Τσίπρας : Να μπει τέλος στη λιτότητα – Ολάντ : Καμία παραχώρηση στην Τουρκία

Στη συνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, συμμετείχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη σύνοδο συζητήθηκαν η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη με άξονα το προσφυγικό και ζητήματα οικονομίας, ανάπτυξης και επενδύσεων.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις παράλληλες κρίσεις που βιώνει η Ευρώπη -σε οικονομία και προσφυγικό- οι οποίες «αναδεικνύουν με έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση».

Υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να υψώσουν ένα τείχος σε οικονομικές πολιτικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά που απειλεί το μέλλον της Ευρώπης

«Καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι όσοι θέλουν πολιτικές ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της κοινωνικής συνοχής, αλλά ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά» συνέχισε.

Τέλος, ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η «ανάγκη να επιστρέψουμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης αφήνοντας πίσω μας τις πολιτικές λιτότητας».

Συμμετείχαν 15 πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μούσκατ, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας Ντέρικ Σάμσον.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ολάντ: Καμία παραχώρηση στην Τουρκία για βίζα ή ανθρώπινα δικαιώματα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε «παραχώρηση» προς την Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους της για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις στον έλεγχο των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Άγκυρας.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία παραχώρηση αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των κριτηρίων της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους σε δημοσιογράφους κι ενώ αναμένεται να επαναληφθούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Άγκυρας και των 28 κρατών μελών της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε σημειώσει ήδη από τη Σύνοδο πως θα πρέπει «υπάρχουν κριτήρια» για την απελευθέρωση της βίζα.