Τράπεζες: Τρέχουν αμκ και capital action plans – Πότε ξεκινάει η διαδικασία του book building. Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε κάθε τράπεζα. Ποιός ο ρόλος του ΤΧΣ

  • http://www.sofokleousin.gr/archives/264198.html
Χριστίνα Τζογανάκη
Χριστίνα Τζογανάκη
Follow: Email me

Τράπεζες: Τρέχουν αμκ και capital action plans

  • Πότε ξεκινάει η διαδικασία του book building. Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε κάθε τράπεζα. Ποιός ο ρόλος του ΤΧΣ

Μέχρι την Πορασκευή -και υπό την πίεση της ΕΚΤ- θα έχουν κλείσει και τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών οριστικοποιώντας ουσιαστικά το ύψος των αμκ καθώς και τις διαδικασίες μετατροπής προνομιούχων μετοχών και του bail in των ομολογιούχων, όπου αυτά κριθούν απαραίτητα. Παράλληλα στις συναντήσεις των εποπτικών αρχών με τους τραπεζίτες εντείνονται οι πιέσεις για ποσοτικοποίηση των προβλεπόμενων εσόδων από τα NPL’s, ζήτημα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει, σε αυτή τη φάση, το οποίο όμως συνδέεται με το επίπεδο των κεφαλαίων που θα κληθούν τελικά να αντλήσουν οι τράπεζες.

Τραπεζίτες, SSM και DG Comp πιέζουν ώστε κυβέρνηση και τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις επί των τροποποιήσεων του νόμου Κατσέλη και του NPL market, ώστε να μπορέσουν να εντάξουν στα business plans των τραπεζών με σαφήνεια τις προβλέψεις για ανάκτηση ζημιών και διαχείριση ρίσκου από τα κόκκινα δάνεια.

Ωστόσο το ζήτημα αυτό καθυστερεί καθώς η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις για κλειστή αγορά NPL’s, ενώ οι θεσμοί ζητούν πιο χαλαρό θεσμικό πλαίσιο και πιο ενεργητική διαχείριση.

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να ανακοινώνουν την υλοποίηση των capital action plans που έχουν υποβάλλει στην ΕΚΤ-SSM αποδεικνύοντας ισχυρή βούληση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων εντός χρονοδιαγράματος ώστε να αναγνωριστεί η αποτελεσματικότητα και να αποδεχθούν οι αρχές μεγαλύτερο ώφελος στις τελικές επιδόσεις.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση του συνόλου της τουρκικής θυγατρικής της, FinansBank, χωρίς όμως να έχειανακοινώσει ακόμα τον αγοραστή και το τίμημα. Σε επίπεδο stress tests πάντως οι αρχές έχουν επιβαρύνει την Εθνική Τράπεζα με ρίσκο έκθεσης 1 δισ., η αντιστροφή του οποίο αναμένεται να επιδράσει πολυ θετικά στο κλίμα λίγο πριν την αύξηση κεφαλαίου.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε εκτός από την αύξηση κεφαλαίου και έκδοση ομολογιακού δανείου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε πουλήσει τη θυγατρική της στην Αίγυπτο και αναζητά partners για την απόσχιση των ασφαλιστικών της εταιριών.

Η Eurobank, φαίνεται ότι είναι στην καλύτερη θέση καθώς καλύπτει τόσο το βασικό όσο και το δυσμενές σενάριο με συμμετοχή μόνο ιδιωτών και περιορίζοντας το ποσοστό του ΤΧΣ στο 7%.

Η Alpha Bank αν και πέρασε δύσκολα στην πρώτη φάση των capital controls αναγκαζόμενη να πουλήσει τις θυγατρικές στα Βαλκάνια στη Eurobank, εν τούτοις οι κεφαλαιακές της ανάγκες σε αυτή τη φάση είναι διαχειρίσιμες, ιδιαίτεερα στο βασικό σενάριο, ενώ γίνονται προσπάθειες για να αποφευχθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ. Ωστόσο το Ταμείο θεωρείται πιθανότερο να συμμετάχει στην κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου.

Οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν τα τελευταία τους ραντεβού με ξένα funds προκειμένου να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 4 τράπεζες έχουν εξασφαλίσει την κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου, όσον αφορά τουλάχιστον τα 4,4 δισ. του βασικού σεναρίου. Οι ανακοινώσεις των τριών τραπεζών για τις αυξήσεις καλύπτουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών όπως είχε ζητήσει η DGComp. Ωστόσο, τα ποσά τα οποία θα πρέπει να καλύψουν υποχρεωτικά με ιδιωτικά κεφάλαια, εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά μικρότερα, καθώς την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, εγκρίνονται τα capital action plans στην ΕΚΤ και οριστικοποιούνται τα ποσά των αυξήσεων κεφαλαίου.

Πειραιώς, Alpha και Εθνική εκτιμάται ότι θα ανοίξουν βιβλία προσφορών την επομένη της λήξης της δημόσιας προσφοράς που έχουν κάνει για τα ομόλογα. Όσον αφορά την Eurobank ανοίγει το βιβλίο προσφορών τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, με στόχο να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια που θα περιορίσουν το ποσοστό του Δημοσίου στο 7%. Η Πειραιώς έχει εξασφαλίσει συμμετοχή στην αύξηση που θα υπερβαίνει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου.

Ευrobank

Με ιδιωτικά κεφάλαια και χωρίς συμμετοχή του ΤΧΣ επιδιώκει να καλύψει η Eurobank το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της, προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες,  η κάλυψη αυτού του ποσοσύ είναι εξασφαλισμένη, καθώς θα συμμετάσχουν όλοι οι βασικοί μετοχοι – μεταξύ των οποίων η Fairfax του Prem Watsa, η WLR του Wilmor Ross και η Fidelity- ενώ σχετικές συμφωνίες συμφωνίες έχουν γίνει  και με πολλά άλλα διεθνή χαρτοφυλάκια. Εάν τελικά δεν χρειασθεί να συμμετάσχει  με κάποιο ποσό το ΤΧΣ, η κρατική συμμετοχή στην τράπεζα θα μειωθεί από 35% σε περίπου 7%.

Το ποσό της ΑΜΚ γνωστοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, κατά τη διάρκεια τηεδιάσκεψης για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου. Με βάση τα 2,1 δισ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει η τράπεζα και την τρέχουσα τιμή της μετοχής, μπορούν να υπολογισθούν κατά προσέγγιση οι όροι της ΑΜΚ – τιμή διάθεσης μετοχών και αναλογία νέων-παλαιών.

Πριν από την αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί reverse split μετοχής και 100 μετοχές θα γίνουν μία νέα (100π/1ν). Ετσι, οι περίπου 14,7 δισεκατομμύρια μετοχές που έχει τώρα η Eurobank, θα περιορισθούν σε περίπου 147 εκατομμύρια. Θα εκδοθούν περίπου 4 καινούργιες μετοχές για κάθε μία που θα προκύψει από το reverse split – δηλαδή περίου 588 εκατ. τμχ νέες (η αναλογία με βάση τις τωρινές μετοχές αντιστοιχεί σε 4.000ν/1.000π). Μετά την ΑΜΚ ο συνολικός αριθμός μετοχών θα είναι 735 εκατομμύρια. Αν δεν πάρει καινούργιες, το ΤΧΣ θα έχει μόνον 51,4  εκατ. μετοχές από το reverse split  των παλιών και το ποσοστόσυμμετοχής του θα πέσει στο 7%. Μετά την αναπροσαρμογή λόγω reverse split, η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής  θα διαμορφωθεί περί τα 4,5 ευρώ (με βάση το σημερινό κλείσιμο στα 0,044 ευρώ).

Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς, από την πλευρά της, ανακοίνωσε έκτακτη γενική συνέλευση στις 15/11 με τους μετόχους να καλούνται ν’ αποφασίσουν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ως και 4,933 δισ ευρώ, την διαδικασία reverse split των μετοχών και την έκδοση ομολογιακού δανείου με υπο αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ως 2,040 δισ ευρώ προς κάλυψη αποκλειστικά από το ΤΧΣ.

Συγκεκριμένα, η έκτακτη γενική συνέλευση έχει καθοριστεί για τις 15 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή και σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία θα συγκληθεί πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση στις 20 Νοεμβρίου του 2015. Στην συνέλευση θα τεθεί επί τάπητος η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 4,933 δισεκ. εκ των οποίων 2,2 δισεκ. του βασικού και 2,72 δισεκ. του δυσμενούς σεναρίου.

Παράλληλα θα συζητήθει η αύξηση της ονομαστικής αξίας με ταυτόχρονη μείωση των μετοχών reverse split. Η Δημιουργία ειδικού αποθεματικού με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου. Η Έκδοση ομολογιακού δανείου μέχρι ποσού 2,040 δισεκ. ευρώ το 75% της διαφοράς μεταξύ δυσμενούς και βασικού σεναρίου.

Alpha Bank

Στις 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank με αντικείμενο την αύξηση κεφαλαίου, το reverse split της μετοχής και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Εθνική

Στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην τουρκική Finansbank ανακοίνωσε ότι προχωρά η Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο των stress tests, οι ανάγκες της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν στα 1,576 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο κεφαλαιακών αναγκών η πώληση της FinansBank αναμένεται να επιδράσει θετικά μειώνοντας περίπου κατά 1 δισ. το αποτέλεσμα τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο. Όπερ σημαίνει ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα κληθούν να καλύψουν -στο βασικό σενάριο- μόλις 300 εκατ., αν αφαιρεθεί και ο αναβαλλόμενος φόρος.

Αντιστοίχως αναμένεται να περιοριστούν και οι ανάγκες στο adverse σενάριο, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της τράπεζας και το dillution που θα υποστούν οι παλαιοί μέτοχοι.

Παράλληλα στο πλαίσιο των capital action plans η τράπεζα έχει υποβάλλει πρόταση στους junior και senior bondholders για επαναγορά των ομολόγων της, που πρκατικά συνεπάγεται ενεργοποίηση της διαδικασίας bail in των ομολογιούχων.

Με ποιους όρους θα καλύψει το ΤΧΣ τις ΑΜΚ

Υψηλό επιτόκιο 8% θα πληρώνουν οι τράπεζες για τα κεφάλαια που θα λάβουν από το ΤΧΣ έναντι μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Το επιτόκιο, οι όροι και οι προϋποθέσεις μετατροπής αυτών των ομολογιών σε μετοχές, καθώς και οι λοιποί όροι έκδοσης καθορίζονται σε Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Οι τράπεζες θα μπορούν να τις αποπληρώσουν οποτεδήποτε εντός 7ετίας, εφόσον πληρούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Εαν η τράπεζα δεν μπορεί να πληρώσει τους τόκους, ή δεν πληρεί τους βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι ομολογίες Cocos μετατρέπονται σε μετοχές. Εφόσον δεν αποπληρωθούν στην 7ετία, το ΤΧΣ έχει δικαίωμα να ζητήσει τη μετατροπή τους σε μετοχές. Η μετατροπή γίνεται με premium 16% επί της ονομαστικής τους αξίας.

Διαβάστε σχετικά: Πώς θα εκδοθούν και θα λειτουργήσουν τα CoCos

Αναλυτικότερα, οι μετατρέψιμες ομολογίες θα έχουν τα εξής ειδικά χαρακτηριστικά, ώστε να προσμετρούνται στο Common Equity Tier I ( CET I):

– δεν θα έχουν προκαθορισμένη λήξη αλλά το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα στην έβδομη επέτειο από την έκδοσή τους να ζητήσει την μετατροπή των ανεξόφλητων ομολογιών σε μετοχές.

– θα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές, εφόσον ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που θα λειτουργεί ως δείκτης αναφοράς (σ.σ πιθανότατα ο CET I) υποχωρήσει κάτω από προκαθορισμένα ελάχιστα επίπεδα.

– θα αποφέρουν για το ΤΧΣ ετήσιο επιτόκιο 8% για τα πρώτα επτά χρόνια από την έκδοσή τους. Αν δεν αποπληρωθούν στην επταετία προβλέπεται πέναλτι καθώς επιβάλλεται επιτόκιο αναπροσαρμογής που προκύπτει από το άθροισμα του επταετούς επιτοκίου mid swap και τη διαφορά μεταξύ του αρχικού επιτοκίου και του επταετούς επιτοκίου Mid- Swap κατά την ημερομηνία έκδοσης. Ο τόκος καταβάλλεται δεδουλευμένος ετησίως, εφόσον οι τράπεζες εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα κέρδη.

* ,