Υπό του μηδενός υποχώρησαν για πρώτη φορά οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Υπό του μηδενός υποχώρησαν για πρώτη φορά οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, με το «φαινόμενο» των αρνητικών επιτοκίων να παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις στις διεθνείς αγορές.

Το μέσο επιτόκιο των Bunds σε κυκλοφορία, το λεγόμενο umlaufrendite, έσπασε τη Δευτέρα το φράγμα του μηδενός (χαμηλό Απριλίου) και διαμορφώθηκε στο -0,02%.

Ο λόγος που οι τιμές των γερμανικών ομολόγων βρίσκονται στο ζενίθ –και οι αποδόσεις τους στο ναδίρ– είναι οι μαζικές αγορές τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος εντατικής ποσοτικής χαλάρωσης.

Τι σημαίνει, όμως, αρνητικές αποδόσεις; Το σίγουρο είναι ότι αν οι επενδυτές που αγοράζουν αυτά τα ομόλογα τα κρατήσουν ως τη λήξη τους, θα έχουν υποστεί ζημίες. Παρ΄ όλα αυτά, όμως, χάρη στην ασφάλεια που προσφέρουν και την εκτίναξη των τιμών τους, εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση εκ μέρους ορισμένων επενδυτών. Οι αποδόσεις στη λήξη αφορούν κυρίως συνταξιοδοτικά ταμεία και funds με μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ οι υπόλοιποι επενδυτές κάνουν trading με τις τιμές βραχυχρόνια.

«Αυτό που κάνεις ουσιαστικά είναι να φέρνεις τις μελλοντικές αποδόσεις στο σήμερα», σχολιάζει ο Gareth Isaac, επενδυτής στη Schroders. «Ως επενδυτής, σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότεροι κίνδυνοι, απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ το τελευταίο διάστημα», συμπληρώνει.

Μέχρι να περάσει η οικονομία σε μια νέα φάση, όπου η ανάκαμψη θα έχει εδραιωθεί, το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων θα συνεχίζει να επεκτείνεται», εξηγεί ο James McCann, οικονομολόγος της Standard Life.

«Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που συμπιέζουν τις αποδόσεις στις αγορές ομολόγων. Για να αντιστραφεί αυτή τη τάση, θα πρέπει να δούμε γενικότερες αλλαγές σε επίπεδο πληθωρισμού και ανάπτυξης, τις οποίες ακόμη δεν έχουμε δει». Κάποτε, τα αρνητικά επιτόκια ανήκαν μόνο στη θεωρία, οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, έχουν αναγκάσει επενδυτές και αναλυτές να επανεξετάσουν τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος.

«Είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε [τις αρνητικές αποδόσεις]. Για τη γερμανική κυβέρνηση είναι θετική εξέλιξη, αλλά στα μάτια των επενδυτών που αγοράζουν αυτούς τους τίτλους, δεν μοιάζουν ιδιαίτερα δελεαστικοί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fitch, η αξία των κρατικών ομολόγων με αρνητικές επιδόσεις διεθνώς ξεπέρασαν τα 10 τρισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα –όταν οι τιμές των τίτλων εκτινάχθηκαν στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία.

Από τον Μάρτιο 2015, η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομολόγα ύψους 817 δισ. ευρώ και σύντομα θα ξεκινήσει να αγοράζει και ομόλογα εταιρειών με κορυφαία αξιολόγηση, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα. Εν όψει των νέων δραστικών μέτρων QE της κεντρικής τράπεζας, το κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές εταιρείες έχει υποχωρήσει, καθώς ήδη κυκλοφορούν στην αγορά εταιρικά ομόλογα ύψους 36 δισ. ευρώ με αρνητικές αποδόσεις.

Οι αγορές εταιρικών ομολόγων που προγραμματίζει η ΕΚΤ έχουν θετική απήχηση στην αγορά, εκτιμά ο Gordon Shannon, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της TwentyFour Asset Management. «Μου είναι σχεδόν αδύνατον να αγοράσω τέτοια ομόλογα αφού, από τη μία, οι αποδόσεις τους είναι εξαιρετικά χαμηλές, και από την άλλη τιμολογούνται υψηλότερα από τα Bunds».

Οι αγορές της ΕΚΤ θα περιλαμβάνουν και καλυμμένα ομόλογα –μια κατηγορία τίτλων που πωλούν οι τράπεζες και εξασφαλίζονται από στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν επίσης επωφεληθεί από τις πρωτοφανείς χαμηλές αποδόσεις. Τον Μάρτιο, η γερμανική τράπεζα Berlin Hyp πούλησε το πρώτο καλυμμένο ομόλογο, προσφέροντας στα επενδυτές αρνητικές αποδόσεις από την αρχή της διάθεσής του.

«Αν παρακολουθούσες τη Γη από τον Άρη, και δεν γνώριζες τις ενέργειες της ΕΚΤ, δεν θα έμπαινες στην αγορά ομολόγων έτσι όμως είναι σήμερα», σημειώνει ο Shannon. «Είναι τρομαχτικό να λάβεις μια τέτοια θέση», καταλήγει.

* ,