«Φυγή» 735 δισ. το 2015 από τις αναδυόμενες – Περαιτέρω εκροές 348 δισ. αναμένει φέτος το IIF | Mikrometoxos.gr

«Φυγή» 735 δισ. το 2015 από τις αναδυόμενες – Περαιτέρω εκροές 348 δισ. αναμένει φέτος το IIF

20.01.2016 00:01

 

Το ποσό των 735 δισ. δολ. απέσυραν οι επενδυτές και εταιρείες παγκοσμίως από τις αναδυόμενες αγορές το 2015 –η χειρότερη φυγή κεφαλαίων των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών-, όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Το ποσό αυτό ήταν περίπου επτά φορές μεγαλύτερο από εκείνο που καταγράφηκε το 2014, όπως αναφέρεται σε έκθεση του think tank, που δημοσιεύθηκε χθες. Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, με 676 δισ. δολ. να «φεύγουν» από τις αγορές της το 2015. Το IIF προβλέπει ότι οι επενδυτές ενδέχεται να αποσύρουν 348 δισ. δολ. από τις αναπτυσσόμενες χώρες κατά το τρέχον έτος.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Μάιο του 2009, και ένας δείκτης 20 νομισμάτων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Η κατάρρευση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και η ανησυχία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας στα πιο χαμηλά επίπεδα από το 1990, παρακινούν τους επενδυτές να αποβάλουν assets από τις αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία. Οι 31 μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες αγορές έχουν χάσει ένα συνολικό ποσό ύψους 2 τρισ. δολ. σε χρηματιστηριακές αξίες από τις αρχές του 2016.

«Έχουμε “δει” μαζικές εκροές από τις αναδυόμενες αγορές προς όφελος της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Ibra Wane, αναλυτής της Amundi Asset Management. «Οι θεσμικοί επενδυτές προσελκύονται περισσότερο από αυτές τις περιοχές», πρόσθεσε.

Ο Wane δήλωσε ακόμη ότι η μετατόπιση των ροών είναι αποτέλεσμα των αλλαγών νομισματικής πολιτικής, καθώς η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκιά της τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, μια κίνηση που είναι εν μέρει υπεύθυνη για την αστάθεια των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Όλα τα 24 νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το «Bloomberg» υποτιμήθηκαν έναντι του δολαρίου κατά το 2015, με το πέσο Αργεντινής, το ρεάλ της Βραζιλίας και το ραντ της Νότιας Αφρικής να πλήττονται το περισσότερο.

«Χώρες με μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους σε ξένο συνάλλαγμα και αμφιλεγόμενα πλαίσια μακρο-πολιτικής θα βρεθούν κάτω από ιδιαίτερη πίεση σε περίπτωση περαιτέρω περιστολής των αναδυόμενων αγορών», αναφέρεται στην έκθεση του IIF. «Στις χώρες που κινδυνεύουν περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Τουρκία», προστίθεται.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017