ΧΑΑ: Ανέκτησε λίγο από το χαμένο έδαφος και αναμένει…

ΧΑΑ: Ανέκτησε λίγο από το χαμένο έδαφος και αναμένει…

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

CAPITAL.GR

Μετά από πέντε ημέρες πτώσης και μίας οριακής ανόδου, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρήκε τις δυνάμεις να εκδηλώσει μια ικανή ανοδική αντίδραση ώστε να επανέλθει ο γενικός δείκτης πάνω από τις 560 μονάδες.

ΧΑ: Ανέκτησε λίγο από το χαμένο έδαφος και αναμένει…

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 561,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 555-563 μονάδων ή από το +0,27% έως το +1,68%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,73 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 84,73 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 8,8 εκατ. τεμάχια μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,49%, στις 153,18 μονάδες, ενώ στο +2,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 627,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,58% στις 41,63 μονάδες.

Παρά τη σημερινή άνοδο, η εβδομάδα που μας πέρασε έκλεισε με απώλειες 1,74%, ενώ δεν έδωσε τα μηνύματα που ήθελαν ή αποζητούσαν οι επενδυτές μιας αγοράς που η ρηχότητα και η μεταβλητότητα της δεν επιτρέπουν τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά κινήσεις βήμα – βήμα. Αυτό είδαμε αυτήν την εβδομάδα, η οποία κινήθηκε στη βάση της ροής πληροφοριών από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Άλλωστε, η αίσθηση που έχει αγορά για τις εξελίξεις σε πολιτικό και δημοσιονομικό επίπεδο δείχνει να έχει πολλές ερμηνείες. Και αυτό διότι αν και η αξιολόγηση, βασικός και μείζον καταλύτης των χρηματιστηριακών εξελίξεων, δείχνει ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί, οι συνέπειες της κυοφορούμενης συμφωνίας στην πραγματική οικονομία μπορεί να αποτελέσουν το μεγάλο “αγκάθι” των αισιόδοξων.

Όπως αναφέρει και ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, το κλείσιμο της πρώτης φάσης της αξιολόγησης είναι μια αναγκαία συνθήκη για την βελτίωση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων αλλά όχι τόσο ικανό όσο αρχικά είχε αποδοθεί αφού η επιμήκυνση του χρόνου θα συντηρήσει την αβεβαιότητα, έστω και σε μικρότερο βαθμό.

Πλέον έχουν τιμολογηθεί προσδοκίες, η αύξηση των αποτιμήσεων και η πρόσφατη ανοδική κίνηση των τιμών των ομολόγων πατάει και με τα δύο πόδια στην αξιολόγηση. Από εκεί και πέρα σταδιακά αναπροσαρμόζονται τα μεγέθη των εκτιμήσεων της χρονιάς: Πόσο θα επηρεάσουν οι νέοι φόροι τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, τα πρατήρια, τα τυχερά παιχνίδια, τις πωλήσεις αυτοκινήτων, τις τραπεζικές συναλλαγές, τις πωλήσεις ποτών και καπνού, τις αποτιμήσεις των ακινήτων κλπ.

Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο όπου όλα θα γίνουν στην ώρα τους θα πρέπει να γίνουν παράλληλα οι κατάλληλες προσαρμογές στις νέες εκτιμήσεις κερδοφορίας των επιμέρους μετοχών στο βαθμό που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα. Και επειδή επηρεάζονται σχεδόν όλοι οι κλάδοι θα χρειαστεί  αυξημένη πειθαρχία στην διαχείριση της αισιοδοξίας.

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης κινήθηκε πλάγια σε σχετικά περιορισμένο εύρος με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή συρρίκνωση. Η περιοχή των 550 μονάδων διατηρήθηκε ανέπαφη αφήνοντας σε ισχύ τα αγοραστικά τεχνικά σήματα των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. Ωστόσο η συσσώρευση  έφερε οριακά πλέον τα επίπεδα του Γενικό Δείκτη με τα κομβικά σημεία τάσης του MΑCD με αποτέλεσμα σε δύο εβδομάδες να έχουν εμφανιστεί διαδοχικά σήματα αγορών και πωλήσεων.

Οι ταλαντωτές είναι αποφορτισμένοι από υπερτιμήσεις κινούμενοι σε σχετικά ουδέτερες ζώνες τιμών απεικονίζοντας εμφατικά την εικόνα ισορροπίας που επικρατεί στο ταμπλό τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο ΧΑ.  Συμπερασματικά η συσσώρευση είναι θετικό σημάδι για την συνέχεια.

Μετά από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ράλι τιμών ο Γενικός Δείκτης δείχνει αντοχές σε ότι αφορά την προστασία κάποιων επιπέδων, έχοντας καταφέρει να διαφύγει του μεσοχρόνιου καναλιού καθοδικής τάσης που ξεκινάει από τον Φεβρουάριο του 2014. Ενδεχομένως το ΧΑ βρίσκεται ενώπιον μιας νέας ανοδικής εκτόνωσης η οποία έχει σαν πρώτο στόχο τις 610 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, μετά από αρκετές εναλλαγές στην πρώτη θέση της ανόδου, οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank οδήγησαν την επαναφορά πάνω από τα επίπεδα των 560 μονάδων τελικά, καθώς έκλεισαν με κέρδη 4,82% και 4,23% αντίστοιχα. Με κέρδη 3,54% έκλεισε και η Ελλάκτωρ, ενώ η Λάμδα, αν και βρέθηκε πολύ υψηλότερα, έκλεισε τελικά στο +3,13%.

Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ, με τον τελευταίο μάλιστα να κλείνει μια μεγάλη μέρα σήμερα, καθώς υπογράφηκε η σύμβαση της μεταβίβασης του πλειοψηφικού του πακέτου στην Cosco. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Grivalia, ΓΕΚ Τέρνα και Folli Follie, ενώ το κλείσιμο της ΔΕΗ στο +0,69% απογοήτευσε, καθώς ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +2,41%.

Οριακή ήταν η μεταβολή και της Τιτάν, ενώ στο “κόκκινο” έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΕΕΕ και ΜΕΤΚΑ, με την Τέρνα Ενεργειακή να είναι αρνητική πρωταγωνίστρια με το -2,50%, στο οποίο έκλεισε.

Στον Mid Cap, η μέρα ήταν “αφιερωμένη” στη μετοχή της MIG, η οποία μετά το χθεσινό +10,58%, έκλεισε σήμερα στο +20,87%, διακινώντας μάλιστα πάνω από 7,6 εκατ. τεμάχια, περισσότερα από 22 μετοχές του “25άρη”. Άλμα 10,36% κατέγραψε και η Χαλκορ, στο +6,92% το Υγεία, ενώ άνω του +4% ήταν τα κέρδη σε Ιντρακατ και Αττικής.

* ,