Τρεις νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν το προβάδισμα του δεξιού συνασπισμού στην Πορτογαλία

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν το προβάδισμα του δεξιού συνασπισμού στην Πορτογαλία, τρία 24ωρα πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Η δεξιά παράταξη δείχνει να επικρατεί των Σοσιαλιστών, παρ’ ότι είναι πιθανό να απολέσει στην απόλυτη πλειοψηφία που είχε στο κοινοβούλιο.Η κυβερνητική συμμαχία υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο λαμβάνει ποσοστό 38% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 32% που εξασφαλίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του πρώην δημάρχου της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Καθολικό Πανεπιστήμιο. Η έρευνα αυτή στηρίχθηκε σε δείγμα 3.300 ανθρώπων και δείχνει ότι δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός θα εξασφαλίσει 99 με 114 έδρες στο κοινοβούλιο, δηλαδή δεν θα έχει τους 116 βουλευτές στους συνολικά 230 που θα του εξασφάλιζαν την απόλυτη πλειοψηφία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει 78 με 95 έδρες.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Eurosondagem, το μόνο μέχρι στιγμής που είχε προβλέψει νίκη των Σοσιαλιστών σε σφυγμομέτρησή του που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από μια εβδομάδα, δείχνει ότι ο απερχόμενος κυβερνών συνασπισμός λαμβάνει ποσοστό 37,7% στην πρόθεση ψήφου (102 ως 108 έδρες), έναντι 32,7% που παίρνουν οι Σοσιαλιστές (89 ως 95 βουλευτές).

Το προβάδισμα δίνει στον συνασπισμό της δεξιάς και τρίτη δημοσκόπηση, αυτή του ινστιτούτου Intercampus, η οποία τον δείχνει να λαμβάνει το 37,2% των ψήφων, έναντι 32,9% το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σε διάστημα τριών μηνών αντιστράφηκαν οι θέσεις των δύο στρατοπέδων, καθώς δημοσκόπηση που είχε γίνει στις αρχές του Ιουλίου από το ίδιο ινστιτούτο έδινε στους Σοσιαλιστές το προβάδισμα με 37,6% των ψήφων, έναντι 32,7% στον συνασπισμό που κυβερνάει τη χώρα από το 2011.

Βάσει των δημοσκοπήσεων αυτών, η συμμαχία Κομμουνιστών-Πρασίνων αναμένεται να λάβει 8,8% ως 9,4% των ψήφων (15 ως 21 έδρες), ενώ το Αριστερό Μπλοκ ποσοστό 6,7% ως 9% των ψήφων (10 ως 17 βουλευτές).