Υποτονική η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη Στο 0,3% η ανάπτυξη του γ’ τριμήνου – Πιέσεις από αναδυόμενες αγορές | Mikrometoxos.gr

Υποτονική η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη Στο 0,3% η ανάπτυξη του γ’ τριμήνου – Πιέσεις από αναδυόμενες αγορές

09.12.2015 00:02

 

Υποτονικός παρέμεινε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά το γ’ τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές του νομισματικού μπλοκ επλήγησαν από την οικονομική επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ ων 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 0,3% στους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 0,4% του προηγούμενου τριμήνου, όπως προκύπτει από στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου. Σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1,6%, όσο και στο β’ τρίμηνο.

Στην Ε.Ε. των 28, καταγράφηκε ανάπτυξη 0,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο, όταν είχε σημειωθεί ανάπτυξη 0,5%, και 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όσο και στο προηγούμενο τρίμηνο.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ε.Ε. σε τριμηνιαία βάση καταγράφηκαν σε Ρουμανία (+1.4%), Κροατία (+1.3%), Μάλτα (+1.1%), Λετονία (+1.0%), Πολωνία και Σλοβακία (+0.9%), ακολουθούμενες από Ισπανία και Σουηδία (+0,8%), ενώ ύφεση σημειώθηκε στην Ελλάδα (-0.9%), την Εσθονία και τη Φινλανδία (-0.5%), αλλά και στη Δανία (-0.1%).

Τα στοιχεία έρχονται λιγότερο από μια εβδομάδα από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περιέκοψε περαιτέρω το επιτόκιο αποδοχής τραπεζικών καταθέσεων και επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς assets, με στόχο να τονώσει την υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αλλά και να ενισχύσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της, για κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%. Ενώ οι εγχώριες δαπάνες επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, οι εξαγωγές πλήττονται από την επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές.

Οι κρατικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,6% στο γ’ τρίμηνο, έναντι αύξησης 0,3% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών επιταχύνθηκε στο 0,4%, από 0,3%. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Eurostat, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,2%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9%.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017