"Φως στο βάθος του τούνελ" για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

“Φως στο βάθος του τούνελ” για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

13.05.2016 12:27

«Φως» στις υποθέσεις που αφορούν σε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο διαφαίνεται στο ορίζοντα, καθώς οι αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να ρυθμίσει το ζήτημα αυτό που τελεί σε εκκρεμότητα ήδη από το 2008.

Από τις αρχές εκείνης της χρονιάς η ισοτιμία ευρώ -ελβετικού φράγκου κατέγραψε μεγάλη μείωση σε βάρος του ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μηνιαίες δόσεις που έπρεπε να καταβάλουν οι δανειολήπτες προς αποπληρωμή των δανείων τους όπως και το οφειλόμενο σε ποσό ευρώ για την αποπληρωμή του δανείου.

Η συστηματική εργασία του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (αριθμούν περίπου τους 70.000) αποδίδει καρπούς καθώς η μία μετά την άλλη οι αποφάσεις των δικαστηρίων κρίνουν ως άκυρες ρήτρες και όρους που περιλαμβάνοντας στις δανειακές τους συμβάσεις.
Ενδεικτικά σύμφωνα με την υπ.αρ. 619/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά οι καταβολές που πραγματοποιούν οι δανειολήπτες σε ευρώ πρέπει να υπολογίζονται από την τράπεζα σε ελβετικά φράγκα με βάση την ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης των δανείων.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, ο οποίος στις 22 Απριλίου κατέθεσε υπόμνημα προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, έχει συγκαλέσει στις 22 Μαΐου την Ετήσια Γενική του Συνέλευση προκειμένου να ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις του.

Εξάλλου, για το θέμα των δανείων που χορηγήθηκαν σε ελβετικό φράγκο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έδωσε έγγραφη απάντηση στη Βουλή σε ερώτηση του Βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη. Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεων που αφορούν σε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο στα δικαστήρια και διερευνάται η επίλυση του προβλήματος με σκοπό την εύρεση της «χρυσής τομής» ανάμεσα στους δανειολήπτες και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017