Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό η Fed – αμετάβλητα τα επιτόκια

Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό η Fed – αμετάβλητα τα επιτόκια

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Χάραξης Νομισματικής Πολιτικής της Fed είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ τώρα κάνει λόγο για δύο αυξήσεις μέσα στο 2016 και άλλες δύο το 2017.

Η Fed μείωσε επίσης το outlook της ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2016 από 2,4% σε 2,2% και μείωσε την εκτίμηση του 2017 από 2,2% σε 2,1%.

Ακόμη, υποβάθμισε και τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό (PCE) από 1,4% με 1,7%, σε 1,5% με 1,7%, με στόχο πάντα να φτάσει τον πληθωρισμό στο 2%.

“Η οικονομική δραστηριότητα προχωρά με ήπιο ρυθμό παρά τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί με μέτριο ρυθμό και ο στεγαστικός κλάδος έχει σημειώσει βελτίωση”, αναφέρει η Fed στην ανακοίνωσή της.

Η Επιτροπή εκτιμά πως με σταδιακές προσαρμογές στη νομισματική πολιτική, η οικονομική δραστηριότητα θα βελτιωθεί με ήπιο ρυθμό και οι δείκτες στην αγορά εργασίας θα ενισχυθούν. Ωστόσο, όπως αναφέρεται “οι παγκόσμιες και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο”.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον, εν μέρει λόγω της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας, αλλά θα αυξηθεί στο 2% μεσοπρόθεσμα, καθώς οι πτώση των τιμών της ενέργειας και των εισαγωγών είναι παροδική ενώ και η αγορά εργασίας θα ενισχυθεί περαιτέρω. Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του πληθωρισμού.

Τέλος, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν εννέα προς έναν, καθώς η Esther L. George τοποθετήθηκε υπέρ μιας τριών αυξήσεων στα επιτόκια μέσα στο έτος.

Yellen: Δεν εξετάζουμε υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Yellen μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed και την ανακοίνωση πως αποφασίστηκε σήμερα να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Όταν ρωτήθηκε η επικεφαλής της Fed να τον Απρίλιο θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων, εκείνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. Ωστόσο, επειδή στην επόμενη συνεδρίαση, δεν πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου, η κ. Yellen δήλωσε ότι η Fed θα «δράσει» μόνο όταν μπορέσει να εξηγήσει τους λόγους στη συνέχεια.

Αυτό σημαίνει όπως εκτιμούν οι αναλυτές ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σε συνεδριάσεις που ακολουθεί συνέντευξη τύπου, δηλαδή Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.

Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της Κίνας, η κ. Yellen δήλωσε πως δεν εκπλήσσεται από την επιβράδυνσή της, όπως και ότι δεν προκαλεί έκπληξη και η επιβράδυνση των άλλων οικονομιών σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι η επιβράδυνση των άλλων οικονομιών δεν επηρεάζει την θέση της Fed για την κατάσταση της αμερικάνικης Οικονομίας.

Απατώντας στην υποθετική ερώτηση αν η Fed προχωρούσε στην υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων, απάντησε ότι δεν εξετάζεται τέτοια κίνηση. Σύμφωνα με την κ. Yellen , η Ευρώπη και η Ιαπωνία χρησιμοποίησαν αρνητικά επιτόκια  για να την τόνωση της νομισματικής πολιτικής. Υπογράμμισε ότι η Fed έχει στη διάθεσή της πληθώρα εργαλείων πριν εξετάσει τα αρνητικά επιτόκια.

H κ. Yellen μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι μια ανεξάρτητη αρχή και όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει διαπιστώσει με οποιοδήποτε τρόπο, οι αποφάσεις της Fed να λαμβάνονται βάσει πολιτικών κριτηρίων.

 
Υποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Επιτροπής χάραξης νομισματικής επιτροπής της Fed που άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια και θα προβεί σε δύο αυξήσεις μέχρι το 2016 και όχι σε τέσσερις σύμφωνα με το προηγούμενο πλάνο δράσης, το αμερικάνικο δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ και της λίρας Αγγλίας.

Αυτή την ώρα, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ κατά 0,65% στα 1,1181 και έναντι της λίρας Αγγλίας κατά 0,51% στα 1,4223. Το δολάριο ενισχύεται έναντι του γιαπωνέζικου Γιεν στα 112,8470.

* ,