Το momentum επιστρέφει... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το momentum επιστρέφει…

23.10.2015 14:57
Τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης σχεδόν αθόρυβα, καθώς υπήρξαν συνεδριάσεις όπου η συμμετοχή κινήθηκε μεν σε χαμηλά επίπεδα χωρίς ωστόσο να διαταράξει την ανοδική εικόνα της εγχώριας αγοράς.

 

Η ώθηση που δίνεται στην ελληνική αγορά έχει να κάνει περισσότερο με τις εκτιμήσεις των αναγκών του βασικού σεναρίου της ανακεφαλαιοποίησης το οποίο φαίνεται πιο «βατό» από τις αρχικές εκτιμήσεις αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς κάλυψης των αυξήσεων από ιδιώτες επενδυτές. Σε αυτό φαίνεται να συνδράμει και το διεθνές κλίμα όπου μετά από μια περίοδο αναταράξεων οι αγορές φαίνεται ότι ξαναβρίσκουν βηματισμό ανόδου πατώντας στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελέσματα αλλά και τις διαθέσεις των κεντρικών τραπεζών ως προς το ενδεχόμενο νέων ποσοτικών χαλαρώσεων ή αναβολής αύξησης των επιτοκίων.

 

Κατά τα άλλα η στασιμότητα που παρατηρείται σε πολλά εκκρεμή ζητήματα διατηρεί πολλά ανοικτά μέτωπα καθυστερώντας το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο αρχικός προβληματισμός της εκπλήρωσης πληθώρας ενεργειών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επιβεβαιώνεται με κίνδυνο οι προσδοκίες να βρεθούν και πάλι εκτεθειμένες και να πάνε χρονικά πιο μακριά την συζήτηση για το χρέος. Ως εκ τούτου το θετικό κλίμα μπορεί να έχει βρει αφορμές στην διεκπεραίωση των τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου, εξακολουθεί ωστόσο να βαδίζει σε μια εύθραυστη ισορροπία με την άνεση χρόνου να λιγοστεύει  καθημερινά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βλέπει πλέον με μεγαλύτερη αισιοδοξία το κοντινό μέλλον αφού η έξοδος από την συσσώρευση έχει χαρακτηριστικά και δομή που διαμορφώνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα. Η διαφυγή συντελείται με αυξανόμενους τζίρους, χωρίς ιδιαίτερα πισωγυρίσματα στις τοπικές διορθώσεις και η κατοχύρωση των 700 μονάδων έγινε με αύξηση των συναλλαγών κατά 30% από τα συνήθη επίπεδα συναλλαγών του τελευταίου διμήνου.

Αν και το ταβάνι συναλλαγών προς το παρόν φαίνεται να διαμορφώνεται στην περιοχή των 40 εκατ. ευρώ η γρήγορη αύξηση της αξίας των τραπεζικών μετοχών (5,6 δις ευρώ έναντι 3,2 δις ευρώ σε 10 συνεδριάσεις) δίνει μεγαλύτερη αγοραστική ισχύ σε χαρτοφυλάκια που ήταν επί μακρό χρονικό διάστημα σε «αναγκαστική» αποχή από τις συναλλαγές.

Επόμενη αντίσταση για το Γενικό Δείκτη είναι η περιοχή των 780 – 790 μονάδων όπου η Αγορά θα έχει σβήσει τις απώλειες από την τραπεζική αργία και πιθανότατα θα αποτελέσει και το πέρας της υφιστάμενης ανόδου. Στα επίπεδα αυτά κινείται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών και παραδοσιακά η διάσπαση του γίνεται σε δύο χρόνους.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να προδικαστεί μια τέτοια εξέλιξη η ταχύτητα ανόδου (γωνία κλίσης) και η διάθεση μικρών ενδοσυνεδριακών διορθώσεων θα κρίνουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο από τις 780 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Και η επόμενη εβδομάδα δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές καθώς οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών ενώ σταδιακά χτίζεται δυναμική (momentum) σε τάση και όγκο στην πλειοψηφία των μετοχών του FTSE-25 επιμερίζοντας το φορτίο της ανόδου σε περισσότερους οδηγούς της αγοράς.

Την ερχόμενη Παρασκευή η Alpha Trust Ανδρομέδα ανοίγει επίσημα τον κύκλο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου. Νωρίτερα την Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση  του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται και οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Το ενδιαφέρον για τις τράπεζες θα συνεχιστεί καθώς τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Παρασκευής θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από την ΕΚΤ για το τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών καθώς και οι κεφαλαιακές ανάγκες για το βασικό και το δυσμενές σενάριο. Επισημαίνεται τέλος ότι το χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου λόγω της εθνικής εορτής.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017