Υπερπτήσεις στο Αιγαίο: Αυστηρά διαβήματα της Αθήνας προς την Τουρκία - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Υπερπτήσεις στο Αιγαίο: Αυστηρά διαβήματα της Αθήνας προς την Τουρκία

13.04.2016 17:25

Το Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με αυστηρά διαβήματα προς την Τουρκία αναφορικά με το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου που συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Από το ΥΠΕΞ τόνισαν προς την Αγκυρα ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις υπονομεύουν το κλίμα συνεργασίας και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων στην περιοχή.

Νωρίτερα, όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 08:33 στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου και πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά. Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 09:31 βορείως της Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Σημειώνεται ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τόσο χθες, Τρίτη, όσο και τη Δευτέρα, ενώ προχθές το πρωί παραβιάστηκαν και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο ύψος των Οινουσσών, όταν για περίπου μιάμιση ώρα ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έμπαινε στα χωρικά ύδατα χωρίς άδεια και έβγαινε ύστερα από λίγο, υπό την επιτήρηση ενός σκάφους του Λιμενικού Σώματος.

Σχολιάζοντας τις υπερπτήσεις των τελευταίων τριών ημερών, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real fm, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρατήρησε ότι τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά καταγράφουν η ολλανδική φρεγάτα και το γερμανικό πλοίο υποστηρίξεως που δρουν στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για τη διακοπή των δρόμων των διακινητών προσφύγων/μεταναστών. Οι προκλήσεις, προσέθεσε έχουν καταγγελθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα ζητηθεί από τους συμμάχους να παρέμβουν στη γείτονα για να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι οποιαδήποτε πρόκληση είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα απαντάται.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017