Τραπεζική διόρθωση έως -9% στις 712 μον. το ΧΑ +0,32% – Πρόβλημα με dilution του ΤΧΣ και κόκκινα δάνεια – Ποιες είναι οι ΑΜΚ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Τραπεζική διόρθωση έως -9% στις 712 μον. το ΧΑ +0,32% – Πρόβλημα με dilution του ΤΧΣ και κόκκινα δάνεια – Ποιες είναι οι ΑΜΚ

23.10.2015 18:44

Συνεδρίαση διαχείρισης κεκτημένων αλλά και μερικής κατοχύρωσης κερδών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς υπήρχε 4ήμερο ράλι κερδών έως +61,90% στις τράπεζες!

http://bankingnews.gr/%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82/item/220290-


Οι τράπεζες έφτασαν αρχικά έως το +8,82%, όμως λίγο μετά τις 15:30 μ.μ. βγήκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλάζοντας το κλίμα, ενώ στον FTSE 25 καταγράφηκε ήπια διαχείριση και λελογισμένη κατοχύρωση.

 


Η αφορμή της διόρθωσης είναι προφανώς η εμπλοκή με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς καθώς και το dilution που θα υποστεί το ΤΧΣ από τις ΑΜΚ των τραπεζών.

 


Η αγορά χθες διέσπασε τις 700 μονάδες για πρώτη φορά από τις 11 Αυγούστου – κινούμενο πλέον σε υψηλά τριών μηνών – έχοντας νέο στόχο πλέον τις 730 μονάδες. Η συνεδρίαση έγινε στον απόηχο της εξαιρετικά σημαντικής επίσημης διήμερης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Francois Hollande.


Οι τράπεζες μετά τα αρχικά κέρδη πλέον υποχώρησαν εύλογα καθώς η άνοδος δεν βοηθούσε τις… ΑΜΚ. Οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν καθαρές ΑΜΚ που σημαίνει μετά τα ομολογιακά και χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ σε ΑΜΚ ως εξής.

 
Η Πειραιώς θα υλοποιήσει ΑΜΚ 1,6 δισ. ίσως και 1,55 δισ. ευρώ, η Εθνική θα υλοποιήσει ΑΜΚ 1,4 δισ. ευρώ, η Eurobank θα υλοποιήσει ΑΜΚ 800-900 εκατ. και η Alpha Βank αύξηση 650 εκατ. ίσως και λίγο χαμηλότερα.

 
Επίσης οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα stress tests από 14,6 με 15 δισ. αρχικές εκτιμήσεις υποχωρούν στα 11 δισεκ. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα με το μεγάλο dilution που θα υποστεί το ΤΧΣ από αυτή την ανακεφαλαιοποίηση.

 
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο αρχικά κινήθηκε ανοδικά “χτίζοντας” στο ράλι των προηγούμενων ημερών, όμως σταδιακά βγήκαν ρευστοποιήσεις, έγινε ενδοσυνεδριακή διόρθωση αλλά έκλεισε σε θετικό έδαφος.

 


Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 712,49 μονάδες με άνοδο +0,32%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 718,90 μονάδες (+1,22%) και χαμηλό στις 708,66 μονάδες (-0,22%).

 


Ασχέτως με τις πρόσκαιρες διορθώσεις, ο βραχυχρόνιος στόχος στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι πλέον οι 730 μονάδες όπου κρίνεται η τύχη της αγοράς.
Ο τζίρος ήταν ξανά ικανοποιητικός για τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς, ενώ και ο όγκος ήταν αξιόλογος κάτι που οφείλεται προφανώς στις τράπεζες που διακινούν το 90% των τεμαχίων της αγοράς λόγω της υπερπληθώρας μετοχών (37 δισ. μετοχές) σε απαξιωμένες τιμές.

 

 
Πιο αναλυτικά η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 192,2 εκατ. τεμάχια, με τα 175,4 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες και 10,5 εκατ. στα warrants.

 

 


Το θετικό είναι η ενίσχυση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών καθώς από τα 25,8 εκατ. ευρώ της περασμένης Τρίτης, την Τετάρτη ο τζίρος ανήλθε στα 40,1 εκατ. ευρώ, ενώ χθες Πέμπτη 22 Οκτωβρίου έφτασε στα 52,5 εκατ. ευρώ!

 
Η αγορά θυμίζουμε ότι έχει σημαντικά κέρδη – κυρίως στις τράπεζες – αυτές τις ημέρες, οπότε είναι εύλογες όλες οι κινήσεις αποφόρτισης ή κατοχύρωσης ρευστότητας, δεδομένου ότι το κλίμα παραμένει – όπως και να ‘χει – ασταθές και ευμετάβλητο…

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017