 685 και είναι το επίπεδο εκείνο που αν καταφέρουμε να κατοχυρώσουμε σε μήνα μπορεί να μας δώσει ανοδική κίνηση μεσοπρόθεσμα. Η κίνηση του ΟΠΑΠ την Παρασκευή δείχνει πόσο ρηχή είναι η Ελληνική αγορά μιας και με μία μόνο συνεδρίαση έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 15,7%.
Στην ανάλυση μας μπορούμε να δούμε την εικόνα αρκετών τίτλων που έχουν ενδιαφέρον ενώ στο excel με μία ματιά βλέπουμε την θέση στον κάθε τίτλο. Πλέον ξεκινάει μία νέα χρονιά που έχει όλες τις πιθανότητες να είναι χρονιά αντιστροφής για την πολύπαθη Ελληνική οικονομία και χρηματαγορά. Μπορεί ακόμα να υπάρχει πολιτικό και παράλληλο ρίσκο χώρας που παρόλα αυτά είναι υπάρχει σε πολύ μικρότερο βαθμό από το πρόσφατο παρελθόν.
Καλώς ή κακώς η πρόβλεψη της κίνησης της οικονομίας και της αγοράς έχει πάντα μέσα την λέξη “αν” ειδικά σε ένα περιβάλλον όπως εξελίσσεται το Ελληνικό τα τελευταία χρόνια. Τα εχέγγυα υπάρχουν, παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δίμηνο που πρέπει να περάσει όσες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει αρκετά χρόνια ξέροντας πως αν δεν τα καταφέρει τότε η χώρα θα έχει σημαντικό πρόβλημα.
Η ψυχολογία είναι μεν στο ναδίρ, αλλά τα όποια θετικά νέα μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στο πιεσμένο ελατήριο των τελευταίων ετών. Η ΕΚΤ απλά περιμένει τις εσωτερικές εξελίξεις για να δέχεται Ελληνικά ομόλογα αλλά και να εντάξει την χώρα στην ποσοτική χαλάρωση, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πτώση των spreads με σκοπό να μπορέσει η χώρα να βγει σταδιακά στις αγορές.
Το χρηματιστήριο επειδή λειτουργεί πάντα προεξοφλητικά θα μας δείξει πρώτο τις μελλοντικές εξελίξεις και μέλημα του είναι να μπορέσει να μπει και πάλι στην ζώνη των 700 μονάδων, σε ένα επίπεδο που ουσιαστικά θα μας βάλει σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά και θα μας επιτρέψει να δούμε άσπρη περίοδο μετά από δύο χρόνια πτώσης – συσσώρευσης. Καλή Χρονιά
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017