Φονικές πλημμύρες στη Γαλλία: Εξετάζουν μερική εκκένωση του Παρισιού

Χάος έχουν προκαλέσει στο Παρίσι οι φονικές πλημμύρες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την Κεντρική Ευρώπη, από τη Γαλλία έως την Ουκρανία. Η στάθμη του Σηκουάνα ξεπέρασε τα έξι μέτρα, για πρώτη φορά από το 1982, και εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει έως και τα 6,30 μέτρα ή και τα 6,50. Οι αρχές στη Γαλλική πρωτεύουσα έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και σύμφωνα με το France24 εξετάζεται ακόμη και η εκκένωση περιοχών κοντά στον ποταμό, στα δυτικά του Παρισιού.

Από τις πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή του δύο άνθρωποι στη Γαλλία. Συνολικά τα θύματα έχουν φτάσει τα 15, 10 στη νότια Γερμανία, 2 στη Γαλλία, 2 στη Ρουμανία και 1 στο Βέλγιο. Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, πλήττοντας και την Αυστρία, την Ολλανδία και την Πολωνία.

Μεγάλα μουσεία, όπως του Λούβρου και του Ορσέ, έκλεισαν ώστε να μεταφερθούν προληπτικά όλα τα εκθέματα στις ασφαλείς υπόγειες αποθήκες. Οι εργαζόμενοι στο Λούβρο έδωσαν μάχη με τον χρόνο για να «πακετάρουν» τα ανεκτίμητης αξίας εκθέματα. Το Μουσείο Ορσέ, στην απέναντι όχθη,  έκλεισε νωρίς την Πέμπτη για να θέσει σε λειτουργία τα δικά του επείγοντα μέτρα. Οι αίθουσές του στεγάζουν την μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκόγκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκογκέν.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στις μετακινήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης του Σηκουάνα οδήγησε στο κλείσιμο υπόγειας γραμμής του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου RER που περνάει από το κέντρο της πόλης. Ήδη έχουν κλείσει πάνω από 40 πάρκα και δημόσιοι χώροι στη γαλλική πρωτεύουσα εξαιτίας του νερού. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει πόλεις στην κεντρική Γαλλία από το Σαββατοκύριακο και 19.000 οικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των νερών στον Σηκουάνα και προβλέπεται ότι η στάθμη θα φθάσει απόψε περίπου τα 6,30 μέτρα, ακόμη και τα 6,50 μέτρα στο χειρότερο σενάριο. Πρέπει να σημειώσουμε πως το υψηλό αυτό επίπεδο της στάθμης των υδάτων αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προτού αρχίσει να υποχωρεί» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για σοβαρό κλιματικό φαινόμενο, η αντιμετώπιση του οποίου αποτελεί παγκόσμια πρόκληση. Ο ίδιος αναμένεται να κηρύξει τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, απελευθερώνοντας έκτακτους πόρους για αποκατάσταση.