Υπάρχουν δύο ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»: Αυτοί που δεν ξέρουν και αυτοί που ξέρουν ότι δεν ξέρουν…

Υπάρχουν δύο ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»: Αυτοί που δεν ξέρουν και αυτοί που ξέρουν ότι δεν ξέρουν.
Στην Ελληνική αγορά μετά από ένα ανελέητο πενταετές σφυροκόπημα εισηγμένων και μη εισηγμένωναξιών  σε οργανωμένες αγορές θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να υποστηριχθεί ανοικτά ότι η επόμενη ημέρα θα ήταν απόλυτα καθορισμένη με όλες τις παραμέτρους που την προσδιορίζουν και άρα σε κάποιο ανεκτό βαθμό προβλέψιμη.
Στο τραπέζι των συναλλαγών αυτή την στιγμή έχουν μείνει μόνο οι χαμένοι του φετινού καλοκαιριού με μόνο οδηγό την ελπίδα να «ρεφάρουν». Οι κάβες έχουν τελειώσει, η γκανιότα αρνείται να χρηματοδοτήσει πλέον τους παίκτες με αποτέλεσμα η εικόνα του δείκτη να προσομοιάζει με ένα πτωτικό σπιράλ.
Όσοι τοποθετούνται με ανοίγματα πέρα από τις δυνατότητες τους για να πάρουν μια ανοδική αντίδραση ανήκουν με μεγάλη βεβαιότητα στο κλαμπ των επόμενων χαμένων. Θα κερδίσουν δύο φορές από 3% και θα χάσουν μία από 10%. Οι βραχυπρόθεσμοι αλκοολικοί του ταμπλό είναι το είδος που συναντά κανείς πολύ συχνά σήμερα στους αντισυμβαλλόμενους της αγοράς.
Δυστυχώς για μια μερίδα του επενδυτικού κοινού φαίνεται ότι το μάθημα του «πολύ» δεν έγινε ποτέ πάθημα. Διότι στο Χρηματιστήριο δεν υπάρχει «πολύ». Πολύ πάνω και πολύ κάτω. Τα ιστορικά χαμηλά είναι το πολύ κάτω των τραπεζών. Όμως είναι ιστορικά χαμηλά διολίσθησης επί δύο συνεχόμενους μήνες. Και αυτό είναι κάτι που μετά από επτά χρόνια φθοράς δημιουργεί την απόλυτη αποστροφή από την Αγορά.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ.

* ,