Φόβοι για πολιτική εμπλοκή. Σπάνε(;) την ανακεφαλαιοποίηση…

http://www.sofokleousin.gr/archives/264457.html

Το μπαραζ δηλώσεων από Ντομπρόβσκις, Τσίπρα, Σουλτς, Μοσκοβισί και η διασύνδεση των θεμάτων αυξάνουν το ρίσκο. Επιχείρηση σωτηρίας από ΕΚΤ

Με τις πιέσεις να εντείνονται, τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται και την ανησυχία για ενδεχόμενη ρήξη της κυβέρνησης με τους θεσμούς να υποσκάπτει το εν γένει θετικό κλίμα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών , με τις αυξήσεις κεφαλαίου να μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία και το ΤΧΣ να μην διαθέτει ακόμα τα 10 δισ. του ESM.

Όπως επισήμανε το sofokleousin.gr από χθες το απόγευμα οι ημέρες μέχρι το τέλος του μήνα είναι υψηλού κινδύνου και πως η διασύνδεση των ανοιχτών μετώπων μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο αρνητικών ή και… θετικών εξελίξεων.

Το μπαράζ αντικρουόμενων δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους και παράγοντες της ΕΚΤ σε συνδυασμό με την παρέμβαση του ΔΝΤ έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαιτέρως εκρηκτικό και πολυπαραγωγικό τοπίο, το οποίο –όπως έχει επισημάνει κατ επανάληψη το sofokleousin.gr- μπορεί να βγάλει εκρήξεις.

Η κυβέρνηση πιέζεται και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παίζει ρόλο βαλβίδας εκτόνωσης της κοινωνικής έντασης, καθώς η πολιτική των δανειστών δεν αφήνει περιθώρια για τη χάραξη του παράλληλου δρόμου που έχει θέσει ως προμετωπίδα το κόμμα.

Η πλημμυρίδα δηλώσεων από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν και της ΕΕ και οι συμμαχίες Τσίπρα-Ολαντ-Σουλτς καθιστούν σαφές ότι το ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης έχει μετατραπεί σε πολιτικό.

Ετσι από τη μια πλευρά οι κκ Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις συνδέουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την αξιολόγηση και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας συσχετίζει τη χαλάρωση του προγράμματος με το προσφυγικό.

Πρόκειται για έναν γόρδιο δεσμό που είτε θα λυθεί πολιτικά, σε επίπεδο κορυφής, είτε θα οδηγήσει σε τεχνική εμπλοκή στο Eurogroup της Δευτέρας, σενάριο που θεωρείται το πλέον πιθανό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Υπό το φόβο της καραμπόλας στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας η ΕΚΤ και η SSM πιέζουν τώρα την DG Comp (Κομισιόν) να αποδεχθεί την κατάτμηση της ανακεφαλαιοποίησης σε δυο στάδια, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Δηλαδή την έναρξη της διαδικασίας book building από τις τράπεζες για τη συμμετοχή ιδιωτών, εφόσον ακόμα δεν έχουν γίνει προσβάσιμα τα 10 δισ. του ΤΧΣ-ESM- και εν συνεχεία μια νέα αμκ για την είσοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι ελιγμοί αυτοί αν και γίνονται υπό πέπλο άκρας μυστικότητας και δίδεται η αίσθηση ότι είναι απαίτηση των αγορών, εν τούτοις αποτελούν άρκως ανησυχητικ’η εξέλιξη την οποία διαβάζουν οι επενδυτές ως ένδειξη έλλειψης πολιτικής βούλησης και επαναφοράς του πολιτικού ρίσκου.

Αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν και νέες εκδοχές του σεναρίου επικείμενης ρήξης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το σκηνικό της έντασης

Μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν και του Eurogroup που ανάγουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ακολούθησε παρέμβαση- διάβημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, όπου δήλωσε ότι:

Δεν είναι δυνατόν να απαιτείτε από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς για την α’ κατοικία ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη για τους πρόσφυγες,

θέση που αποδέχθηκε ο Μάρτιν Σουλτς απαντώντας χαρακτηστικά:

Δίκαια τα αιτήματά σας θα τα μεταφέρω στις Βρυξέλλες.

Στο θέμα επενέβη όμως ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας:

Ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί απαρέγκλιτα και δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση λόγω του προσφυγικού, παρά μόνο οικονομική στήριξη κατά περίπτωση στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις όμως σκιαγραφούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη καραμπόλα θεμάτων, η διασύνδεση των οποίων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εμπλοκή.

Μπιλιάρδο με τα προβλήματα

Σε αυτή τη φάση τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι δανειστές φαίνεται ότι παίζουν ένα ιδιότυπο παιχνίδι ισχύος το οποίο στόχο έχει -από ελληνικής πλευράς- την αλλαγή του πλαισίου της διαπραγμάτευσης και την απόκτηση σχετικής πολιτικής αυτονομίας της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά οι εταίροι επιμένουν για την άμεση υλοποίηση σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι δανειστές χρησιμοποιούν το ευαίσθητο και κομβικό ζήτημα των τραπεζών ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κερδίσει πολιτικά ανταλλάγματα παίζοντας το χαρτί του προσφυγικού.

Το σκηνικό όμως που έχει στηθεί είναι ασταθές και πολυπαραγωγικό, ενώ οι δηλώσεις ανεβάζουν το πολιτικό ρίσκο και την αβεβαιότητα καθιστώντας επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση τα ανοιχτά ζητήματα τόσο της αξιολόγησης όσο και τω τραπεζών θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, που πρακτικά συνεπάγεται πολιτική συμφωνία και συναίνεση επί των ανοιχτών ζητημάτων.

Η πολιτική ένταση όμως έχει τροφοδοτηθεί τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τις δηλώσεις των αξιωματούχων δεν αναμένεται να υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον, διατηρώντας υψηλές πιθανότητες εκρήξεων.