Τράπεζες: Όλα εδώ «επιστρέφουν» και όλα εδώ «πληρώνονται»… | Mikrometoxos.gr

Τράπεζες: Όλα εδώ «επιστρέφουν» και όλα εδώ «πληρώνονται»…

16.09.2015 10:53
  • http://www.sportandbusiness.gr/diafygonta-psithiroi/item/51980-trapezes-ola-edo-epistrefoun-kai-ola-edo-plironontai

Όσοι από εσάς μας παρακολουθείτε, δεν έχετε παρωπίδες και μνήμη χρυσόψαρου, θα θυμάστε ότι το sportandbusiness.gr, ήταν το μόνο site που υποστήριζε, κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ότι αυτή γίνεται σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου και υπέρ των ξένων θεσμικών. Αλλά, τι θα γίνει στην 3η ανακεφαλαιοποίηση;

Τα παραδείγματα πολλά και βεβαίως με ονοματεπώνυμο, με χαρακτηριστική την καθημερινή σπέκουλα και πλύση εγκεφάλου από γνωστά φερέφωνα και πασίγνωστα δεκανίκια, από τον χώρο των ΜΜΕ, που λειτούργησαν άριστα ως «Δούρειοι Ίπποι».

Το γεγονός ότι στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, δεν επετράπη στο ΤΧΣ να μετάσχει, για να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης των μετοχών για το Δημόσιο, δηλαδή για τον Έλληνα φορολογούμενο, στηρίχθηκε και στο ότι συγκεκριμένα ΜΜΕ, κυρίως ηλεκτρονικά, διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους ότι αυτό δήθεν απαγορεύεται!

Τώρα, στην επικείμενη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, η… ταινία γύρισε από την ανάποδη! «Αφεντικό», πλέον, των τραπεζών είναι ο ΕSM, στον οποίο μάλιστα ορισμένοι ιδιώτες μέτοχοι κάνουν τώρα και… υποδείξεις, όπως και στον Ντράγκι της ΕΚΤ, για το πώς πρέπει να γίνει η τρίτη ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών ελληνικών ιδρυμάτων.

Αλλά, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι τώρα τα γνωστά φερέφωνα έχουν κρυφτεί, δεν ξιφουλκούν, ισχυριζόμενα ότι απαγορεύεται η συμμετοχή του ESM!

Η λύση είναι μία και έπρεπε να γίνει και στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή να υιοθετηθεί το αμερικανικό μοντέλο: κρατικοποίηση τραπεζών, με αύξηση σε χαμηλές τιμές και το 90% των απαιτούμενων κεφαλαίων να καλυφθούν από ESM και ΤΧΣ και το υπόλοιπο 10% από όσους ιδιώτες θέλουν να μετάσχουν.

Τα 25 δισ. ευρώ, άλλωστε, που εξασφάλισε η κυβέρνηση Τσίπρα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, περιμένουν…

Και η παρούσα συγκυρία, αποτελεί μοναδική ευκαιρία να πάρει πίσω το Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος κατ’ επέκταση, τα δισ. που διέθεσε στις τράπεζες, ώστε αυτές να σταθούν όρθιες, ενδεχομένως δε να καταγράψει και ένα σημαντικό κέρδος, ανάλογα με τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Γιατί, μέχρι τώρα οι ζημίες είναι τεράστιες…

komfoykios

Η συγκεκριμένη επιλογή, βέβαια, εξυπακούεται ότι θα έχει και τη συναίνεση των εταίρων, οι οποίοι προφανώς θα θέλουν να υπάρξει και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος μελλοντικά, από το οποίο θα έχουν λαμβάνειν, προς κάποια απομείωση του χρέους μας.

(σ.σ.: Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, τώρα «φωνάζουν» και… νουθετούν όσους θα λάβουν τις αποφάσεις για το πώς θα γίνει η 3η ανακεφαλαιοποίηση, ορισμένοι ιδιώτες που και τα λιγότερα έβαλαν στη 2η ανακεφαλαιοποίηση και όσο δεν έχαναν, δεν έβγαζαν μιλιά, αφήνοντας να βγάζουν το φίδι από την τρύπα, οι ιδιώτες που έβαλαν τα περισσότερα και φυσικά το Δημόσιο, διά των εκάστοτε κυβερνητικών αποφάσεων).

________________________________________________________________________

(Ο μη έχων μνήμη χρυσόψαρου,

συνάμα προεκλογικός

και επιμένων… ελληνικά)

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017