Τραπεζική κατηφόρα στο Χρηματιστήριο - Νέες βαριές απώλειες για τον κλάδο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Τραπεζική κατηφόρα στο Χρηματιστήριο – Νέες βαριές απώλειες για τον κλάδο

03.12.2015 18:15
Δημοσιεύθηκε: 03 Δεκεμβρίου 2015 – 17:54

Τραπεζική κατηφόρα στο Χρηματιστήριο

Νέες βαριές απώλειες για τον κλάδο με την ΕΤΕ σε (αναμενόμενο) limit down. Δεύτερο κλείσιμο της Eurobank κάτω από την τιμή της ΑΜΚ, μάχη στο όριο για την Alpha. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τις επόμενες ημέρες.

Δεν φαίνεται να έχει τέλος η εν εξελίξει πλαγιοκαθοδική κίνηση, καθώς στην ταλαιπωρία των αποτιμήσεων για τις Τραπεζικές μετοχές, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει προστεθεί και η έλλειψη βοηθειών από τους υπόλοιπους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους.

Η πτωτική τάση ανέβασε στροφές, μετά την επιδείνωση της εικόνας στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, που έφεραν οι δηλώσεις Draghi, ο οποίος μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού ως το Μάρτιο του 2017, αλλά κράτησε σταθερό τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών στα 60 δισ. ευρώ, ενώ οι Αγορές περίμεναν “κάτι παραπάνω”.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όλους αυτούς που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως οι Τραπεζικοί τίτλοι, πλέον, πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μια εισαγωγή νέας εταιρείας στο Χ.Α. και ξεχνώντας την ιστορικότητα τους.

Δυστυχώς, οι τελευταίες συνεδριάσεις, τείνουν να διαψεύσουν τα συγκρατημένα αισιόδοξα σενάρια, βάσει των οποίων οι τιμές των πρόσφατων Τραπεζικών Α.Μ.Κ. έγιναν σε ιστορικά χαμηλά και πιθανόν αυτό να λειτουργούσε ανασταλτικά στις πωλησιακές διαθέσεις όσων συμμετείχαν στις κεφαλαιακές ενισχύσεις.

H επιμονή του τίτλου της Eurobank σε δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. (προσαρμοσμένη τιμή 1,00 ευρώ) και οι “μάχες” που δίνει ο τίτλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ +0,50% να μην υποχωρήσει χαμηλότερα από την προσαρμοσμένη τιμή της Α.Μ.Κ. (2,00 ευρώ), νομοτελειακά οδηγούν σε “δεύτερες σκέψεις”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αγοράς, δεν μπορεί να αποκλειστεί συνέχεια της ταλαιπωρίας και για τις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, λόγω των συνεχιζόμενων αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, με αιτία την αλλαγή στάθμισης αρκετών μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, τίτλων, σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη.

Από εκεί και πέρα και παίρνοντας την ειδησεογραφία με την χρονική της σειρά, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 235.543.309 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών. H τράπεζα έπιασε τον επιθυμητό στόχο των 300 εκατ. ευρώ  στη δημόσια προσφορά προς τους Έλληνες επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή διάθεσης ήταν στο 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Μένοντας στην Εθνική και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία της πώλησης του 100% των μετοχών της Finansbank.

Από την άλλη, το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Τρ. Πειραιώς ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά ποσό 2.601.649.044,60 ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, με καταβολή μετρητών, κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων εξομοιούμενη με καταβολή μετρητών και εισφορά σε είδος με την έκδοση 8.672.163.482 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μια και με τιμή διάθεσης €0,30 για κάθε μια μετοχή.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, αποεπενδύθηκαν από την Αlpha Bank τα δύο Κρατικά Ταμεία που απέκτησαν μετοχές μέσω της άσκησης διαχείρισης παθητικού (LME).

Από την άλλη, το Χ.Α. ανακοίνωσε, από σήμερα, την άρση της αναστολής των παραστατικών τίτλων της Αlpha Bank και τη συνέχιση αναστολής διαπραγμάτευσης των παραστατικών τίτλων των Εθνικής και Πειραιώς, μέχρι την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, σχετικά με την προσαρμογή των όρων τους, λόγω πραγματοποίησης της εταιρικής πράξης του Reverse Split στην υποκείμενη αυτών αξία.

Τα νέα χαρακτηριστικά του warrant της Αlpha Bank είναι ο αριθμός των μετοχών που αντιστοιχούν στην άσκηση ενός παραστατικού τίτλου, ο πολλαπλασιαστής δηλαδή, ο οποίος αναπροσαρμόζεται από τις 7,41 μετοχές σε 0,1481736614.

Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ +0,50% δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,001 ευρώ (-66,67%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,002 ευρώ με απώλειες 33,33%.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και επιχειρώντας αναλυτικότερη παρουσίαση της σημερινής συμπεριφοράς των Τραπεζικών μετοχών, μόνο ο τίτλος της Αlpha Bank (+0,50%) έκλεισε με θετικό πρόσημο, κινούμενος μεταξύ 1,99 ευρώ (-0,5%) και 2,06 ευρώ (+3%).

Με εναλλαγές προσήμων η μετοχή της Eurobank (-5,86%), κάλυψε το εύρος μεταξύ 1,00 (+1,01%) και 0,9160 ευρώ (-7,47%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όπως και αναμενόταν, κινήθηκαν Εθνική (-30%) και Πειραιώς (-6,85%), με τον πρώτο τίτλο να υποχωρεί μέχρι τα 0,8470 ευρώ (-30%) και εκεί να ολοκληρώνει την συνεδρίαση και τον δεύτερο μέχρι τα 0,5660 ευρώ (-22,47%).

Ο Τραπεζικός δείκτης, μετά τις 10.33 και αφού μπήκαν σε διαπραγμάτευση οι τίτλοι των Εθνικής και Πειραιώς (ξεκίνησαν την συνεδρίαση με “ΑΜΕΜ”), κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 48,03 μονάδες (-7,10%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 48,26 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 6,94%.

Τραπεζικός δείκτης, αλλά και Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Συνεχίζει να μην είναι καλή η εικόνα και στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, με αρκετούς τίτλους να δημιουργούν έντονους προβληματισμούς.

Ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ (-2,69%), ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών επιμένει στην πλαγιοκαθοδική του κίνηση και δείχνει να “φλερτάρει” με τα χαμηλά τρέχοντος έτους που είναι και χαμηλά 29 μηνών. Αν συνεχίσει να κινείται “νότια” οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται στα 6,30 και 6,00 ευρώ.

Επόμενη μετοχή που ενεργοποίησε “red alert” ήταν αυτή της Viohalco (-1,50%), που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλότερα κλεισίματα, από την ημέρα που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α. Σε περίπτωση συνέχισης των πιέσεων, τα τελευταία “οχυρά” εντοπίζονται στα 1,87 και 1,78 ευρώ.

Από τις μετοχές του 25αρη που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, η Lamda Development (+4,52%) προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις τρεις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου (+0,67%). Αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,50 ευρώ, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις οριοθετούνται στα 7,78 – 7,80 και 8,10 ευρώ.

Με τα δεδομένα που δημιουργούν οι τελευταίες συνεδριάσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανεύρεση ισορροπιών σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και η επαναδοκιμασία της ζώνης στήριξης 603 – 595. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί η είσοδος όλων των νέων Τραπεζικών μετοχών, να έχουν μηδενίσει θέσεις (στο Τραπεζικό ταμπλώ) οι “βιαστικοί” και οι πρώην ομολογιούχοι, να έχουν απορροφηθεί οι “κραδασμοί” από την επικείμενη έξοδο της μετοχής της Εθνικής από τον δείκτη EuroStoxx 600 (ισχύει από τις 21/12, με τις τελευταίες υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις στις 18/12, ταυτόχρονα με το triple witching Δεκεμβρίου) και να έχουν αλλάξει οι σταθμίσεις των Δεικτοβαρών μετοχών, στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Όπως και να έχει ο Δεκέμβριος, κάθε άλλο παρά ήρεμος, χρηματιστηριακά, μήνας αναμένεται, καθώς η απορρόφηση της προσφοράς και οι αντιδράσεις των τιμών θα δώσουν μεγάλο εύρος κινήσεων μέχρι την εκτόνωση τους.

Για όσους θα προχωρήσουν σε τοποθετήσεις στον Ταρπεζικό κλάδο, με τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επόμενα σημαντικά ζητούμενα θεωρούνται, αφενός η διαχείριση – ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και αφετέρου η επιστροφή των καταθέσεων.

Τεχνικά, η εικόνα για FTSE25 και Γενικό Δείκτη, επιδεινώνεται επί καθημερινής, πλέον βάσεως.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και αφού χάθηκε η, θεωρητικά, ισχυρή στήριξη των 640, αλλά και των 630 – 627 μονάδων, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 603 – 595 μονάδες. Οι 640 – 642 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση και οι 652 μονάδες το “stop” στο “short” σε “intraday” γράφημα.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάθηκαν τόσο οι 187, όσο και οι 185 μονάδες.Τεχνικά η άκρως σημαντική μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης εντοπίζεται πολύ χαμηλότερα στις 170 με 160 μονάδες. Για να προκληθεί ισχυρή αντιστροφή τάσης θα πρέπει να διαρραγεί ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων, ενώ οι 191 – 193 μονάδες είναι οι πρώτες αντιστάσεις με το 193 να είναι και το “intraday stop” για τους “short”, ενώ σε “daily” γράφημα είναι οι 198 μονάδες.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017