Τράπεζες: Ο Μ.Ντράγκι δύσκολα θα πει σήμερα “ναι” στην επαναφορά του waiver | Mikrometoxos.gr

Τράπεζες: Ο Μ.Ντράγκι δύσκολα θα πει σήμερα “ναι” στην επαναφορά του waiver

02.06.2016 08:13

Σήμερα ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ αποφασίζουν για την επαναφορά ή όχι του waiver και την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε φτηνό δανεισμό (μηδενικά επιτόκια) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters πάντως,  εξανεμίζεται η αισιοδοξία για θετική απόφαση σήμερα, καθώς οι εκκρεμότητες τηςε αξιολόγησης της οικονομίας δεν έχουν κλείσει.

Πηγή του Reuters είπε πως η ΕΚΤ θα δώσει το πράσινο φως μόνο όταν όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επικυρώσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Η επαναφορά του waiver ισοδυναμεί με φθηνότερο δανεισμό του εγχώριου συστήματος, αφού, αν υιοθετηθεί, η ΕΚΤ θα δέχεται ως collaterals ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και πάλι. Το επιτόκιο του είναι σχεδόν μηδενικό. Αντιθέτως, σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αποκλειστικά από τον ELA, που είναι ακριβότερος.

Το waiver είχε αρθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στις πρώτες μόλις μέρες της θητείας του είχε προλάβει να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση, δίνοντας το δικαίωμα στην ΕΚΤ να ισχυριστεί ότι «δεν είναι επιτυχής η επανεξέταση του προγράμματος».

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ WAIVER

Η επαναφορά του waiver, σημείωνε πρόσφατα  η WSJ,  είναι “απίθανο να σημαίνει πολλά”, επειδή η ΕΚΤ ήδη κατέχει μεγάλη ποσότητα ελληνικών ομολόγων. Η ΕΚΤ δεσμεύεται να εξαγοράζει 80 δισ. κυβερνητικών ομολόγων το μήνα, αλλά δεν της επιτρέπεται να διακρατά περισσότερα από το ένα τρίτο του συνόλου του εμπορεύσιμου χρέους μίας χώρας.

Αυτό συνιστά πρόβλημα για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία γιατί η ΕΚΤ είχε ήδη αγοράσει μεγάλο μέρος του εμπορεύσιμου χρέους από το 2010, πριν από την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Όπως επισημαίνει η WSJ, ήδη το ποσοστό των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ είναι ήδη “επικίνδυνα κοντά στο 33%” (στο ένα τρίτο του συνόλου).

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2017, η ανακούφιση της Ελλάδας δεν θα διαρκέσει πολύ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017