Τσίπρας: Ζήτησε στήριξη από τον Ολάντ – Καμία δήλωση από τη γαλλική πλευρά | Mikrometoxos.gr

Τσίπρας: Ζήτησε στήριξη από τον Ολάντ – Καμία δήλωση από τη γαλλική πλευρά

14.04.2016 12:31

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δε συναντήθηκε με την Μέρκελ ενώ η αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς δεν επιβεβαιώνεται εμπράκτως αφού δεν υπήρξε καμία δήλωση μετά τη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες στο Παρίσι.
Παρά τους νέους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και τους ισχυρισμούς ότι ο Ολάντ συμφωνεί με την Αθήνα στο αυτονόητο, ότι δηλαδή καλό είναι η αξιολόγηση να κλείσει την άλλη εβδομάδα, τίποτα δεν επιβεβαιώνει ότι η «πολιτική διαπραγμάτευση» αποδίδει κάτι χειροπιαστό. Το κλίμα κατά την υποδοχή του κ. Τσίπρα από τον κ. Ολάντ ήταν θερμό, αφού ο Γάλλος πρόεδρος κατέβηκε από τα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου και με ένα θερμό εναγκαλισμό οδήγησε τον πρωθυπουργό στο εσωτερικό του κτηρίου, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, αλλά η απουσία δηλώσεων στο τέλος της συνάντησης έδειξε ότι δεν υπήρχε κάτι που θα ήταν επιβεβλημένο να ανακοινωθεί επίσημα και να σταλεί ένα μήνυμα από το Παρίσι προς κάθε πλευρά, που πιθανόν αντιστέκεται στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Άλλωστε το Βερολίνο ξεκαθάριζε χθες όλη την ημέρα ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθιστώντας έτσι κουτσουρεμένη την πρωτοβουλία της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό δε ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα δεν περιλαμβάνει στάση στη γερμανική πρωτεύουσα, παρά μόνο ήσσονος σημασίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων επαφές στο Στρασβούργο (με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς) και στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο εκδήλωσης στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Το Μέγαρο Μαξίμου διατείνεται ότι ο κ. Ολάντ συμφώνησε με τη θέση του κ. Τσίπρα ότι πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν είναι διόλου σαφές το πώς μπορεί να παρέμβει ο Γάλλος πρόεδρος προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός του μετέφερε τις γνωστές θέσεις της Αθήνας για τη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει ήδη, αλλά φταίνε οι Θεσμοί που έχουν εσωτερικές διαφωνίες, φωτογραφίζοντας έτσι ευθύνες του ΔΝΤ. Του επισήμανε ακόμα ότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη και του επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά κινείται απόλυτα εντός της καλοκαιρινής συμφωνίας και άρα δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Ο κ. Ολάντ, λέει, έδειξε κατανόηση στις ελληνικές θέσεις.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017